09 czerwca 2020 14:40 / 1 osobie podoba się ten post
Kika67Już o tym pisałam. Teraz już tego nie ma. Jest kapitał początkowy czyli składki do 1999 roku plus to co sobie uzbierasz na koncie po tym roku. 20 lat jest tylko przydatne jeżeli emarytura wyniesie mniej niż najnisza ale jest warunek musisz mieć 20 lat na pełny etat. Wtedy podnoszą, wyrównują do najniższej :bezradny:
Byłam w ZUS i pytałam o to. Poinformowano mnie, że liczą się też składki, jak w przypadku mojej umowy na 1/4 etatu. Wtedy te cztery miesiące dają jeden miesiąc do tych 20, lat które są potrzebne, by dostać dopłatę do najniższej gwarantowanej emerytury.
Z tego, co napisałaś wynika, że u ciebie poinformowano inaczej niż w moim oddziale? Jak zajadę do domu pójdę jeszcze raz i zapytam. Każdy rok przepracowany na pół etatu dawałby pół roku do tych lat- wg. oddziału ZUS w Suwałkach. Tak licząc mam, albo prawie mam lata potrzebne do tej dopłaty- bo nazbierać nie nazbieram tej kwoty. Planuję teraz zająć się zebraniem tego wszystkiego i sprawdzeniem, na czym stoję.
Ale, jeśli ciebie dobrze rozumiem, to mamy informacje różne. Może jakieś pismo do większego oddziału o interpretację wystosować? W moim przypadku może mieć to zasadnicze znaczenie.