a ja po mimo ze uczylam sie jezyka w szkole sredniej,to tak naprawde caly czas ucze sie pracujac,a najlepsza rada dla poczatkujacych,to przelamac bariere wstydu,mowic,mowic,mowic-niewazne ze niegramatycznie,bezokolicznikami ,ale mowic.
a ja po mimo ze uczylam sie jezyka w szkole sredniej,to tak naprawde caly czas ucze sie pracujac,a najlepsza rada dla poczatkujacych,to przelamac bariere wstydu,mowic,mowic,mowic-niewazne ze niegramatycznie,bezokolicznikami ,ale mowic.
Tak, w dialekcie szwabskim i dlatego napisałam ze w landzie BW głównie się uzywa :)
i do tego w ch.. gazet, programów telewizyjnych itd.
Nawet jak się trafi taka PDP to przeciez trzeba się dogadać z rodzina ,lekarzem ,Pflegedienst i innymi Niemcami.Nie ma się co wstydzić własnej niemocy-zawsze dobrze jest poprosic o powtórzenie ,o wolne mówienie i o poprawianie .Ja tak robie do dziś jak czegoś nie kumam i jeszcze sie nie zdarzylo,żeby mi ktos odmówił czy się zirytował.Oni tez po polsku nie kumaja i żyją.Polacy maja za duzo kompleksow w tym temacie.Niepotrzebnie!I gadac, gadac, gadać!!!Kali kochać, Kali zjeśc -ale gadać do upadłego:):):)
Tak, ale jesli mowia w miare wolno;) bo ja np jesli ogladam wiadomosci to prawie nic nie rozumiem, ale jestem tez pierwszy raz w DE wiec daje sobie czas,
no ja jestem tydzien dopiero i zaczynam kumac co w tv mowia. a babcie prosze o powtarzanie, tlumaczenie reczne, albo wolne mowienie jak czegos nie kumam. i jakos dajemy rade :D
Ja czasem też proszę o napisanie słowa -bo inaczej brzmi a inaczej sie pisze przecież i nie zawsze wiesz o co chodzi:)No i jeszcze do pomocy net jest:)Zobaczysz ,za rok sie będziesz śmiała z tego co jest dziś:)I nick będziesz koniecznie musiała zmienić:):):)
no mam nadzieje ;) co dzien jest coraz latwiej... a to forum naprawe podnosi czlowieka na duchu ;) i wiele uczy. niby kilka slow napisanych przez obce osoby, a bardzo pomaga. wielkie dzieki wszystkim ! a Tobie rowniez za " rosyjskie" dowcipy- bardzo dobre :D
" obce osoby" no wiesz co ! Obcy to jest szwagierka tesociowa i maz ha ha Wiec sypiasz z obcym facetem- bo nie rodzina przeciez ha ha A my to jestesmy kolezanki i koledzy po fachu
Oj Orim ,co Ty dziś na kolację jadłeś??? hihihihi
Oj Orim ,co Ty dziś na kolację jadłeś??? hihihihi
" obce osoby" no wiesz co ! Obcy to jest szwagierka tesociowa i maz ha ha Wiec sypiasz z obcym facetem- bo nie rodzina przeciez ha ha A my to jestesmy kolezanki i koledzy po fachu
No wiesz jak gadają: watróbka nie mięso, szwagier nie rodzina :)))))))))))))))