Kuchnia Niemiecka - przepisy

14 maja 2013 20:10
...wielkie dzieki fiona....
14 maja 2013 20:14
Kikuś najpierw zrób potem dziękuj Smacznego życzę:))))
14 maja 2013 21:42
fiona

Kikuś najpierw zrób potem dziękuj Smacznego życzę:))))

...myslisz... nielatwa to bedzie rozgrywka... ach tam... dam rade... napisze oczywiscie... pierwsza proba juz w piatek... tylko dla domownikow...
24 maja 2013 01:13
Witam w kuchennym swiecie jak ktos chce prosze podam przepis na sałatke jest smaczna:I tak 1słoik selera bez wody 5 jajek ugotowanych 2 jabłka 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 200g szynki gotowanej2 szt pory 1smietane słodka 30% 1 słoik majonezu 500ml (miracel whip 10%)  Pore pokroic cieniutko tylko biała czesc,seler odlac z wody dodac do pory potem pokroic jajka w woł ksiezyc nastepnie jabłka obrane pokrojone w kostke ,kukurydze odlac i dołozyc nastepnie ananasa odcedzic pokroic drobno i rowniez dodac składniki wszyskie razem delikatnie wymieszac .Majonez wyciagnac ze słoiczka do osobnej miseczki smietane troszke spolchnic nie zrobic bitej wymieszac z majonezem,dodac do składnikow i wymieszac wszysko razem.przykryc folia spozywcza wstawic do lodowki na 1 dzien.robi sie szybko i jest smaczna warunek musi 1dzien byc w loduwce zeby wszysto przeszło razem ach sorki szynke pokroic i w małe cienkie kwadraciki.Smacznego:)))))))))))))))
25 maja 2013 19:53
mala

Wie ktosik moze:)ktora galaretka niemiecka jest jakas normalniejsza?chcialam isc na latwizne"na niedziele"i zrobic gotowy podklad z truskawkami i galaretka i fertig:)zawsze zabieralam swoje,teraz zapomnialo mi sie zabrac i testuje niemieckie a w zyciu ich nie kupowalam:)w sobote kupilam jedna na wyprobowanie i jaka kuzia jasna niedobra,a moze to nie byla galaretka haha:)dzis kupilam nastepna Dr.Oetker Tortenguss czy cosik i o masakro:)metne to jakies i bez smaku:)ale bez przesady,jak tak do niedzieli bede testowac to po pierwsze zbancze:)a po drugie zatruje sie nimi haha:)

Witam kolezanki napewno jest ale ja teraz nie pamietam nazwy dobre galaretki sa w kartoikach w sklepach Edeki w inny nie kupuje ja na pamiec biore i nawet nazwy nie pamietam ale ze mnie kucharka hehe miłego testowani ale moze do tej pory znalazłas juz :))))))))))))))))
25 maja 2013 19:58
Zakręcona Mamuela

Witam kolezanki napewno jest ale ja teraz nie pamietam nazwy dobre galaretki sa w kartoikach w sklepach Edeki w inny nie kupuje ja na pamiec biore i nawet nazwy nie pamietam ale ze mnie kucharka hehe miłego testowani ale moze do tej pory znalazłas juz :))))))))))))))))

Dzieki:)znalazlam ja wtedy,wlasnie w kartoniku,ale nazwa uciekla mi i nie sprawdze bo jestem w domciu kochanym juz na szczescie:)
25 maja 2013 20:02
Zna ktoś przepis na sałatkę göteborską? O ile dobrze ze słuchu napisałam jej nazwę. Dziadek mój kupuje różne sałatki u handlarza rybami Thiele (o ile komuś coś to mówi) i właśnie w piątek dostał taką sałatkę w gratisie. Jest to sałatka ze śledzi (chyba z octu one są), z dodatkiem kawałków jabłka. No pychota po prostu i chciałabym taką w domu zrobić. W Internecie jakoś nie mogę jej poszukać. Zna ktoś?
 
Te śledzie to może w sumie matiasy były - muszę jeszcze dokładnie to wysmakować. 
 
25 maja 2013 20:04
mala

Dzieki:)znalazlam ja wtedy,wlasnie w kartoniku,ale nazwa uciekla mi i nie sprawdze bo jestem w domciu kochanym juz na szczescie:)

A to miłego urlopu z rodzinka ja jeszcze pare dni w domku rowniz 31.05 wyjazd do DE pozdrawim:))))))))
25 maja 2013 20:13
wichurra

Zna ktoś przepis na sałatkę göteborską? O ile dobrze ze słuchu napisałam jej nazwę. Dziadek mój kupuje różne sałatki u handlarza rybami Thiele (o ile komuś coś to mówi) i właśnie w piątek dostał taką sałatkę w gratisie. Jest to sałatka ze śledzi (chyba z octu one są), z dodatkiem kawałków jabłka. No pychota po prostu i chciałabym taką w domu zrobić. W Internecie jakoś nie mogę jej poszukać. Zna ktoś?
 
Te śledzie to może w sumie matiasy były - muszę jeszcze dokładnie to wysmakować. 
 

co prawda nie znam tej sałatki ale ja sama robie moi sie zajadaj mowia zawsze ze +6 wiec tak ja robe podwujny matjes,jabłko,ogrki z octu,cebulka,kukurydza, papryka sol,pieprz i do tego smietana ta crem och sory nie pamietam dokładnie nazwy on jest z koperkiem wymieszach z godzinke chociaz niech postoi jest dobra a czy pyszna nie wiem sama ocenisz jak zrobisz smacznego:)))))))))
25 maja 2013 20:24 / 2 osobom podoba się ten post
Składniki 2 filety śledziowe, 1 cebula łyzka posiekanego szczypiorku, 2 jabłka, łyzka kwaśnej śmietany, sok z cytryny .sól i piepz Sledzie podzielić na jednocentymetrowe kawałki.Cebulę obrać i pokroic na piórka.Jabłka umyć,przekroić na pół,usunąć pestki i wydrylować.Miąższ z jabłek pokroić drobną kostkę. Połączyć w salaterce śmietanę, sok z cytryny, śledzie, cebulę i szczypiorek. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
 
25 maja 2013 21:24
Dzięki. tak to moze byc. a jakie te filety? Takie surowe, czy z octu, czy jakie?
25 maja 2013 21:29 / 1 osobie podoba się ten post
ja dostałam ten przepis od holendra ,który przychodził do mojego dziadka na gimnastykę i on dodawał z octu.... ale ja robiłam też z matiasami...można tą sałatkę podawać w wydrążonym jabłku...
25 maja 2013 21:44
Ale super. Dzięki wielkie. Juz widzę jak się mój narzeczny ucieszy z nowej sałatki
26 maja 2013 10:49 / 2 osobom podoba się ten post
Barbaro 54
Szparagi są mniamuśne ,tylko tzreba je odpowiednio przyrządzić.
Ja robie w kilku postaciach-pierwszy raz jadłam własnie w D i mi posmakowały.
1/klasyczne - białe, z wody z sosem holenderskim lub z bułeczką tartą.Szparagi wkładam na stojaco na gotująca się wode ,lecitko osoloną i pocukrzoną.Główki powinny wystawać.Szparagi cienko przed tem obieramy,tylko główek nie ruszamy.Do tego ziemniaki ugotowane w całosci z koperkiem,specjalna szynka szparagowa/na 2 osoby kupuje 6 plastrów/ i sos holend.z kartonika,ten z ziołami jest smaczniejszy.
2/Zielone szparagi-nie obierać!!!Po 3 szt.zawijam w boczek wędzony albo szynkę taką z tłuszczykiem,kładę na masełko do żaroodpornej formy,na wierzch też masło,trochę soli i pieprzu,nie za dużo.Zapiekam i pod koniec posypuję startym żółtym serem.Do tego też ziemniaki ale bez sosu,Ew.troche boczku z cebulka na ziemniaki.
3/Zupa -gotuje tak jak jarzynową z tym ,że szparagi i białe i zielone w niej dominują,na koniec dodaję duży zgnieciony ząbek czosnku,śnietane i zieleninę.Zupe gotuję na boczku ,takim gotowym ,pokrojonym w kosteczkę.Albo z ziemniakami w srodku albo bez i wtedy na talerz przed podaniem wrzucam grzanki.

Zazwyczaj nie mogę sie doczekać sezonu szparagowego:)Natomiast szparagi w zalewie ze słoika zupełnie mi nie smakują.
26 maja 2013 11:54 / 1 osobie podoba się ten post
A ja robiłam naleśniki ze szparagami.
Ugotowane szparagi zawinąć w smaczne naleśniki, do środeczka troszkę sosu holenderskiego, na wierzchu tez. Obsypać serem i zapiec. Tez smaczne ;-))