Kontrowersyjny temat - Opiekunka czy służąca?

10 października 2015 11:20
Baw sie dobrze Knorr i podziel się znów wrażeniami:)
10 października 2015 11:25
Knorr

Czyżbyś z zaświatów tu z nami była? Nie!!! Nie usunę konta jak mój Kolega jakpisz to zrobił.Bardzo mi Go brakuje tu.Nie licz na to Dorotee.Lecę już.

Wielce mi schlebiasz dzisiaj tak Kolega jakpisz też odszedł z mojego powodu?
10 października 2015 17:36 / 3 osobom podoba się ten post
Knorr

Wszystkie Twoje starania pójdą na marne, ho, ho. Gdyby było tak źle, jak oceniasz, to dlaczego  przez 3 lata jest dobrze?
Mnie podobałoby się wszystko to, co wymieniłaś. Wycieczki, restauracje. To że ktoś nie widzi nie znaczy,  że w chacie ma stołek grzać.
Podoba mi się podejście do pracy Twojej Zmienniczki.

Nie oceniam, że jest źle, z mojego doświadczenia, ukończonych kursów opiekuna osób starszych i mojego punktu widzenia stwierdzam że gdybym była stałą opiekunką zmieniłabym pewne rzeczy. Pdp jest umysłowo sprawny ale w 90% niewidomy, opieka nad taką osobą nie jest łatwa, nie może oglądać tv, czytać gazet (czytać sobie nie pozwala) , jest niecierpliwy, nerwowy,  domaga się ciągłego zainteresowania jego osobą, chce jeździć codziennie na zakupy, nie idzie mu przetłumaczyć że wszystko w domu mamy bo wciąż chce świeże wędliny - takie 2 dniowe już mu nie smakują a jest mięsożerny, przez to wyrzucam sporo jedzenia bo się tego nie przeje a mi ten fakt przeszkadza w przeciwieństwie do mojej zmienniczki. Ja postarałabym się przede wszystkim by Pdp wychodził do ludzi, są spotkania seniorów, niewidomych, jest tagespflege gdzie mógłby być kilka godzin między ludźmi ( nie musi tam być całymi dniami i codziennie) a nie biedak siedzi w domu i się zatraca i nudzi. Takie wyjazdy na zakupy, do restauracji czy wycieczki plenerowe są dla zabicia czasu i to jest zupełnie zrozumiałe lecz dla opiekunki to spore wyzwanie bo musi prowadzić auto, skupiać się na drodze a i musi opowiadać Pdp gdzie teraz jesteśmy, co minęliśmy, co przed nami itp oraz np zakupy: Pdp trzyma wózek którym opiekunka musi kierować, na krok odejść nie może bo Pdp czuje się niepewnie lub skieruje wózek na jakieś regały i poprzewraca towar, za długo zakupy trwać nie mogą bo Pdp bolą nogi, postać chwilę też nie chce żebym poszła obejrzeć dokładnie co mogę wybrać za towar, więc nawet spokojnie po regałach rozejrzeć się nie idzie, jedziemy tylko wg listy zakupów, a rzadko zdarza się że opiekunka jedzie sama na zakupy.Jak widzisz nie chodzi o to by niewidomy Pdp grzał stołek w chacie jak to określiłeś. Skończyłam temat, dziękuję.
10 października 2015 18:24
Anetta a w jakim mieście jesteś? Bo twój opis bardzo mi przypomina jednego mojego pdp...
10 października 2015 19:57
Marta

Anetta a w jakim mieście jesteś? Bo twój opis bardzo mi przypomina jednego mojego pdp...

A była tutaj Marta na zastępstwie, u wujka Hansa jestem
10 października 2015 20:06
anetta

A to Hans Kolss jeszcze żyje?
10 października 2015 20:06 / 3 osobom podoba się ten post
Mycha

Coś w tym jest. Dużo kobiet nie przekazuje takich informacji. Ja tego nie pojmuję :-( nie wiem dlaczego robią akurat tak a nie inaczej. Wygląda na to, że chcą aby zmienniczka była gorsza od nich. To często spotykana sytuacja. Ale to temat na inny topik. I niech zaraz nie wrzeszcza te "uczciwe" zmienniczki. Wiem że takie tez są :-)

A nie miałas przypadkiem takiej opiekunki,ktora wszystko wie? chcesz cos powiedzieć ale ona zainteresowana jest tym, gdzie na pauze chodzę. Sparzysz sie i juz taka wyrywna nie jesteś przy nastepnej zmianie.
10 października 2015 21:04
anetta

Mam maila w profilu;)
10 października 2015 21:09 / 2 osobom podoba się ten post
Knorr

Wszystkie Twoje starania pójdą na marne, ho, ho. Gdyby było tak źle, jak oceniasz, to dlaczego  przez 3 lata jest dobrze?
Mnie podobałoby się wszystko to, co wymieniłaś. Wycieczki, restauracje. To że ktoś nie widzi nie znaczy,  że w chacie ma stołek grzać.
Podoba mi się podejście do pracy Twojej Zmienniczki.

Wycieczki, restauracje, można się rozmarzyć:))). Tyle, że pdp koleżanki jest gadułą, tak jak moja. No nie wiem Knorr czy był byś taki szczęśliwy, gdyby ktoś bez przerwy gadał i gadał. Ja należę do ludzi, którzy lubią czasem słuchać jedynie własnych myśli. Dlatego chwilami żałuję, że nie mam pod ręką pilota z napisem wyłącz. Nie powiem, ma to też swoje dobre strony, bo język porządnie podszkoliłam tutaj. Jednak we wszystkim wskazany jest umiar. Mnie gaduły na dłuższą metę męczą.
10 października 2015 21:27 / 3 osobom podoba się ten post
kotka

A nie miałas przypadkiem takiej opiekunki,ktora wszystko wie? chcesz cos powiedzieć ale ona zainteresowana jest tym, gdzie na pauze chodzę. Sparzysz sie i juz taka wyrywna nie jesteś przy nastepnej zmianie.

Często przekazuję istotne informacje, wolę pisać na kartce żeby nie zapomniała. To co ugotuje czy jak posprzata to sprawa jej i pdp. Ale są inne ważne sprawy których dziewczyny w nawale informacji nie zapamiętają. Np. jak otworzyć drzwi od strony ogrodu kiedy się zatrzasną 
10 października 2015 21:51 / 3 osobom podoba się ten post
agrafka

Wycieczki, restauracje, można się rozmarzyć:))). Tyle, że pdp koleżanki jest gadułą, tak jak moja. No nie wiem Knorr czy był byś taki szczęśliwy, gdyby ktoś bez przerwy gadał i gadał. Ja należę do ludzi, którzy lubią czasem słuchać jedynie własnych myśli. Dlatego chwilami żałuję, że nie mam pod ręką pilota z napisem wyłącz. Nie powiem, ma to też swoje dobre strony, bo język porządnie podszkoliłam tutaj. Jednak we wszystkim wskazany jest umiar. Mnie gaduły na dłuższą metę męczą.

Mnie też, prawdę mówiąc. Nie przepadam za towarzystwem ludzi mówiących bardzo dużo.Sam raczej do małomównych siebie zaliczam.Krótko i zwięźle.Wystarczy.Ludzie i tak nie słuchają wszystkiego.No to esencja tylko i koniec.
11 października 2015 09:02
Marta

Mam maila w profilu;)

Nie widze meila w profilu ale sa jeszcze u wujka twoje papiery  z numerem tel, odezwe sie do cb
11 października 2015 09:38 / 1 osobie podoba się ten post
Zaprosiłam cię do znajomych
11 października 2015 09:59 / 1 osobie podoba się ten post
Marta

Zaprosiłam cię do znajomych

Kogo ?
11 października 2015 10:42 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Kogo ?:-):-):-)

Ciebie Basiu też.Jak to się stało że jeszcze cie nie mam? ( w przyjaciołach;)