Język niemiecki - od czego zacząć?

14 lipca 2014 16:14 / 2 osobom podoba się ten post
emilia

Mozna powiedziec:

Das steht mir absolut zu.

W przypadku uzycia "es" - to jest cos blizej nieokreslone. Jesli to cos jest okreslone i mowa byla o tym np. w poprzednim zdaniu - moim zdaniem lepiej uzyc "das".

Jeszcze z tym absolutem nabiera mocy! Jak jak się wyszkolę na tym forum to mnie na żadnej stelli nie zechcą:P
14 lipca 2014 16:23
dziewczyny absolutnie nie moge sobie poradzic z sachen u mojej PDP;Ona ciagle mowi sachen i do wszystkiego jest sachen;moze mi ktoras wytlumaczy o co moze chodzic
14 lipca 2014 16:37 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Kiedyś Magdalena napisała mi jak się mówi : nie ma mowy - Davon kann keine rede sein- też przydatne.

Można powiedzieć krócej: keine Rede
:)
14 lipca 2014 16:39
A ja mam cały czas problem z czasem przyszłym i kchanym werden... Unikam jak mogę, ale czasem się nie da;) rzućcie pare przykładów dobrze zbudowanych zdań...:)
14 lipca 2014 16:40
ORIM

Dlaczego moja pdp mowi fur drause ( pisze jak do slysze) chcac wyjsc.Wydawalo mi sie ze fur ause jest wystarczajaco

Dlatego, że łatwiej jest wypowiedzieć ze spółgłoską na początku niż samą samogłoską.
Takich przykładów jest więcej:
raus - wychodzić/wyjść
drausen właśnie (na zewnątrz)
rueber - przez (np pasy - rueber die Strasse)
drin - wewnątrz
...
14 lipca 2014 16:55 / 1 osobie podoba się ten post
nianta

A ja mam cały czas problem z czasem przyszłym i kchanym werden... Unikam jak mogę, ale czasem się nie da;) rzućcie pare przykładów dobrze zbudowanych zdań...:)

Wcale nie musisz używac notorycznie "werden". Jeśli powiesz w Praesens (cz. teraźniejszym) to on odzwierciedla też cz. przyszły.
:)

http://www.depl.pl/czas/werden.php

14 lipca 2014 17:00 / 1 osobie podoba się ten post
sas-anka

Jak powiedzieć że coś mi się należy? Pod hasłem należeć, zapewniać, nie znalazłam tego co by mnie interesowało.

Wertuję słownik i znalazłam tylko sformułowania:

To jest wbrew umowie - Es ist vertragswidrig.
zgodnie z umową - nach dem Vertrag

Jak mówicie w takich sytuacjach?

Nie powiesz tak po niemiecku.
Można powiedzieć: ja zasługuję na to czyli inaczej jestem tego wart czy godzien:
ich bin wert das und das zu kriegen.
lub
ich bin würdig das und das zu kriegen.

Należeć - to raczeć gehoeren w znaczeniu że coś jest czyjaś własnośćią i ten Twój przykład ze słownika

14 lipca 2014 17:11
lena7

Nie powiesz tak po niemiecku.
Można powiedzieć: ja zasługuję na to czyli inaczej jestem tego wart czy godzien:
ich bin wert das und das zu kriegen.
lub
ich bin würdig das und das zu kriegen.

Należeć - to raczeć gehoeren w znaczeniu że coś jest czyjaś własnośćią i ten Twój przykład ze słownika

Przykład która podała Emilia myślę że jest dobry. Nie chodzi mi o to ze na coś zasłuzyłam, tylko np. jedzenie mi się należy i tak mam zapisane w umowie, czyli o dochodzenie swoich praw, o to że nikt mi nie robi łaski. Tak Lenko gehoren odrzuciałam na poczatku, rozumiem różnicę.
14 lipca 2014 17:19 / 2 osobom podoba się ten post
sas-anka

Przykład która podała Emilia myślę że jest dobry. Nie chodzi mi o to ze na coś zasłuzyłam, tylko np. jedzenie mi się należy i tak mam zapisane w umowie, czyli o dochodzenie swoich praw, o to że nikt mi nie robi łaski. Tak Lenko gehoren odrzuciałam na poczatku, rozumiem różnicę.

Ach, rozumiem!
Teraz jak podałaś przykład z tą umową.

Można powiedzieć jeszcze tak:
In meinem Vertrag steht, dass ich Essen, Uebernachten und Freizeit kiregen muss und schluss.
To jest b.ostro powiedziane tzn (dosłownie): w mojej umowie jest zapisane, ze jedzenie, spanie i czas wolny musze dostać i koniec.
Nie będę podawać przykłądu w stronie biernej bo to trudne do zapamiętania.

14 lipca 2014 17:45 / 1 osobie podoba się ten post
emilia

Mozna powiedziec:

Das steht mir absolut zu.

W przypadku uzycia "es" - to jest cos blizej nieokreslone. Jesli to cos jest okreslone i mowa byla o tym np. w poprzednim zdaniu - moim zdaniem lepiej uzyc "das".

Jest dokładnie tak ,jak napisałaś;)
Ale w wypadku jeżeli mowimy o tym samym,to w następnym zdaniu lepiej użyć"es".
14 lipca 2014 18:07
sas-anka

moja mówi nachdrausen, zapisałam też tak jak słysze

Moja samo draussen
14 lipca 2014 18:26 / 1 osobie podoba się ten post
sas-anka

Możesz jeszcze tak rzec-Auf der Vertrag steht geschrieben,dass np.Freizeit steht mir zu.
Jak chcesz komuś urzędowo wyjechać,to dodaj Verpflegung i Unterkunft do tego-oznacza to utrzymanie z zamieszkaniem.
14 lipca 2014 18:45
siwa

dziewczyny absolutnie nie moge sobie poradzic z sachen u mojej PDP;Ona ciagle mowi sachen i do wszystkiego jest sachen;moze mi ktoras wytlumaczy o co moze chodzic

Słowo "Sache" ma wiele zastosowań.Posłuchaj co jeszcze mówi,kiedy go używa.
14 lipca 2014 18:50 / 3 osobom podoba się ten post
a to może smietana jest:)
14 lipca 2014 18:57 / 1 osobie podoba się ten post
ziolkowa

a to może smietana jest:)

hahahahaha w prawie kazdym zdaniu smieana,dobre