Język niemiecki - od czego zacząć?

11 stycznia 2014 10:15 / 1 osobie podoba się ten post
die Schranke
11 stycznia 2014 10:35
mozah aM

die Schranke

Mozah,a mogłabyś doradzic mi w kwestii nauki niemieckiego przez internet,bo ja latam po wszystkim-od busuu ,przez deutsche kurs po niemiecki na 6,a efekt jest taki,że po kilku godzinach meine kopf tut weh i zniechęcam się na kilka dni,poprostu jestem niesystematyczna i chciałabym złapać dwie sroki za ogon-nauczyć się szybko i w jak najkrótszym czasie,ale tak się nie da...
11 stycznia 2014 11:05 / 4 osobom podoba się ten post
Z nauką obojętnie jakiego języka jest tak samo - systematycznie a nie za dużo. Ja nie jestem germanistką - uczyłam się w szkole i na studiach na lektoracie ale to co umiem to efekty systematycznej pracy od kilku lat. Nie wiem , czy nie za długo się uczysz - lepiej godzina dziennie ale za to naprawdę co dzień. A jeśli chcesz więcej - to raczej gazety , telewizja. No i powtarzać trzeba przynajmniej 60 % czasu z tej godziny, bo szkoda włozonej pracy - zapomina się . Przejrzyj te kursy i wybierz ten , który najbardziej Ci leży . Mnie nie leży zupełnie np busuu - za to pasuje mi langmaster - tyle że go prawie przerobiłam .A efekty przyjdą - zobaczysz sama .
11 stycznia 2014 11:16

Bardzo dziękuję Mozah,postaram się,kupiłam gazetę,dużo rozumiem po przeczytaniu,ale z opowidaniem o tym-to już tragedia,pa idę szykować obiad,vielen dank.
11 stycznia 2014 11:50 / 4 osobom podoba się ten post
Mnie najlepiej wchodzi do głowy jak ktoś mnie poprwia.Moja pdp jest zołzą,ale sporo mnie nauczyła.Chętnie przy tym to robi.Co z tego jak ona wciąz jest wkurzona ,a chwil kiedy mogę wykorzystać z nią na naukę jest niewiele.
11 stycznia 2014 15:37 / 1 osobie podoba się ten post
Dziewczyny czytam nasza prase i wpadla mi reklama nauki jez.niemieckiego techniką SITA  czy ktoś już probował z tego korzystać?

A na meila dostałam propozycje darmowej nauki jez. niemieckiego 6000 słów w 2 mce. ( angielski i francuski do wyboru albo wszystkie)
ciekawa jestem co to jest za metoda.Odpisze i zobacze co i jak przebiega.

Jak sie dowiem napisze na forum.
11 stycznia 2014 15:55
mleczko47

Dziewczyny czytam nasza prase i wpadla mi reklama nauki jez.niemieckiego techniką SITA  czy ktoś już probował z tego korzystać?

A na meila dostałam propozycje darmowej nauki jez. niemieckiego 6000 słów w 2 mce. ( angielski i francuski do wyboru albo wszystkie)

nie wiem,ale samo urządzenie kosztuje 1 tys zł.
11 stycznia 2014 16:18 / 1 osobie podoba się ten post
ania37

nie wiem,ale samo urządzenie kosztuje 1 tys zł.

No tak Aniu masz racje ale jeżeli to dobra metoda czy system to warto zwlaszcza dla tych poczatkujacych,przy znajomosci jezyka odrobi sie koszty urzadzenia w dwa miesiace.A jaki komfort nie jedziesz i nie siedzisz jak na tureckim kazaniu.Też z tego nie korzystalam trafoła mi sie reklama w gazecie i napisałam.
19 stycznia 2014 10:54
Dzień dobry!!!!!
Dziewczyny może, któraś z was wie co znaczy słówko, które fonetycznie brzmi "hłam", za cholerę nie mogę rozgryżć jego znaczenia.
19 stycznia 2014 11:25
mleczko47

Mam Sitę, ale ja osobiście nie mogę z niej korzystać. Lekcje są przerywane jakąś muzyką relaksacyjną, która dość długo trwa. Usypiam przy niej. I te słowa: zamknij ooczy, rozlużnij się, twoja podświadomość....

To nie dla mnie, to jakaś dziwna psychomanipulacja
19 stycznia 2014 11:31
Dzień dobry, jeśli jesteś w Bawarii to może to znaczyć Heim (dialekt bawarski - hoam) czyli dom, progi rodzinne.
19 stycznia 2014 11:35 / 3 osobom podoba się ten post
Nie ma żadnych cudownych metod,nie należy sie łudzic,absolutnie nie wydawac kasy na translatory i sity.Nauka jezyka to po prostu wykorzystywanie kazdej okzji,ciagly kontakt z jezykiem,sluchanie ,powtarzanie,rozmawianie,wkuwanie na pamiec też-ale tu radzę,nie pojedynczych slowek,a calych zwrotow,zdan.
19 stycznia 2014 11:38
dla zainteresowanych... 20 stycznia jest spotkanie organizacyjne dotyczące kursu w bydgoszczy na sniadeckich,kurs zaczyna sie 27 stycznia w promedice 24 za małe pieniadze,warto isc
19 stycznia 2014 11:41
Znalazłam coś takiego, może komuś się przyda
http://www.dw.de/nauka-niemieckiego/s-2732
19 stycznia 2014 12:19 / 3 osobom podoba się ten post
Przed 1-ym wyjazdem uczyłam się i słówek i potzrebnych zdań.W trakcie -zapisywałam każde nowe zdanie czy słówko do zeszytu,wyszukiwałam w słowniku to co mi na dana chwilę było potzrebne,podpierałam sie translatorem.Gramatyka zajęłąm sie dużo później.Na początek ważne dla mnie było żeby rozumieć i być jako tako rozumianym.którego dnia babcia mnie zamęczała pytaniem "wie spät ist es?" a ja za nic nie mogłam zakumać czego ona chce????teraz mnie to smieszy ale wtedy myślałam ,że ją uduszę:):):)Dużo oglądałam TV,zwłaszcza bajek dla dzieci-sa prostym językiem przekazywane.Potem juz w domu ,na spokojnie uczylam sie dalej.Mi ten szalony wyjazd bez jezyka dobrze zrobił.bo zmobilizował i wyjezdżaja c się czulam niczym wytrawna germanistka:):):)A byłam ledwo 6,5 tygodnia:)Tylko ,że ja bardzo chciałam sie naumieć jak najwiecej:):):)