Kuchnia Niemiecka - przepisy

14 maja 2013 10:45
juliajoanna

Witajcie..mozecie mi powiedziec jak sie robi gulasz ze schabowych????toz to jakas masakra!!

Kroisz schabowego w kostke i dalej jak z wolowego, A czemu masakra?
14 maja 2013 11:02
http://www.kochbar.de/rezept/287329/Beilagen-Arme-Leute-Spargel.html
Jak zyje pol wieku i wiecj tak nie jadlam czegos takiego ,ale wczoraj zrobilam ,Schwarzwurzeln.Musze stwierdzic ze,nawet dobre.Wyczytalam w Wikipedii ze,to po polsku wyżymord .Czy mamy w Polsce cos takiego? i jakie regiony?
14 maja 2013 11:21
Nie znam> Ani W Gdyni czegos takiego nie widzialam ani teraz we Wrocku gdzie mieszkam
14 maja 2013 11:30
zosia_samosia

http://www.kochbar.de/rezept/287329/Beilagen-Arme-Leute-Spargel.html
Jak zyje pol wieku i wiecj tak nie jadlam czegos takiego ,ale wczoraj zrobilam ,Schwarzwurzeln.Musze stwierdzic ze,nawet dobre.Wyczytalam w Wikipedii ze,to po polsku wyżymord .Czy mamy w Polsce cos takiego? i jakie regiony?

Wężymord -czyli skorzonera,zupełnie zapomnianie warzywo-takie nasze szparagi:)
http://magazynsmak.pl/w-objeciach-wezymorda/

14 maja 2013 13:23
Asik

Kroisz schabowego w kostke i dalej jak z wolowego, A czemu masakra?

A ze im nie szkoda tych schabowych.....takie miesko marnowac:)nie jestem miesozerna ,ale dziadek tutaj tego nie jada,to jak zajade do domu,to sobie zrobie schaba taaaaaaaakiego wielkiego:):)tutaj mialam zaznaczone przed przyjazdem,ze toleruje kuchnie typowo niemiecka i o Boziu:)jak mnie to przerazalo:)ale ta kuchnia niemiecka to jest taka proscizna,ze szok:)przyjechali by do nas,to by im oczy zbielaly od naszego pysznego jedzonka:)
14 maja 2013 13:27
No oj by zbielaly,jak ja gotowalam,to nie mogli sie nadziwic jakie dobre i w ogole.Teraz niestety tylko po niemiecku,ale ja i tak sobie cos innego zawsze upichce,hahahahaha,a babcia niech je ,to co lubi.Ja mam swiety spokuj:)
14 maja 2013 13:35
mala

A ze im nie szkoda tych schabowych.....takie miesko marnowac:)nie jestem miesozerna ,ale dziadek tutaj tego nie jada,to jak zajade do domu,to sobie zrobie schaba taaaaaaaakiego wielkiego:):)tutaj mialam zaznaczone przed przyjazdem,ze toleruje kuchnie typowo niemiecka i o Boziu:)jak mnie to przerazalo:)ale ta kuchnia niemiecka to jest taka proscizna,ze szok:)przyjechali by do nas,to by im oczy zbielaly od naszego pysznego jedzonka:)

No tak masz racje. Ale ja gotuje po polsku :)) A Skarby piszcza z zachwytu. Oczywiscie nauczylam sie paru potraw niemieckich (schnelle Nummer) i nawet mi smakuja. Szybkie smaczne i pozywne. A jak zrobilam pierogi ruskie ...oj, co to bylo ! :))
14 maja 2013 13:42
Asik

No tak masz racje. Ale ja gotuje po polsku :)) A Skarby piszcza z zachwytu. Oczywiscie nauczylam sie paru potraw niemieckich (schnelle Nummer) i nawet mi smakuja. Szybkie smaczne i pozywne. A jak zrobilam pierogi ruskie ...oj, co to bylo ! :))

Wszedzie gotowalam polskie rzeczy,tutaj pierwszy raz mialam takie "rozporzadzenia"haha,przed przyjazdem a dziadek jest taki,ze jak czegos nie zna,to nawet nie ruszy tego,nawet ciastka ciagle ma kupowane te same,owoce identyczne itd paranoja troche ale ok,jadlospis jest ustalony,nie ma niedomowien,smakuje wszystko ,to po co mam to zmieniac:):)a galaretke kupilam,dzieki,przepyszna bo juz sprawdzilam:)tylko,ze ja sie naglowkowalam,a okazalo sie ze ciotke zabieraja do restauracji:)ale nic nie szkodzi,wiedza przyda sie na przyszlosc:)
14 maja 2013 13:48 / 2 osobom podoba się ten post
A ja jak robie tutaj szybkie chrusty z drożdzami to się tak zajadaja:))) POdam przepis; 0,5 kg mąki pół szklanki mleka małe drożdze świeże 0,4 g w niemczech jajko cukier waniliowy łyżka cukru pół kostki margaryny. drożdze rozpuścić w letnim mleku wszystkie składniki zagnieść jak ciasto na makaron ( nie czekać na wyrośnięcie ) rozwałokować wykrawać chrusty ,faworki i smazyć na oleju .Przepis prosty a faworki super posypać cukrem pudrem.
14 maja 2013 16:34
dzieki..frau mi sama zagadala jak robic..- ja ze schabowych robie kotlety a nie gulasz,,hehe..
14 maja 2013 19:15
juliajoanna

dzieki..frau mi sama zagadala jak robic..- ja ze schabowych robie kotlety a nie gulasz,,hehe..

Oj kobietki:)nie draznijcie mnie z tym schabowym:):):)
14 maja 2013 19:24
fiona

A ja jak robie tutaj szybkie chrusty z drożdzami to się tak zajadaja:))) POdam przepis; 0,5 kg mąki pół szklanki mleka małe drożdze świeże 0,4 g w niemczech jajko cukier waniliowy łyżka cukru pół kostki margaryny. drożdze rozpuścić w letnim mleku wszystkie składniki zagnieść jak ciasto na makaron ( nie czekać na wyrośnięcie ) rozwałokować wykrawać chrusty ,faworki i smazyć na oleju .Przepis prosty a faworki super posypać cukrem pudrem.

...dzieciaki w przyszlym tygodniu przyjezdzaja ze swoja dzieciarnia... wnukow az trojke mam... i to w wieku kiedy nie patrzy sie na kalorie... przepis wydaje sie prosty.... w piatek wieczorem bede piekla... pytanie mam... czy trzeba je zanurzyc jak paczki w oleju?
14 maja 2013 19:49
Tak Kika , faworki smaży się jak pączki na głębokim oleju
14 maja 2013 19:55
Jeny dziewczyny zlitujcie się nade mną... ale bym sobie takich faworków zjadła... buuuuu!!!!
14 maja 2013 20:09
kika1

...dzieciaki w przyszlym tygodniu przyjezdzaja ze swoja dzieciarnia... wnukow az trojke mam... i to w wieku kiedy nie patrzy sie na kalorie... przepis wydaje sie prosty.... w piatek wieczorem bede piekla... pytanie mam... czy trzeba je zanurzyc jak paczki w oleju?

Normalnie smażyć obracać żeby niebyły spalone wyjmuj rumiane ,posyp cukrem pudrem są super pączki są wyrośniete a tu jest ciasto cienkie więc smazysz z obu stron z tego przepisu dośc sporo wychodzi :)) Naprawde polecam jak mam szybkich gości w polsce tez to robie ,:))))) W głębokim ale nie 3 litry wystarczy litr na patelnie 24cm