Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #3

09 marca 2015 20:03 / 1 osobie podoba się ten post
lena46

Wszystkie warzywa obowiązkowo ,1 cebula na 1 l + przyprawa "polski rosół" To jest jedyna potrawa która je babcia .Ja przyjechałam to zaznaczyła ze nie będzie jadła polskich potraw

Co to za tajemnicz polska przyprawa? Ja gotuje rosol na wolowinie, tez cebula, eszystkue warzya , ziele ang, lisc laurowy, i zap Bohnenkraut po piolsku.
09 marca 2015 20:14 / 1 osobie podoba się ten post
ziele angielskie dodajesz do rosołu i liść ? Ja nauczyłam się od swojej mamy ,dużo warzyw króluje pora i selera ,dodaje przypalona cebulkę (1 na litr) dodaje dwie kostki " przyprawy polski rosół" i sypie parę ziaren pieprzu (w Niemczech kupuje bo jest znakomity )i tak gotuje na 3 lub 4 około 3h dolewając co jakiś czas do wywaru wody .Dlatego jest tak smaczny i wyklarowany . Bez Polskiej przyprawy tez będzie bardzo dobry .Rosół gotuje na piersi z kurczaka
09 marca 2015 20:21
Do drobiowego nie dodaje liscia i ziela, tylko do wolowego plus pomidor na koniec, prawdziwy rosol podobno piwinien byc got na trzech gatunkach miesa:))
09 marca 2015 20:22 / 1 osobie podoba się ten post
Ola55

A moja kuchnia serwowała dziś pierogi ruskie! Do tego jogurt naturalny. Robiłam je specjalnie dla syna (śmierdziela) jarosza i jego córki. Oni jedli ze śmietaną. Ja z POP ze skwarkami z boczku. Zostało pożarte wszystko - 1,2 twarogu i prawie 1,5kg ziemniaków + z 0,5 kg cebuli. A niby ten syn je jak ptaszek...Zawsze mówi "zu viel, zu viel" haha

uwielbiam pierogi ruskie i jeszcze te skrareczki .Narobiłas mi apetytu
09 marca 2015 20:28
dorotee

Do drobiowego nie dodaje liscia i ziela, tylko do wolowego plus pomidor na koniec, prawdziwy rosol podobno piwinien byc got na trzech gatunkach miesa:))

z wołowiny nie gotowałam poniewaz  osobiście nie lubie  .Do wołowiny idelnie pasuje liśc i ziele uważam ze  warto spróbowac Twojego przepisu Ciekawi mnie ten pomidor jaką odgrywa role
09 marca 2015 20:37
lena46

z wołowiny nie gotowałam poniewaz  osobiście nie lubie  .Do wołowiny idelnie pasuje liśc i ziele uważam ze  warto spróbowac Twojego przepisu Ciekawi mnie ten pomidor jaką odgrywa role

Pan pomidor wlazl na tyczke:))) przyznam sie szczerze , ze nie wiem , smak, przepis z okolic Freiburga, kuchnia badensko-francuska, zasmakowal mi tam ten rosol, miecho wolowe plus kawalek kosci ze szpikiem tzw Beinscheibe, tez gotuje litrami:)))
09 marca 2015 20:41 / 1 osobie podoba się ten post
dorotee

Pan pomidor wlazl na tyczke:))) przyznam sie szczerze , ze nie wiem , smak, przepis z okolic Freiburga, kuchnia badensko-francuska, zasmakowal mi tam ten rosol, miecho wolowe plus kawalek kosci ze szpikiem tzw Beinscheibe, tez gotuje litrami:)))

Brzmi to bardzo orginalnie i z pewnościa wyprobuje .Uważam ze cały smak jest z w tej kości ze szpikiem .
09 marca 2015 20:46
ja soląi pieprzem, ale pod koniec smażenia.
09 marca 2015 20:50
lena46

ziele angielskie dodajesz do rosołu i liść ? Ja nauczyłam się od swojej mamy ,dużo warzyw króluje pora i selera ,dodaje przypalona cebulkę (1 na litr) dodaje dwie kostki " przyprawy polski rosół" i sypie parę ziaren pieprzu (w Niemczech kupuje bo jest znakomity )i tak gotuje na 3 lub 4 około 3h dolewając co jakiś czas do wywaru wody .Dlatego jest tak smaczny i wyklarowany . Bez Polskiej przyprawy tez będzie bardzo dobry .Rosół gotuje na piersi z kurczaka

Na piersi z  kurczaka 3 godziny gotujesz rosół?
09 marca 2015 20:51 / 3 osobom podoba się ten post
lena46

Brzmi to bardzo orginalnie i z pewnościa wyprobuje .Uważam ze cały smak jest z w tej kości ze szpikiem .

Znam kogoś kto pyszny rosół gotuje.Przepisu i tajemnicy jego smaku nie znam do końca wiem tylko ze jest na drobiowych skrzydełkach.Jak wracam z D czeka na mnie i myślę o nim przez całą powrotną drogę:)
09 marca 2015 21:16 / 1 osobie podoba się ten post
amelka

Na piersi z  kurczaka 3 godziny gotujesz rosół?

tak na 3 lub 4  (tak ustawiam kuchenkę )i co jakis czas dolewam zimnej wody .Wypróbuj ten sposób jak ja gotuje
09 marca 2015 21:19
lena46

lepsze naleśniki przez dwa dni jak przez 7 rosół ....

Tylko,że naleśniki dwa razy w tygodniu (:
09 marca 2015 21:23 / 1 osobie podoba się ten post
A wiesz,że tak:) ile poleci do kosza bo za grube, muszą być cienkie jak firanka i białko ubijam oddzielnie .
09 marca 2015 21:23 / 1 osobie podoba się ten post
Marta

Znam kogoś kto pyszny rosół gotuje.Przepisu i tajemnicy jego smaku nie znam do końca wiem tylko ze jest na drobiowych skrzydełkach.Jak wracam z D czeka na mnie i myślę o nim przez całą powrotną drogę:)

Tzn., o rosole, czy o tym Kimś, kto ten rosół zrobił?
09 marca 2015 21:30 / 2 osobom podoba się ten post
amelka

Tzn., o rosole, czy o tym Kimś, kto ten rosół zrobił?

Amelka uwielbiam czytac Twoje wpisy .Jesteś poprostu swietna