Język niemiecki - od czego zacząć?

10 czerwca 2014 23:04 / 5 osobom podoba się ten post
a ja po mimo ze uczylam sie jezyka w szkole sredniej,to tak naprawde caly czas ucze sie pracujac,a najlepsza rada dla poczatkujacych,to przelamac bariere wstydu,mowic,mowic,mowic-niewazne ze niegramatycznie,bezokolicznikami ,ale mowic.
10 czerwca 2014 23:20
Tak Renata zgadzam się z tobą w 100% nie bać się mówić a zobaczycie jak w nie długim czasie będziecie świetnie posługiwać się jezykiem
29 czerwca 2014 11:57
Przyznam się bez bicia i bez wstydu, że wiecznie mam problem z trybem przypuszczającym :D
Używam jak popadnie haette, waere wiem jak i wuerde też.
I nie pilnuję się o Imperfekt i Perfekt. Czasem mieszam te dwa czasy w zdaniach złożonych - jak mi wygodniej.
08 lipca 2014 15:07 / 9 osobom podoba się ten post
Uczyłam się jezyka w szkole średniej i chodziłam na rozszerzenie na prywatne lekcje. Maturę zdawałam z niemieckiego. Klasyka - Hochdeutsch.
Gdy pierwszy raz wyjchałam do Niemiec lata temu okazało się, że jakbym mówiła zupełnie innym niemieckim niż mieszkańcy Niemiec :)
I dlatego podaję kilka potocznych przykładów językowych - może się przyda.
Iść - gehen i laufen. 
Ale trzeba złapać tą niewidzialną nitkę i rozróżnić gehen od laufen. Laufen to coś w rodzaju naszego łażenia, chodzenia jakby bez konkretnego celu, przechadzania się.. Niemiec powie "ich laufe" gdy np. ma na myśli przechadzkę a w naszej robocie "laufen" używa się do motywowania pdp do pochodzenia, poruszania się.

Złościć się, pomstować - schimpfen
Używane w znaczeniu personalnie do mnie często gdy zmuszam pdp do jakiejś czynności np. mycia, spaceru, gimnastyki. Przy okazji nagadanie się przy tym :P Znaczenie niby podobne do kaempfen ale kaempfen jest silniejsze emocjonalnie i "ciśnieniowo".

kot- die Katze
Starsi ludzie używają słów: Kerle, i Mizi najczęściej.

Chłopak - Bube (przynajmniej w Badenii Wirtembergii)
dziewczyna - Maedle

I przedrostki np. mit. 
Jeśli się będzie dołączać do czasowników to Niemiec zrozumie że robimy coś razem, wspólnie np. mitgehen - iść razem, mitkriegen - usłyszeć coś przy okazji (ale nie podsłuchiwać!), wspólnie/razem otrzymać coś (np. hast du mitgekrigt? tzn. usłyszałeś o czym rozmawiałem?).

Przedrostek ent- plus czasownik lub rzeczownik oznacza że dokonujemy czynności niwelującej coś np. entfernen - usuwać. przysłówek entfernt - oddalony.

Jak mi sie coś przypomni jeszcze do dopiszę :)

08 lipca 2014 15:18 / 1 osobie podoba się ten post
No ale toto to chyba schwabski - Chłopak - Bube (przynajmniej w Badenii Wirtembergii)
dziewczyna - Maedle.
08 lipca 2014 15:20 / 4 osobom podoba się ten post
A! Przypomiało mi się!
(nie edytuję posta bo tekst mi się zjedzie cały).

Bekommen i kriegen.
Oby dwa znaczą prawie to samo: otrzymywać, dostawać. ALE bekommen jest jakby bardziej "wyższe" znaczeniowo. Jakbyśmy znaleźli sie wśród ludzi "bułkę przez bibułkę" to raczej używałąbym tego czasownika (jeśli chodzi o prezent to też bekommen), a "kriegen" takie potoczne. Kriegen używa się też w znaczeniu "zarazić się czymś" lub "zachorować" np.
Zaraziłam się grypą od niej. Ich habe von ihr Grippe gekriegt.
Zachorowałam na raka. Ich habe Krebs gekriegt.
08 lipca 2014 15:22 / 5 osobom podoba się ten post
Lenka przypominaj sobie jak najwięcej potocznych wyrażen na co dzień bo ja wszystko sobie notuję,bo choc uczę się od roku to jak wiesz każdy tips sie przyda:))))))))))))
mam nawet specjalny kajecik tylko na jezyk potoczny ,codzienny,bo gramatykę,prawidła to mam a jakże w ielkim kajecie:(

08 lipca 2014 15:55
Wczoraj.. jezykiem migowo-pol-niem. wytlumaczono mi, ze nasz sasiad jest grabarzem. Smiechu bylo co niemiara.
Corka mojej PDP zna ciutke wloski, wiec porozumiewamy sie fantastycznie hhhahaaa - Mozna nagrac film
Dzieki wszystkim za cenne wskazowki w nauce niem.
08 lipca 2014 16:12 / 2 osobom podoba się ten post
ziolkowa

Lenka przypominaj sobie jak najwięcej potocznych wyrażen na co dzień bo ja wszystko sobie notuję,bo choc uczę się od roku to jak wiesz każdy tips sie przyda:))))))))))))
mam nawet specjalny kajecik tylko na jezyk potoczny ,codzienny,bo gramatykę,prawidła to mam a jakże w ielkim kajecie:(

A jak tak czytam sobie i myslę  że Ty masz juz gramatyke opanowana a Ty ja masz w wielkim kajecie dobre :)
08 lipca 2014 16:21 / 2 osobom podoba się ten post
frymusek

A jak tak czytam sobie i myslę  że Ty masz juz gramatyke opanowana a Ty ja masz w wielkim kajecie dobre :)

no co Ty,zapisana  elegancko i zagladam z wielkimi oporami chociaż wiem,że to podstawa,ale jak widze,że ktos inny gada "ja mieć ,ja wiedzieć,ja zrobic" bez czasów,rodzajników itp.i Niemcy to rozumieją ,ba nawet mówią "OK,świetnie sobie radzisz" to myslę sobie Po co to kurde wkuwać:(((
08 lipca 2014 16:24 / 2 osobom podoba się ten post
Kochany Panie Moderatorze,w tej chwili są 2!!!!!!!!!!!!!!!!! wątki o tym samym PRAWIE  tutule jeden pod drugim Czy nie mozna cos z tym zrobić....coby bylo łatwiej ...nam:))))   chodzi o niemiecki:)
08 lipca 2014 16:28
ziolkowa

Kochany Panie Moderatorze,w tej chwili są 2!!!!!!!!!!!!!!!!! wątki o tym samym PRAWIE  tutule jeden pod drugim Czy nie mozna cos z tym zrobić....coby bylo łatwiej ...nam:))))   chodzi o niemiecki:)

pewnie, że można cosik z tym zrobić  ..... nasz Modzio ze wszystkim sobie radzi ::)))))
08 lipca 2014 16:32 / 2 osobom podoba się ten post
byłoby fajnie mieć ten niemiecki i swietne rady... w kupie:)
08 lipca 2014 17:43
Mycha

No ale toto to chyba schwabski - Chłopak - Bube (przynajmniej w Badenii Wirtembergii)
dziewczyna - Maedle.

Tak, w dialekcie szwabskim i dlatego napisałam ze w landzie BW głównie się uzywa :)
08 lipca 2014 17:55
Junona_S

A ja w ogóle palcem pokazuję "poprosze tę" :D  I potem ew. mówię jasna czy ciemna. Komunikatywny nie znaczy kwiecisty.Mozna znać świetnie język i sie nie dogadać.I Niemcy są bardzo mili(nie wytykaja błedów) czy to tylko moje odczucia?:P

mam dokladnie tak samo i nikt mi nigdy nie zwrocil uwagi. jak na razie udaje mi sie wszystko zalatwic , a moja Omcia mowi, ze mowie bardzo dobrze ;) jakos mi sie nie wydaje :D