Dlatego, że łatwiej jest wypowiedzieć ze spółgłoską na początku niż samą samogłoską.
Takich przykładów jest więcej:
raus - wychodzić/wyjść
drausen właśnie (na zewnątrz)
rueber - przez (np pasy - rueber die Strasse)
drin - wewnątrz
...
Dlatego, że łatwiej jest wypowiedzieć ze spółgłoską na początku niż samą samogłoską.
Takich przykładów jest więcej:
raus - wychodzić/wyjść
drausen właśnie (na zewnątrz)
rueber - przez (np pasy - rueber die Strasse)
drin - wewnątrz
...
polecam darmowy kurs niemieckiego z internetu o nazwie www.deutschkurse.dw-world, ma różne poziomy, dają wycisk, ale kocham ich, bo każdy moduł zawiera potoczną rozmowę po niemiecku, a ja ze zrozumieniem mam najwięcej problemów i myślę że większość z nas miała lub ma. Pisanie słówek czy zdań na kartce też jest fajne, pomaga pociągnięcie ich kolorowym mazakiem, szybciej włazi do głowy.Mnie najbardziej brakuje znajomości czasowników, a rozdzielne uważam za negatywny wkład Niemców do kultury światowej.
Daruj sobie tego typu wstawki. Moderator
Od kiedy Wichurra jest na urlpie to ta nauka niemiekiego prowadzi do nikąd.Bzdety same.Dlaczego nie tlumaczycie germanistki jak zapytac pdp co ja boli, co jej dolega,jak jej pomoc.Tylko ja nie mam tego w zakresie obowiązków,albo ja tego nie zrobię.
Ciekawe podejscie do tematu.
Takie zwroty również się przydają.Chociażby po to,aby odmówić wykonania czynności pielegniarskich,do których opiekunka prawa nie ma.Owszem,najlepiej przysiąść faldów i samemu analizować niemiecki,ale osobom początkującym łatwiej się uczyć właśnie z "gotowców".Zresztą osobom z bardziej zaawansowaną znajomością rownież zdarza sie właśnie z gotowców korzystać:))