Język niemiecki - od czego zacząć?

08 lipca 2014 18:00
reanata

a ja po mimo ze uczylam sie jezyka w szkole sredniej,to tak naprawde caly czas ucze sie pracujac,a najlepsza rada dla poczatkujacych,to przelamac bariere wstydu,mowic,mowic,mowic-niewazne ze niegramatycznie,bezokolicznikami ,ale mowic.

wlasnie to robie, ale wydaje mi sie, ze to brzmi tak zalosnie ;) z moja PDP rozmawiam jak ze stara znajoma, ale jak juz przyjdzie ktos inny z wizyta- totalna blokada. boje sie odezwac, zeby sie nie osmieszyc ;/ wiem, ze to niedobrze, ale tak mam... jestem z tych, ktorzy jak juz cos robia, to chca to robic dobrze, a moj niemiecki na dzien dzisiejszy pozostawia wiele do zyczenia
08 lipca 2014 18:02 / 1 osobie podoba się ten post
lena7

Tak, w dialekcie szwabskim i dlatego napisałam ze w landzie BW głównie się uzywa :)

A ja omijam szwabski szerokim łukiem. Mój PDP kocha ten język i usilnie chce mnie go nauczyć. A ja usilnie nie kapuję i chcę hochdeutschem. No w tym temacie nie możemy dojść do porozumienia - hehe i nie dojdziemy. 
08 lipca 2014 18:16
filip

i do tego w ch.. gazet, programów telewizyjnych itd.

ooo tak i jeszcze te piekne seriale ;) "Burza Milosci" czy jakos tak i oczywiscie o dzielnych niemieckich policjantach ;)
08 lipca 2014 18:22 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Nawet jak się trafi taka PDP to przeciez trzeba się dogadać z rodzina ,lekarzem ,Pflegedienst i innymi Niemcami.Nie ma się co wstydzić własnej niemocy-zawsze dobrze jest poprosic o powtórzenie ,o wolne mówienie i o poprawianie .Ja tak robie do dziś jak czegoś nie kumam i jeszcze sie nie zdarzylo,żeby mi ktos odmówił czy się zirytował.Oni tez po polsku nie kumaja i żyją.Polacy maja za duzo kompleksow w tym temacie.Niepotrzebnie!I gadac, gadac, gadać!!!Kali kochać, Kali zjeśc -ale gadać do upadłego:):):)

cenne uwagi, zwlaszcza dla poczatkujacych- dziekuje :)
08 lipca 2014 18:30 / 1 osobie podoba się ten post
kattti82

Tak, ale jesli mowia w miare wolno;) bo ja np jesli ogladam wiadomosci to prawie nic nie rozumiem, ale jestem tez pierwszy raz w DE wiec daje sobie czas,

no ja jestem tydzien dopiero i zaczynam kumac co w tv mowia. a babcie prosze o powtarzanie, tlumaczenie reczne, albo wolne mowienie jak czegos nie kumam. i jakos dajemy rade :D
08 lipca 2014 18:37
użytkowniczka niegdyś znana jako debiutantka

no ja jestem tydzien dopiero i zaczynam kumac co w tv mowia. a babcie prosze o powtarzanie, tlumaczenie reczne, albo wolne mowienie jak czegos nie kumam. i jakos dajemy rade :D

Ja czasem też proszę o napisanie słowa -bo inaczej brzmi a inaczej sie pisze przecież i nie zawsze wiesz o co chodzi:)No i jeszcze do pomocy net jest:)Zobaczysz ,za rok sie będziesz śmiała z tego co jest dziś:)I nick będziesz koniecznie musiała zmienić:):):)
08 lipca 2014 18:52 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Ja czasem też proszę o napisanie słowa -bo inaczej brzmi a inaczej sie pisze przecież i nie zawsze wiesz o co chodzi:)No i jeszcze do pomocy net jest:)Zobaczysz ,za rok sie będziesz śmiała z tego co jest dziś:)I nick będziesz koniecznie musiała zmienić:):):)

no mam nadzieje ;) co dzien jest coraz latwiej... a to forum naprawe podnosi czlowieka na duchu ;) i wiele uczy. niby kilka slow napisanych przez obce osoby, a bardzo pomaga. wielkie dzieki wszystkim ! a Tobie rowniez za " rosyjskie" dowcipy- bardzo dobre :D
08 lipca 2014 19:24 / 1 osobie podoba się ten post
użytkowniczka niegdyś znana jako debiutantka

no mam nadzieje ;) co dzien jest coraz latwiej... a to forum naprawe podnosi czlowieka na duchu ;) i wiele uczy. niby kilka slow napisanych przez obce osoby, a bardzo pomaga. wielkie dzieki wszystkim ! a Tobie rowniez za " rosyjskie" dowcipy- bardzo dobre :D

" obce osoby" no wiesz co ! Obcy to jest szwagierka tesociowa i maz ha ha    Wiec sypiasz z obcym facetem- bo nie rodzina przeciez ha ha A my to jestesmy kolezanki i koledzy po fachu
08 lipca 2014 19:25 / 1 osobie podoba się ten post
ORIM

" obce osoby" no wiesz co ! Obcy to jest szwagierka tesociowa i maz ha ha    Wiec sypiasz z obcym facetem- bo nie rodzina przeciez ha ha A my to jestesmy kolezanki i koledzy po fachu

Oj Orim ,co Ty dziś na kolację jadłeś??? hihihihi
08 lipca 2014 19:27
ivanilia40

Jeszcze nic i chyba na tym pozostane 
08 lipca 2014 19:29 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

siedzial za dlugo na deszczu
08 lipca 2014 19:29 / 3 osobom podoba się ten post
ORIM

No wiesz jak gadają: watróbka nie mięso, szwagier nie rodzina :)))))))))))))))
08 lipca 2014 19:30 / 1 osobie podoba się ten post
lena7

No wiesz jak gadają: watróbka nie mięso, szwagier nie rodzina :)))))))))))))))

zona to nie siostra
08 lipca 2014 19:36 / 6 osobom podoba się ten post
CD.

Nehmen - wziąć, brać.
Nic skomplikowanego w tym czasowniku nie ma (oprócz mocnej odmiany w czasach przeszłych: nahm, genommen). Przydać się może wiedza z przedrostkiem MIT.
Mitnehmen - wziąć ze sobą.
Nimm Regenschirm mit - weź ze sobą parasol.
A jeśli zobaczycie napis w knajpie ZUM MITNEHMEN oznacza to po prostu na wynos (dosł. do wzięcia ze sobą).

Są takie pytania w j. niemieckim które mają zbitek słów każdemu znanych ale razem znaczą coś innego.
was oraz machen
Was oznacza co, a machen - robić.
Jeśli usłyszycie pytanie: was macht Ihr(e) Kopf/Fuss/Baustelle/Magen itd.
to ktoś chce się dowiedzieć/jest zainteresowany dosł. co robi Pani/Pana glowa/stopa/remont/żołądek a więc czy jeszcze coś boli lub jak leci ten remont.

09 lipca 2014 08:16 / 1 osobie podoba się ten post
ORIM

no przepraszam bardzo ORIM, zwracam honor. nie "obce osoby" a wspoltowarzysze doli, czy niedoli- jak kto woli ;) a ze meza nie posiadam od jakiegos czasu i raczej sie nie zanosi, to nie sypiam z obcymi osobami :P sama grzecznie z podusia tylko :(