Język niemiecki - od czego zacząć?

30 sierpnia 2014 09:58 / 1 osobie podoba się ten post
agamor

oooo język to nie taka prosta rzecz, jakby się wydawało, ja jestem od dwóch dni w DE, myślałam, że znam komunikatywnie, bo w rezultacie z agencjami rozmawiałam swobodnie, jednak jak trafiłam na stelle, to język mi kołem stanął i "ni w pi ni w drzwi". Zaczynam się osłuchiwać, myśleć i rozmawiać, babcia mówi niewyraźnie, ech nie wiem jak to będzie

2 dni to za mało. Daj sobie wiecej czasu. Będzie dobrze :))
30 sierpnia 2014 10:02 / 2 osobom podoba się ten post
kruszynka1964

Miałam to samo,bo co innego rozmowa z agencją,gdzie wiem o co spytają,a co innego z rodowitymi niemcami.Ja po roku pracy zawsze muszę praktycznie odnowa uczyć się i przyswajać język-a gorzej jak i dialekt jest inny,wtedy zacynają się schody.Ale napewno,najlepsza nauka to powolna rozmowa z podopiecznym,to najlepszy korepetytor.

Teraz też muszę korygować,zaśmieciłam wymowę '' szwebisz'' teraz rodzina mówi pięknym hochdeutsch,i jaja se ze mnie czasami robią, ale staram się dużo rozmawiać i wykorzystać sposobność.
30 sierpnia 2014 10:39 / 1 osobie podoba się ten post
Gosia 1234

2 dni to za mało. Daj sobie wiecej czasu. Będzie dobrze :))

no muszę dać sobie radę, mam neta czytam forum, przyswajam słówka, przypominam sobie, ich muss :)
30 sierpnia 2014 11:31 / 1 osobie podoba się ten post
chyba tylko dla tej kasy będę się trzymać
30 sierpnia 2014 11:34 / 3 osobom podoba się ten post
marshall.area

nikogo nie zmuszam na siłę do odpowiedzi na moje pytania

Nie obrażaj się jak przedwojenna panienka na pensji:)Na trzy gwiazdki to już troszkę więcej trzeba umieć ,niż te pytania ,które Ty zadajesz:)Bądź uczciwy przed sobą przede wszystkim-to ,ze się umie na 1 czy dwie gwiazdki to żaden wstyd- z biegiem czasu  z dumą machniesz sobie wszystkie 5:) 
30 sierpnia 2014 11:44
agamor

chyba tylko dla tej kasy będę się trzymać

Dasz radę. Nie ty pierwsza i nie ostatnia przeżywasz szok po przyjeździe do De. Osłuchasz się i będzie dobrze. Oglądaj duzo telewizji, słuchaj radia.Głowa do góry :))

30 sierpnia 2014 11:46 / 2 osobom podoba się ten post
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to jak i czego uczyć sie na początku . Właściwie to najpierw trzeba sobie samemu odpowiedzieć czy jestem wzrokowcem czy słuchaczem . Jak wzrokowcem to najbardziej odpowienie są kursy ksiązkowe z dodatkiem płyty / wymowa / jak ktoś słuchacz to kursz mówiony . Uważam , że warto uczyć się języka systematycznie zaczynając od podstaw własnie przy pomocy ksiązek i płyt . Tam wiedza jest ułozona systematycznie i po kolei uczy sie człowiek języka .Jak szybko opanuje się podstawy to juz zalezy tylko od nas.
30 sierpnia 2014 11:48 / 2 osobom podoba się ten post
kruszynka1964

Miałam to samo,bo co innego rozmowa z agencją,gdzie wiem o co spytają,a co innego z rodowitymi niemcami.Ja po roku pracy zawsze muszę praktycznie odnowa uczyć się i przyswajać język-a gorzej jak i dialekt jest inny,wtedy zacynają się schody.Ale napewno,najlepsza nauka to powolna rozmowa z podopiecznym,to najlepszy korepetytor.

Tu Szef często wtrąca dialekt ,zwłaszcza jak do PDP mówi i ja zaraz się pytam czy to dialekt i co znaczy bo i tak nie kumam-to tak jakbym po kaszubsku słuchała:)Ale generalnie wszystko rozumiem co mówi i w sklepie i wszędzie:)Cieszy mnie to bo młodziutka nie jestem ,super gramatycznie wciąz nie mówię ,ale na szczęscie wszedzie sie dogadam .Z nauką bywa różnie.....najczęsciej pod górkę:)He he
30 sierpnia 2014 13:06 / 1 osobie podoba się ten post
marshall.area

nikogo nie zmuszam na siłę do odpowiedzi na moje pytania

zostaw 3 gwazdki -Nie wiemy jak mowisz po niemiecku i skoro się tak oceniasz ,widocznie sie dogadujesz dostatecznie. Mam znajomą ,z którą jak się szło przez nasze niemieckie miasteczko ,to co kilka metrów spotykała znajomych Niemców,z kazdym pogadała ,z kazdym pożartowała ,ale jak miala stworzyc poprawne gramatycznie zdanie,to leżała .Oczywiscie twierdzila ,ze do rozmowy tel z agencją zatrudnienia nigdy by nie podeszła ,bo by ją odrzucili .
Ja bylem wtedy na etapie:dzien dobry sąsiadko"i szybko do domu ,zeby mnie czasem o nic nie pytała nie zagadywała ,bo nie bede umiał odpowiedziec:)

Gramatyki sie ucz -bo nie bedziesz rozumiał co mowisz ....wiesz skad od machen dziewczyny robiły gemacht?i po co?
umiesz odmieniac czasownki regularne ,modalne(bo tez nader czesto używane)przez osoby?
Czasowniki nieregularne-3 formy -tez podstawa -naucz sie 

30 sierpnia 2014 13:09 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Nie obrażaj się jak przedwojenna panienka na pensji:)Na trzy gwiazdki to już troszkę więcej trzeba umieć ,niż te pytania ,które Ty zadajesz:)Bądź uczciwy przed sobą przede wszystkim-to ,ze się umie na 1 czy dwie gwiazdki to żaden wstyd- z biegiem czasu  z dumą machniesz sobie wszystkie 5:) 

Ja właśnie niedawno machnęłam sobie trzecią gwiazdkę i jestem happy!!! A nie zrobiłabym tego gdyby sąsiadka mojej PDP nie powiedziała mi,że dobrze mówię po niemiecku.Jaka ja byłam zdziwiona a jednocześnie dumna z siebie.Do tej pory uważałam,że nie umiem zdania sklecić a tu proszę.Aż urosłam o cały metr do góry ha!  
30 sierpnia 2014 14:01
Zazdroszczę i gratuluję,ja jeszcze długo nie dodam sobie gwiazdki,chyba,że zobaczę ją jak uderzę się w głowe...Uczę się,uczę,ale naprzykład paraliżuje mnie rozmowa przez telefon-nie mogę tego przebrnąć :=(
30 sierpnia 2014 14:01 / 1 osobie podoba się ten post
Zazdroszczę i gratuluję,ja jeszcze długo nie dodam sobie gwiazdki,chyba,że zobaczę ją jak uderzę się w głowe...Uczę się,uczę,ale naprzykład paraliżuje mnie rozmowa przez telefon-nie mogę tego przebrnąć :=(
30 sierpnia 2014 14:01
A ki diabeł mi to się zdublowało?
30 sierpnia 2014 15:47 / 1 osobie podoba się ten post
marshall.area

Ich habe einkaufen gemacht das może tak być?

Ich habe eingekauft.   
machen' jest zbędne ponieważ sam czasownik 'einkaufen' oznacza 'robić zakupy'.  
Ich kaufe ein-robię zakupy
Ich habe eingekauft -zrobiłem zakupy    
12 września 2014 13:26 / 1 osobie podoba się ten post
jak powiedzieć ; ty jesteś bardzo dobra i wyrozumiała - po niemiecku?? (du byst gute und coś tam..??)