Kuchnia Niemiecka - przepisy

27 maja 2013 12:33
Witam jak nie znacie tego ciast to prosze przepis jest szybkie do zrobienia i smaczne .A wiec 1/2masła,3 jajka,100grcukru,200gr orzechy tarte(haselnusse)2łyzki kakao.Całosc wyrobic mikserem piec minimum 20 min.w temp.175 .Wystudzic na zimne połorzyc na wierzku dżem z porzeczki najlepiej z owocami całymi ubic smietane 30%lub36% udekorowac.Smacznego:)
27 maja 2013 13:25
kasia63

Barbaro 54
Szparagi są mniamuśne ,tylko tzreba je odpowiednio przyrządzić.
Ja robie w kilku postaciach-pierwszy raz jadłam własnie w D i mi posmakowały.
1/klasyczne - białe, z wody z sosem holenderskim lub z bułeczką tartą.Szparagi wkładam na stojaco na gotująca się wode ,lecitko osoloną i pocukrzoną.Główki powinny wystawać.Szparagi cienko przed tem obieramy,tylko główek nie ruszamy.Do tego ziemniaki ugotowane w całosci z koperkiem,specjalna szynka szparagowa/na 2 osoby kupuje 6 plastrów/ i sos holend.z kartonika,ten z ziołami jest smaczniejszy.
2/Zielone szparagi-nie obierać!!!Po 3 szt.zawijam w boczek wędzony albo szynkę taką z tłuszczykiem,kładę na masełko do żaroodpornej formy,na wierzch też masło,trochę soli i pieprzu,nie za dużo.Zapiekam i pod koniec posypuję startym żółtym serem.Do tego też ziemniaki ale bez sosu,Ew.troche boczku z cebulka na ziemniaki.
3/Zupa -gotuje tak jak jarzynową z tym ,że szparagi i białe i zielone w niej dominują,na koniec dodaję duży zgnieciony ząbek czosnku,śnietane i zieleninę.Zupe gotuję na boczku ,takim gotowym ,pokrojonym w kosteczkę.Albo z ziemniakami w srodku albo bez i wtedy na talerz przed podaniem wrzucam grzanki.

Zazwyczaj nie mogę sie doczekać sezonu szparagowego:)Natomiast szparagi w zalewie ze słoika zupełnie mi nie smakują.

ja jak gotuję białe szparagi to dodaję troszkę mleka, podobno to pomaga im zmięknąć. 
03 czerwca 2013 23:40
Witam mam pytanko nie pamietam ktora z kolezanek podała tu przepis za zapiekanke z bułek z jabłkami jak ja najlepiej podawac?
04 czerwca 2013 13:36 / 3 osobom podoba się ten post
Dzisiaj był mój dzień gotowania ... zaserwowałam na obiadek
Zrazy z karkówki z kiszoną kapustą -
SKŁADNIKI:
1-1/5 kg karkówki na steki bez kości
70 dkg kapusty kiszonej
sól,pieprz,pieprz ziołowy,ostra papryka w proszku,majeranek,mąka,olej.
PRZYGOTOWANIE:
Mięso umyć,osuszyć, pokroić na kotlety i rozbić.Kapustę wycisnąć, poszatkować i wymieszać z majerankiem.Przygotowane kotlety doprawić przyprawami i solą.Kapustę zawinąć w mięso jak zrazy( można zabezpieczyć wykałaczką) i opruszyć mąką z każdej strony.Rozgrzać na wysokiej patelni olej i obsmażyć mięso z każdej strony po ok.4 min. następnie zalać gorącą wodą ok.2 szklanek,zmiejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok.30 min.Aby sos był bardziej gęsty na ok 10 min.przed końcem duszenia można wrzucić do rondla kilka skórek razowego chleba..
Do tego naturalnie surówka z sałaty lodowej, pomidorek, świeży ogórek i sosik... no i naturalnie ziemniaczki .... Pycha dziadek nie mógł się nachwalić a babcia tylko powiedziała,że no może być hihihihi
04 czerwca 2013 14:12
He,he,Joasiu ,jakby dziadkowi nie smakowało,to może wtedy babcia pochwaliłaby bardziej entuzjastycznie;),a przepisy,które podajesz są rewelacyjne!
04 czerwca 2013 16:25 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

He,he,Joasiu ,jakby dziadkowi nie smakowało,to może wtedy babcia pochwaliłaby bardziej entuzjastycznie;),a przepisy,które podajesz są rewelacyjne!

No może i masz rację... na jednej stelli też tak miałam co ugotowałam to dziadek wcinał az mu się uszy trząsły, chwalił cały czas a dla babci było żle doprawione, przesolone albo wogóle be.... więc się przyzwycziłam a że lubię gotować i w kuchni eksperymentować to się tym nie przejmuję.....
I cieszę się,że podobają Ci się moje przepisy:):):)
08 czerwca 2013 16:44
Kolezanki jak moge to bym poprosiła jeszcze o jakies lekko strawne przepisy na obiadki moj pan jest cukrzyce ja juz duzo waszych wykorzystałam bo to co zawsze gotowałam to i mi sie juz znudziły a co nowego to moi tez sa zachwyceni jak bym mogła prosic o jeszcze prosze prosze wstyd sie przyznac kucharka z zawodu ale nigdy nie miałam daru do gotowani teraz jakos mi pomału to wchodzi :))))
08 czerwca 2013 17:03 / 1 osobie podoba się ten post
Pulpeciki w sosie koperkowym
 SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej samemu zmielić łopatkę) 1 cebula pęczek koperku sól pieprz 2 łyżki bułki tartej 1 małe jajko 0,5 litra wody 1 mały jogurt naturalny liść laurowy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE: Cebulę i połowę koperku drobno posiekać (najlepiej w malakserze), dodać mięso, jajko, bułkę, sól, pieprz i dokładnie wymieszać, aż masa będzie "klejąca". Do garnka wlać wodę, dodać sól, liść laurowy i zagotować. Z masy mięsnej formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać na wrzącą wodę. Gotować na wolnym ogniu ok 15 min. Gotowe pulpety wyjąć z garnka, do jogurtu dodać trochę powstałego rosołu, zahartować i wlać z powrotem do garnka. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie wody i zagęścić lekko sos. Pozostały koperek drobno posiekać i dodać do sosu.
08 czerwca 2013 23:35
Joasia

Pulpeciki w sosie koperkowym
 SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej samemu zmielić łopatkę) 1 cebula pęczek koperku sól pieprz 2 łyżki bułki tartej 1 małe jajko 0,5 litra wody 1 mały jogurt naturalny liść laurowy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE: Cebulę i połowę koperku drobno posiekać (najlepiej w malakserze), dodać mięso, jajko, bułkę, sól, pieprz i dokładnie wymieszać, aż masa będzie "klejąca". Do garnka wlać wodę, dodać sól, liść laurowy i zagotować. Z masy mięsnej formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać na wrzącą wodę. Gotować na wolnym ogniu ok 15 min. Gotowe pulpety wyjąć z garnka, do jogurtu dodać trochę powstałego rosołu, zahartować i wlać z powrotem do garnka. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie wody i zagęścić lekko sos. Pozostały koperek drobno posiekać i dodać do sosu.

Wielkie dzieki Joasiu jutro ugotuje twoje klopsiki pozdrawiam i spokojnej nocy zycze:))))))))))
10 czerwca 2013 08:03
Zgadnijcie co było na śniadanie hi,hi oczywiście szparagi.Dziś zawinął je w szynkę ,a w środku posmarował majonezem,fuj.Rano takiego jedzenia nie zniósłby mój żołądek,poprosiłam o dżem .
Muszę dziś ugotować powitalną kolację.
Joasiu bardzo jesteś cennym doradcą.Pomyślałam o zrazach z kapustą.Jest proste i łatwe danie.Mam nadzieję,że kupię kapustę kiszoną?
10 czerwca 2013 08:54
Kupisz - produkt "kapustopodobny". O naszej polskiej, jasnej, chrupiąącej kapuście kiszonej - zapomnij. Chyba, ze masz w pobliżu polski lub rosyjski sklep. Jak nie, szukaj w Aldi w woreczkach foliowych, termin przydatności do spożycia - wieczność.
10 czerwca 2013 08:56 / 1 osobie podoba się ten post
Zdarza się,że w Rewe na stoisku masarniczym sprzedają na wagę,ta jest lepsza.
10 czerwca 2013 09:10
Tu w Schonaich jest jeden duży sl;ep w pobliżu samoobsługowy Knittel,a dużo dalej jest Norma,myślicie,że kupię coś kapustopodobnego?
10 czerwca 2013 09:34
Bardzo dobra jest kapusta kiszona w puszkach,np z dodatkiem wina , chyba Kuhne firmy
10 czerwca 2013 10:04 / 1 osobie podoba się ten post
Firmy Mildessa,o ile dobrze nazwę pamiętam jest dosć dobra.Taka żółta puszka.