Język niemiecki - od czego zacząć?

14 lipca 2014 19:14 / 1 osobie podoba się ten post
może lubi sobie"pośmietanić":)))))))))))
14 lipca 2014 19:29 / 1 osobie podoba się ten post
lena7

Dlatego, że łatwiej jest wypowiedzieć ze spółgłoską na początku niż samą samogłoską.
Takich przykładów jest więcej:
raus - wychodzić/wyjść
drausen właśnie (na zewnątrz)
rueber - przez (np pasy - rueber die Strasse)
drin - wewnątrz
...

dzieki juz jestem troszke wiecej naumiany
14 lipca 2014 20:12
no w każdym razie neologizmy wychodzą nam świetnie:))))))))))))))
14 lipca 2014 21:49
Mach's gut - trzymaj się, powodzenia
15 lipca 2014 12:26 / 2 osobom podoba się ten post
Z przydatnych zwrotów znam jeszcze to:
Ich bin nicht imstande- nie jestem w stanie,nie dam rady.
Ich hatte mich nicht gedacht- tego bym się nie spodziewała...
15 lipca 2014 12:46 / 1 osobie podoba się ten post
W tym ostatnim nad hatte kropki nad a, i czytamy ' e ', przeciwnym razie mamy czas przeszły,a nie tryb przypuszczajacy
15 lipca 2014 19:39
romana

polecam darmowy kurs niemieckiego z internetu o nazwie www.deutschkurse.dw-world, ma różne poziomy, dają wycisk, ale kocham ich, bo każdy moduł zawiera potoczną rozmowę po niemiecku, a ja ze zrozumieniem mam najwięcej problemów i myślę że większość z nas miała lub ma. Pisanie słówek czy zdań na kartce też jest fajne, pomaga pociągnięcie ich kolorowym mazakiem, szybciej włazi do głowy.Mnie najbardziej brakuje znajomości czasowników, a rozdzielne uważam za negatywny wkład Niemców do kultury światowej.

Świetna jest ta strona, polecam wszystkim też,  po lewej stronie audiokursy ze słownictwem , można się osłuchać, po prawej wiadomości oryginalne, wolno mówione i z tekstem, Świetne to jest!!!
CZasem warto poczytać cos wstecz na forum, dzięki Romana:)
15 lipca 2014 20:05
Tylko żeby po angielsku nie tłumaczyli zadan to było by super.Strasznie się miesza.
15 lipca 2014 22:17 / 1 osobie podoba się ten post
Od kiedy Wichurra jest na urlpie to ta nauka niemiekiego prowadzi  do nikąd.Bzdety same.Dlaczego nie tlumaczycie germanistki jak zapytac pdp co ja boli, co jej dolega,jak jej pomoc.Tylko ja nie mam tego w zakresie obowiązków,albo ja tego nie zrobię.

Ciekawe podejscie do tematu.
15 lipca 2014 22:19 / 8 osobom podoba się ten post
Nie kumasz....nie komentuj;)
15 lipca 2014 22:24 / 2 osobom podoba się ten post
Kuma to zaba jak w ziolach siedzi.Nie jestes opiekunką,dopiero chcesz nia byc - wyluzuj.
15 lipca 2014 22:27 / 2 osobom podoba się ten post

Daruj sobie tego typu wstawki. Moderator

15 lipca 2014 22:44 / 6 osobom podoba się ten post
mleczko47

Od kiedy Wichurra jest na urlpie to ta nauka niemiekiego prowadzi  do nikąd.Bzdety same.Dlaczego nie tlumaczycie germanistki jak zapytac pdp co ja boli, co jej dolega,jak jej pomoc.Tylko ja nie mam tego w zakresie obowiązków,albo ja tego nie zrobię.

Ciekawe podejscie do tematu.

Takie zwroty również się przydają.Chociażby po to,aby odmówić wykonania czynności pielegniarskich,do których opiekunka prawa nie ma.Owszem,najlepiej przysiąść faldów i samemu analizować niemiecki,ale osobom początkującym łatwiej się uczyć właśnie z "gotowców".Zresztą osobom z bardziej zaawansowaną znajomością rownież zdarza sie właśnie z gotowców korzystać:))
15 lipca 2014 22:48 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Takie zwroty również się przydają.Chociażby po to,aby odmówić wykonania czynności pielegniarskich,do których opiekunka prawa nie ma.Owszem,najlepiej przysiąść faldów i samemu analizować niemiecki,ale osobom początkującym łatwiej się uczyć właśnie z "gotowców".Zresztą osobom z bardziej zaawansowaną znajomością rownież zdarza sie właśnie z gotowców korzystać:))

Oczywiscie masz racje,że dobrze sie uczyc z gotowcow tylko trzeba rozgraniczyc pewne rzeczy.Czy tylko  brac, czy też cos dac.
15 lipca 2014 22:50 / 1 osobie podoba się ten post
Lepiej brac od madrzejszych, no tego sie nie przeskoczy;))