11 września 2014 16:02 / 2 osobom podoba się ten post
Dziewczyny, jak mi tylko "mój" odblokuje kompa, to wam pokażę moje zbiory. Bo teraz na lapku piszę, a z niego, coś mi nie chcą się zdjęcia wklejać. Bo my ostatnio, to tylko "sportowo" zbieramy. Wszystkie grzyby mam już nazbierane - suszone prawdziwki i podgrzybki. Zamarynowane: rydze, maślaczki i malutkie podrzybaski. Mam też zamrożonych od ch...a - kurek! No i co drugi dzień - a to gzybki z jajkiem, a to rydze na masełku, a to grzybowa.( "Sportowo", to znaczy, że dla znajomych, rodziny) bo my już kupki walimy grzybowe!
Pipeta,Na tej grzybowej diecie macie chyba megawątroby. Moja strajkuje, jak tylko byle pieczarki poczuje. Lubię leśne grzyby, ale moja Leber już mniej.
amelka (Usunięty)
11 września 2014 19:59
Pipeta, toż te grzyby piękne tak, że wyglądają jak plastikowe )
08 listopada 2014 20:32 / 2 osobom podoba się ten post
Przepis na skubańca. 0,5kg mąki,1kostka masła rozpuścić,3łyżeczki proszku,5 żółtek,zagnieść te składniki i podzielić na 3 części.Jedną częścią wylepić blaszke na to 1słoik dżemu i wiśnie z kompotu na to dajemy drugą czesc ciasta ale najpierw dodajemy do tego ciasta 2 łyżki kakao.Nastepnie na ta brazowe ciasto dodajemy orzechy,rodzynki i ubita piane z białek ze szklanka cukru .Na ta piane pokruszyć trzecia czesc ciasta pieczemy 40minuy 180stopni.Po wystygnięciu zrobić polewe,Pół kostki masła 4 łyżki cukru 2łyżki kakao 2 łyżki wody zagotować polewac gorącą polewą .Smacznego.
Przepis na skubańca. 0,5kg mąki,1kostka masła rozpuścić,3łyżeczki proszku,5 żółtek,zagnieść te składniki i podzielić na 3 części.Jedną częścią wylepić blaszke na to 1słoik dżemu i wiśnie z kompotu na to dajemy drugą czesc ciasta ale najpierw dodajemy do tego ciasta 2 łyżki kakao.Nastepnie na ta brazowe ciasto dodajemy orzechy,rodzynki i ubita piane z białek ze szklanka cukru .Na ta piane pokruszyć trzecia czesc ciasta pieczemy 40minuy 180stopni.Po wystygnięciu zrobić polewe,Pół kostki masła 4 łyżki cukru 2łyżki kakao 2 łyżki wody zagotować polewac gorącą polewą .Smacznego.
Też dziękuję za ten przepis, bo ciekawa byłam, jak "skubaniutka" to robisz?
Przepis na skubańca. 0,5kg mąki,1kostka masła rozpuścić,3łyżeczki proszku,5 żółtek,zagnieść te składniki i podzielić na 3 części.Jedną częścią wylepić blaszke na to 1słoik dżemu i wiśnie z kompotu na to dajemy drugą czesc ciasta ale najpierw dodajemy do tego ciasta 2 łyżki kakao.Nastepnie na ta brazowe ciasto dodajemy orzechy,rodzynki i ubita piane z białek ze szklanka cukru .Na ta piane pokruszyć trzecia czesc ciasta pieczemy 40minuy 180stopni.Po wystygnięciu zrobić polewe,Pół kostki masła 4 łyżki cukru 2łyżki kakao 2 łyżki wody zagotować polewac gorącą polewą .Smacznego.
dziekuje,sprobuje go zrobic za tydzien ,kurcze kobieta jestem a nie mam talentu do pieczenia ciast,ale nie rezygnuje i ciagle wznawiam proby-;;-;-;-;-
basiaim (Usunięty)
08 listopada 2014 21:10 / 2 osobom podoba się ten post
Przepis na skubańca. 0,5kg mąki,1kostka masła rozpuścić,3łyżeczki proszku,5 żółtek,zagnieść te składniki i podzielić na 3 części.Jedną częścią wylepić blaszke na to 1słoik dżemu i wiśnie z kompotu na to dajemy drugą czesc ciasta ale najpierw dodajemy do tego ciasta 2 łyżki kakao.Nastepnie na ta brazowe ciasto dodajemy orzechy,rodzynki i ubita piane z białek ze szklanka cukru .Na ta piane pokruszyć trzecia czesc ciasta pieczemy 40minuy 180stopni.Po wystygnięciu zrobić polewe,Pół kostki masła 4 łyżki cukru 2łyżki kakao 2 łyżki wody zagotować polewac gorącą polewą .Smacznego.
Kiedyś moja mama piekła-lubiłam to ciasto.
Ja nie mam talentu do wypieków,ale przepis poczytałam i pytanie mam---cukru w tym cieście nie ma--tak ma być,czy to przeoczenie?
Białka z cukrem sie ubija,ale samo ciasto nie musi być słodkie?Przepis sobie zanotowałam w notesie,dlatego pytam.
Kiedyś moja mama piekła-lubiłam to ciasto.
Ja nie mam talentu do wypieków,ale przepis poczytałam i pytanie mam---cukru w tym cieście nie ma--tak ma być,czy to przeoczenie?
Białka z cukrem sie ubija,ale samo ciasto nie musi być słodkie?Przepis sobie zanotowałam w notesie,dlatego pytam.
cukier jest w pianie z białek i jest słoik dzemu też słodkie i w polewie wiec jest słodko
Ja znam to ciasto pod niesmaczna nazwa plesniak. Tyle,ze ja ścieram ciasta na tarce.
Dasz radę, nie jest takie trudne a naprawdę smaczne.
no a ja się zastanawiałam co to ten skubaniec jest, a pleśniaka, albo kruszona znam, kiedyś tutaj zrobiłam i babcia o dziwo, puściła komplement jeden z niewielu pt. "za takie ciasto w kawiarni trzeba by było dużo zapłacić", a ciasto proste, ja je robię na pamięć :D
kotka (Usunięty)
09 listopada 2014 07:35 / 1 osobie podoba się ten post
Witam :)
Szukam dobrego przepisu na smaczne ciasto z rabarbarem.
Na niedzielę znienacka zapowiedzieli się kuzyni (byliśmy u nich w Niedzielę Wielkanocną).
Wiem, że Harald uwielbia ciasto z rabarbarem. Ja nigdy takiego nie piekłam (serniki, szarlotka, piaskowa, pleśniak itd.... ale rabarbaru nigdy!).
Proszę Was o jakiś pewny/sprawdzony przepis ....mogę sobie wyszukać w necie, ale najczęściej można się naciąć :(
Będę wdzięczna za przepisy (z resztą obiadu sobię poradzę).
Aha ....wyczytałam z gazetki, że w tym tygodniu w Penny Markt można kupić solidną porcję rabarbaru (750g - za 1,39e)
Dzięki
basiaim (Usunięty)
09 kwietnia 2015 06:56 / 1 osobie podoba się ten post
Witam :)
Szukam dobrego przepisu na smaczne ciasto z rabarbarem.
Na niedzielę znienacka zapowiedzieli się kuzyni (byliśmy u nich w Niedzielę Wielkanocną).
Wiem, że Harald uwielbia ciasto z rabarbarem. Ja nigdy takiego nie piekłam (serniki, szarlotka, piaskowa, pleśniak itd.... ale rabarbaru nigdy!).
Proszę Was o jakiś pewny/sprawdzony przepis ....mogę sobie wyszukać w necie, ale najczęściej można się naciąć :(
Będę wdzięczna za przepisy (z resztą obiadu sobię poradzę).
Aha ....wyczytałam z gazetki, że w tym tygodniu w Penny Markt można kupić solidną porcję rabarbaru (750g - za 1,39e)
Podciągnełam topik z kuchnia niemiecką.A taka ogolna rada - jeśli mogę - gotuj smacznie to będzie dobrze.Z czasem podszkolisz sie w typowych potrawach niemieckich.Powodzenia
Ciasto: 3szklanki mąki,4łyżki cukru,1margaryna,5żółtek,2łyżeczki proszku do pieczenia.
Ser: 1kg sera śmietankowego,pół szklanki cukru,pół margaryny,cukier waniliowy,budyń śmietankowy lub waniliowy i kilka mandarynek mogą być z puszki.
Piana: białka z 5 jajek szklanka cukru.
Z podanych składników zagnieść ciasto podzielić na 2 nierówne części .Większą wyłożyć na blachę mniejszą wstawić do zamrażarki. Następnie utrzeć margarynę z cukrem i cukrem waniliowym,dodać ser i budyń i jeszcze chwilę ucierać. Masę serową wyłożyć na ciasto na ser ułożyć cąstki mandarynek. Ubić pianę z białek i cukru i wyłożyć na ser z mandarynkami. Na wierzch zetrzeć na tarce warzywnej ciasto z zamrażarki. Piec około 55 minut w 180stopni. Jeżeli używam cukru pudru to daję trochę mniej bo wychodzi za słodke,ciasto zawsze się udaje.
Smacznego!
wczoraj upiekłam, niebo w gębie, do sera dałam masło bo brakło mi margaryny, wszyscy sie zajadali, chciałam zamrozic ale chyba juz nie warto został ostatni kawałek na jutro, acha nie dałam mandarynek tylko same rodzynki :)
Korzystamy z plików cookies w celu sprawnego działania witryny (cookies niezbędne) oraz tworzenia usług i ofert dostosowanych do Twoich potrzeb (cookies opcjonalne – możesz na nie wyrazić zgodę). Klikając w ustawienia dowiesz się więcej lub zmienisz preferencje urządzenia, z którego korzystasz. Szczegółowe informacje znajdziesz również w naszej polityce prywatności.
Pliki cookies w Opiekunki24.pl
Dostosuj zachowanie naszej strony do własnych preferencji
Wymagane
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach. Są one zazwyczaj ustawiane tylko w odpowiedzi na działania podejmowane przez użytkownika, które sprowadzają się do zapytania o usługi, takie jak ustawienie preferencji prywatności, logowanie lub wypełnianie formularzy. Można ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o tych plikach cookie, ale niektóre części witryny nie będą wtedy działały. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych. Zablokowanie tych plików cookie w przeglądarce może skutkować nieprawidłowym działaniem serwisu.
Reklama
Te pliki cookie mogą być ustawiane przez naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Mogą one być wykorzystywane przez te firmy do budowania profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania odpowiednich reklam na innych stronach. Nie przechowują one bezpośrednio danych osobowych, lecz opierają się na jednoznacznej identyfikacji przeglądarki i sprzętu internetowego. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, doświadcza mniej ukierunkowanych reklam.
Personalizacja
Te pliki cookie umożliwiają stronie internetowej zapewnienie większej funkcjonalności i personalizacji. Mogą być one ustawione przez nas lub przez zewnętrznych dostawców, których usługi zostały dodane do naszych stron internetowych. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, niektóre lub wszystkie te usługi mogą nie działać prawidłowo.
Analityka
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i źródeł ruchu, dzięki czemu możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej witryny. Pomagają one ustalić, które strony są najbardziej i najmniej popularne i zobaczyć, jak odwiedzający poruszają się po stronie. Wszystkie informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane i tym samym anonimowe. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedził naszą stronę internetową.