Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #3

16 marca 2015 12:48 / 1 osobie podoba się ten post
Wolowina w sosie chrzanowym,vziemniaki, buraki, mizeria:))) deser w lodowce:)) zapomnialam podacbudyn, pojem wieczorkiem:))
16 marca 2015 12:52 / 3 osobom podoba się ten post
U mnie dziś bez natchnienia : bakłażan w bułce i sos czosnkowy. Na deser kawa :)
16 marca 2015 13:04 / 4 osobom podoba się ten post
Dziś zrobiłam przegląd lodówki i wyszła zupa śmieciowa czyli warzywna.
16 marca 2015 13:14 / 6 osobom podoba się ten post
Ja dzisiaj sama, bo Dama na wyjezdzie i zaszalałam : patelnia, makaron, 2 jaja, pomidor, cebula , szynka i ser,= wszystko przesmażone i zjedzone !!! dawno tak się nie wyjadłam:)
16 marca 2015 13:18 / 5 osobom podoba się ten post
Ja tak wczoraj zrobiłam sobie makaron ze szpinakiem. Najpierw włożyłam sobie troszkę,bo mialam nie zjeść,ale wciągnęłam całą patelnię,potem nie miałam siły się ruszać :))
16 marca 2015 14:20 / 4 osobom podoba się ten post
margaritka59

Alez proszę Cię bardzo.
Frytki z serdeli:
Te rybki, z których robiłam a la frytki , to serdele. Z nich też robi się anchios. Kupiłam świeże i takie ok.12 cm. Oderwałam główki (niepotrzebnie) i wraz z nimi wyszła taka mała kiszeczka. Osuszone ręcznikiem papierowym, obtoczyłam w mące. Wrzucałam na rozgrzany olej, tak jak smaży się frytki. Gdy były , przy brzuszku zarumienine , wyjmowałam na ręcznik papierowy. posypałam lekko sola i zajadałysmy z Pdp az sie skończyły :(. 
Marmolada z pomarańczy ( porcja na 4 słoiczki po dżemie):
1 kg pomarańczy bez skórki ( trzeba kupic ok 2 kg0, 0,75 dag cukru, łyżka masła, obcjonalnie skórki z 1 pomarańczy.
Obrane pomarańcze pokroiłam w dośc drobna kostkę, skórki też cienitkie krótkie paseczki. Wymieszałam to z cukrem i gotowałam , nie mieszając w garnku z teflonem. Trwało to 2,5 godz. dostosowywałam moc grzania, zeby nie "uciekło' , ale cały czas bulgotało.W trakcie, dodałam łyżke masła. No a pózniej goracą masę w wyparzone słoiczki, zakręciłam i do góry dnem. Jeden słoiczek już opróżniony. 
W tym tygodniu będę eksperymentowała z pomidorami, bo jest tutaj bardzo dużo odmian i też robią z nich różne rzeczy.

Serdele- tym karmią foki na Helu, ale łebkow nie uryawja.
16 marca 2015 14:22 / 3 osobom podoba się ten post
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem z warzywami. Polana sosem pomidorowym. Ten obiad na specyjalne zyczenie Omci.
16 marca 2015 18:32 / 2 osobom podoba się ten post
Dzieci mialy do wyboru zupa krem z brokulow z wedzonym lososiem lub makaran z tymze lososiem i brokulam w sosie smietanowym. Wybraly...ryz na mleku;);););)
16 marca 2015 20:33
moncherie

Dzieci mialy do wyboru zupa krem z brokulow z wedzonym lososiem lub makaran z tymze lososiem i brokulam w sosie smietanowym. Wybraly...ryz na mleku;);););)

a juz myslalem ze zupe przez durszlak przepuscilas ha ha ha i dodalas makaron 
16 marca 2015 23:04 / 4 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Ja tak wczoraj zrobiłam sobie makaron ze szpinakiem. Najpierw włożyłam sobie troszkę,bo mialam nie zjeść,ale wciągnęłam całą patelnię,potem nie miałam siły się ruszać :))

I tak nie możesz chodzić....  :)))))
17 marca 2015 09:40
na szybciocha naleśniki, bo czeka mnie znów gonitwa po ratuszach i lekarzach (niech to szlag)
17 marca 2015 11:38 / 2 osobom podoba się ten post
Ivanilia mnie zainspirowała: makaron z sosem szpinakowym,na wierzch kawałki smażonego łososia.
17 marca 2015 11:44 / 2 osobom podoba się ten post
1. Poledwica wolowa srednio wysmazona,
2. grillowane warzywa-papryka, marchew, cebula, baklazan
3. ziemniaki tarte zasmazane.

Danie "zerznelam" z restauracji.
Kawa na deser i szarlotka moja.
17 marca 2015 11:53 / 1 osobie podoba się ten post
amelka

1. Poledwica wolowa srednio wysmazona,
2. grillowane warzywa-papryka, marchew, cebula, baklazan
3. ziemniaki tarte zasmazane.

Danie "zerznelam" z restauracji.
Kawa na deser i szarlotka moja.

Amelka co masz na myśli -ziemniaki tartre zasmażane?
17 marca 2015 11:55 / 2 osobom podoba się ten post
Wyjadamy resztki gulasz-leczo-ziemniaczki