Aż mnie świerzbi, żeby napisać - do gębusi Didusi.:-))
Amelka, mogę o coś zapytac? na priv.
Po to jest poczta.
Jakiej mąki użyłaś do pierogów?
W domu używam normalnie szymanowskiej.
Tu była taka popularna z Edeki - i pierogi wyszły ciemnoszare. Mało apetycznie.
Teraz robiłam z Diamant Weizen Mehl Type 405 - ale możesz nawet z Lidla czy Aldika kupić, jest tańsza od Diamant. Byleby to 405 była
Powodzenia!
A co się stało?
Pytam sie rano Damy czy dzisiaj znowu naleśniki, patrzy na mnie a ja mówię,może zrobię kapustkę i kiełbaski , puree no i załapało !!! Lepsze niż 3 lub 4 razy naleśnik w tygodniu :))
Michasiu, a nie możesz robić czegoś innego dla siebie?
U mnie jutro też naleśniki, ale ja nie jadam słodkich obiadów i bedę robić dla siebie paellę (zainspirowana przepisem Joasi :)).
Wiesz to wygląda tak: całe zycie gotowce były i nie ma zielonego pojecia , że chciawszy coś zrobić trzeba mieć czas na to i produkty. Prawie cały dzień gramy w gry i np. jak mówię, że idę obrać ziemniaki to po co jak można gotowe obrane kupić, czy utrzec ziemniaki, przeciez mozna gotowe kupić. Wydaje mi sie,że i tak trochę wprowadziłam obiadów zrobionych nie gotowych. Może też popełniłam błąd na samym początku i teraz już mi się nie chce odkręcać.Całe życie ktoś Jej sprzątał i sprząta gotowce pod dom samochód przywozi , tu jest nic nie potrzebne ni marchewka swieża czy pomidor, wszystko w słoikach, mrożone i gotowe. Jak kupiłam pora to myślała, że to kwiat Wesoło co ? :)pozdrawiam. .
Zrobiłem zarąbisty żurek.
35 dkg grubo pokrojonego, mocno usmażonego wędzonego boczku,
0,5 kg białej surowej kiełbasy,
parę prawdziwków, cztery jajka i taka dobra łycha
ostrego kieleckiego chrzanu.
Dla mnie to na 4 dni, ale jeśli Któraś głodna, to zapraszam
Moja ulubiona zupa .Jak bym przyjechała to niestety ale na jeden dzień by starczyło .Bardzo często gotuje ale nigdy nie dodawałam chrzanu tylko czosnek .Następnym razem ugotuje według Twojego przepisu