Moja siostra mówi: mąż to nie rodzina!
Nie wnikam.
Chciałam spytać o wyjaśnienie czegoś/słówka w stylu "mitkriegen" albo samo "krigen"
Bo ja to jak mam szukać w google to głupsza wychodzę....
Z góry dziękuję za pomoc:)
Moja siostra mówi: mąż to nie rodzina!
Nie wnikam.
Chciałam spytać o wyjaśnienie czegoś/słówka w stylu "mitkriegen" albo samo "krigen"
Bo ja to jak mam szukać w google to głupsza wychodzę....
Z góry dziękuję za pomoc:)
CD.
aufhören - rzucić, zostawić, przestać; w znaczeniu coś mieć już za sobą.
Używane w kontekście np. rzucenia palenia, przestania padania deszczu, rzucenia pracy itp.
zuhören - słuchać, wsłuchiwać się (o czym ktoś opowiada)
Uwaga! Obydwa czasowniki są rozdzielne tzn. w odmianie przez osoby przedrostki wędrują na koniec zdania np. ich höre auf, du hörst auf, er/sie/es hört auf itd.
Przykład: Er hört Zigaretten auf.
Natomiast jeśli chcemy powiedzieć, że ktoś od kogoś odszedł to nie używamy czasownika "aufhören" a można powiedzieć tak: Ich bin weg von ihm/ihr. Odszedłem/odeszłam od niej/niego.
Do kompletu brakuje jeszcze gehören? (być własnością, należeć)
A mnie wszystko co zawiera "hören" ze słuchaniem się kojarzy :)))
Fajne te Twoje lekcje, można sobie w szufladkach odpowiednio wszystko poukładać :))
Dziękuję:) Wszystko juz zanotowałam. I proszę o więcej.
CD.
aufhören - rzucić, zostawić, przestać; w znaczeniu coś mieć już za sobą.
Używane w kontekście np. rzucenia palenia, przestania padania deszczu, rzucenia pracy itp.
zuhören - słuchać, wsłuchiwać się (o czym ktoś opowiada)
Uwaga! Obydwa czasowniki są rozdzielne tzn. w odmianie przez osoby przedrostki wędrują na koniec zdania np. ich höre auf, du hörst auf, er/sie/es hört auf itd.
Przykład: Er hört Zigaretten auf.
Natomiast jeśli chcemy powiedzieć, że ktoś od kogoś odszedł to nie używamy czasownika "aufhören" a można powiedzieć tak: Ich bin weg von ihm/ihr. Odszedłem/odeszłam od niej/niego.
Wpadam w depresje, bleeeeee, przeciez tu wszystko po niemniecku, bleee:(((
No coś Ty... miałam na myśli lekcje Leny i Mozah:) Tiny link to na razie nie dla mnie.