Kuchnia Niemiecka - przepisy

15 października 2013 20:41
wichurra

A z tym ziemniakiem, to on się musi jeszcze pogotować w potrawie przesolonej, czy tak tylko jak już np. zupa gotowa i okazuje się, że przesolona, to wystarczy go na końcu wrzucić i niech tak postoi? I jak długo ma w tej zupie leżeć?

Wichurka,chyba niedokładnie czytałaś wcześniejszy post? Surowy, obrany ziemniaczek jak okaże się,że zupa lub sos za słone to zostawiasz go aż zmięknie,bo wciągnie nadmiar soli,wyjmujesz go potem łyżką by się na widelcu nie rozwalił,bo znów wszystko słone będzie..Ziemniak do śmieci bio.
15 października 2013 22:03
A zmięknie tylko w gotującej się zupie, czy w takiej już ugotowanej i letniej też?
15 października 2013 22:08
wichurra

A zmięknie tylko w gotującej się zupie, czy w takiej już ugotowanej i letniej też?

;D  ugotowanę potrawę można też uratować,ale sama chyba wiesz,że ziemniaczek do ponad 30 min musi się gotować,aby był miękki,więc jak go się rzuci surowego to jak ma tą sól wchłonąć ? Na surowo-raczej nie da rady.
15 października 2013 22:10
Nie wiem - może jak tak przez noc poleży, to też wchłonie i zmięknie.
15 października 2013 22:21
Nie, ziemniaczek musi sie pogotowac, wyjac nalezy zanim sie rozpadnie ...
15 października 2013 22:22
wichurra

Nie wiem - może jak tak przez noc poleży, to też wchłonie i zmięknie.

Drugi sposób ratowania zupy czy przesolonego sosu to dodanie słodkiej śmietany,ale UWAGA ! nie wszedzie to można zastosować...

Wichurka,szczerze,to nie wiem,czy wrzucony surowy ziemniak i leżakowanie całonocne coś da,raczej odwrotnie,bo leżakowanie ma na celu wydobycie lepszych smaków,a jak za słone,to po nocy będzie gorzej...

Zawodowi kucharze robią nowe danie,a przesolone potrawy lądują w resztkach bio.
15 października 2013 22:29
Moze faktycznie (jak juz wczesniej ktos wspomnial) odlej troche tego przesolonegp sosu dodaj wody i zrob z tego nowy sos, ale juz moze nie doprawiaj ;-P A, reszte sosu wywal.
15 października 2013 22:44
A ja bym kciała przepisik na ciasto, którym zaleję krążki jabłuszkowe na patelni i wyjdą racuszki ;-) Tylko bez drożdży. Bardzo proszę jak ktoś ma :)
15 października 2013 22:49
Wszystkie skladniki jak na racuszki ale z 1 opakowaniem proszku do pieczenia, dodaj  jeszcze cukier waniliowy, zapach niesamowity, no i ciasto musi byc geste
15 października 2013 22:51
No, tak mi cos takiego chodzilo po glowie i znalazlam w necie:
Racuchy z jabłkami

2 szklanki mąki
3 jajka
1 ½ łyżki cukru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
sól do smaku
mleko do gęstości
jabłka
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Oddzielić białka od żółtek i ubić z nich sztywną pianę. Do żółtek dodać sól, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Wkroić obrane jabłka (najlepiej w kostkę). ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, a jabłka pokrojone tak, żeby było czuć ich smak. Delikatnie wmieszać pianę z białek. Nabierać dużą łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju, przewracając je kilka razy.
15 października 2013 22:51 / 1 osobie podoba się ten post
judora

A ja bym kciała przepisik na ciasto, którym zaleję krążki jabłuszkowe na patelni i wyjdą racuszki ;-) Tylko bez drożdży. Bardzo proszę jak ktoś ma :)

Pulchne racuchy z jabłkami-
Składniki
ilość porcji: 4 

1/2 l mleka
2 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu

1 szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 duże jabłka
olej do smażenia

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

Jabłka obrać i pokroić w plasterki.
Pozostałe składniki zmiksować w dużej misce, na koniec dodać jabłka i wymieszać całość.
Smażyć na złoto na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju.
15 października 2013 22:56
Dziękuję:)
15 października 2013 22:58 / 1 osobie podoba się ten post
judora

Dziękuję:)

Proszę,gdybyś nie miała sody oczyszczonej to ciasto robisz na wodzie mineralnej lub dodaj 1/3 łyżeczki od kawy proszku do pieczenia ;D

15 października 2013 23:04
emilia

No, tak mi cos takiego chodzilo po glowie i znalazlam w necie:
Racuchy z jabłkami

2 szklanki mąki
3 jajka
1 ½ łyżki cukru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
sól do smaku
mleko do gęstości
jabłka
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Oddzielić białka od żółtek i ubić z nich sztywną pianę. Do żółtek dodać sól, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Wkroić obrane jabłka (najlepiej w kostkę). ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, a jabłka pokrojone tak, żeby było czuć ich smak. Delikatnie wmieszać pianę z białek. Nabierać dużą łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju, przewracając je kilka razy.

O...o...o...o, no i masz, bardzo dobry przepis, pamietaj ciasto musi byc geste, no i sprobuj kiedys z tym cukrem waniliowym
15 października 2013 23:06
No, dodam cukier waniliowy, chyba jutrzejsza kolacyjka to bedzie ! W moim polskim domu robilam takie placuszki na kwasnym mleku, czasami w DE bywalo, szczegolnie w Penny.