Język niemiecki - od czego zacząć?

12 września 2014 14:03 / 3 osobom podoba się ten post
marshall.area

jak powiedzieć ; ty jesteś bardzo dobra i wyrozumiała - po niemiecku?? (du byst gute und coś tam..??)

Du bist sehr gut und sexy DDDDDDDD
12 września 2014 14:05 / 2 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Du bist sehr gut und sexy DDDDDDDD

Jakbym o sobie czytała!!!! ;)))))
12 września 2014 14:09 / 3 osobom podoba się ten post
marshall.area

jak powiedzieć ; ty jesteś bardzo dobra i wyrozumiała - po niemiecku?? (du byst gute und coś tam..??)

chyba sobie musze gwiazdek dodac jak cie czytam az polecialam zobaczyc jak twoj niemiecki i patrze ze sobie 3 zapodałes,no gratuluje samopoczucia....ino bez urazy proszę , z usmiechem to mówie:)))))))))))))
12 września 2014 14:19 / 6 osobom podoba się ten post
ziolkowa

chyba sobie musze gwiazdek dodac jak cie czytam az polecialam zobaczyc jak twoj niemiecki i patrze ze sobie 3 zapodałes,no gratuluje samopoczucia....ino bez urazy proszę , z usmiechem to mówie:)))))))))))))

CZY TO sprawdzian z niemieckiego?ja tylko pytam ;) jak ktoś ma ochote to mi odpisze na temat ;) ja piszę tak jak słyszę ;))) wymowa jest dla mnie najważniejsza ;) a gwiazdki to są ;) za odwage ;))) że pojechałem z tak słabym niemieckim i sobię mimo wszystko radzę, a na dodatek tego dziś usłyszałem od rodziny że chcą mnie tu jeszcze ;) + jeszcze coś dobrego mi się dziś udało, prawdopodobnie najprostsza rzecz w kuchni, po raz pierwszy zrobiłem sos do mięsa, a nigdy go nie robiłem ;) udało sie ;)
12 września 2014 14:23 / 2 osobom podoba się ten post
marshall.area

CZY TO sprawdzian z niemieckiego?ja tylko pytam ;) jak ktoś ma ochote to mi odpisze na temat ;) ja piszę tak jak słyszę ;))) wymowa jest dla mnie najważniejsza ;) a gwiazdki to są ;) za odwage ;))) że pojechałem z tak słabym niemieckim i sobię mimo wszystko radzę, a na dodatek tego dziś usłyszałem od rodziny że chcą mnie tu jeszcze ;) + jeszcze coś dobrego mi się dziś udało, prawdopodobnie najprostsza rzecz w kuchni, po raz pierwszy zrobiłem sos do mięsa, a nigdy go nie robiłem ;) udało sie ;)

ale skąd ,jaki sprawdzian, mowiłam,ze zartuje, ja za słabo umiem ,ze kogokolwiek sprawdzać,smieje sie z tych gwiazdek i tyle:))))))))))
a odwagi gratuluje,bo mi jej troche brakuje i zaczynam gaciami trząść a sosik ci wyszedl w nagrode,brawo:)))))

12 września 2014 14:25 / 1 osobie podoba się ten post
marshall.area

Trzymam kciuki i do przodu.oby tak dalej!!!!
12 września 2014 14:27
;) dzięki
12 września 2014 14:29 / 2 osobom podoba się ten post
marshall.area

;) dzięki

Nie za ma co.Wszyscy jedziemy na tym samym wózku.
12 września 2014 14:35 / 2 osobom podoba się ten post
marshall.area

Oj, nie bądz taki wrażliwy , Ziółkowa też się lubi zgrywać , nie odebrałam tego 'jako złośliwości ... no , może ciuteczkę -:).... Jak masz przy sobie jakąś rodzinę PDP-go to pytaj , pytaj bez końca .Ja tak robiłam i robię do tej pory !.. Zapamiętać czytając nie zawsze jest łatwo , mi bardzo pomagają rozmowy podczas których pytam " czy muszę tak powiedzieć , czy mogę tak ? '... Przykład : Dziś moja Pusia ( do wczoraj Pani ) miała czyszczone uszy przez dr. laryngologa , zasypywałam go pytaniami a po co , dlaczego , jak ?... na koniec wizyty spytał mnie , czy od dawna " mieszkam " w De.?... nie , w lipcu minęły trzy lata jak pracyję tutaj !... powiediał mi , że bardzo dobrze się ze mną gada ... Oj , żeby on wiedział jak często szukam słów w głowie i że mówię to co chcę i umiem powiedzieć , ale by się zdziwił !!!!!...-:))))
12 września 2014 14:44 / 3 osobom podoba się ten post
jak dobrze się słucha takich wypowiedzi ;)) chce jeszcze, i jeszcze ;))  ;)
No myślałem gdzie pytać, na jakim innym forum co i jak się mówi, no ale jestem tu i czasem coś piszę co bym chciał wiedzieć, bo tu ktoś mi powie jak ma być, a z książki,słownika mogę źle skleić zdanie
12 września 2014 14:50 / 1 osobie podoba się ten post
marshall.area

jak dobrze się słucha takich wypowiedzi ;)) chce jeszcze, i jeszcze ;))  ;)
No myślałem gdzie pytać, na jakim innym forum co i jak się mówi, no ale jestem tu i czasem coś piszę co bym chciał wiedzieć, bo tu ktoś mi powie jak ma być, a z książki,słownika mogę źle skleić zdanie

Jak chcesz jeszcze i jeszcze - to masz !!!... pytaj , jedna doradzi , drugi zażartuje , trzeci pouczy i jest git ...a i jeszcze ktoś obsztorcuje ... ojejku , jakich ja słów dzisiaj używam ...DDDDDDDD
12 września 2014 15:16 / 3 osobom podoba się ten post
marshall.area

Du bist sehr gut und verständnisvoll.  

Polecam też internetowe słowniki:)   

http://de.pons.com/%C3%BCbersetzung
12 września 2014 15:24 / 2 osobom podoba się ten post
Marshall.area, jeżeli chcesz podejść do nauki poważniej, to proponuję Ci odzałować trochę grosza i zamówić lekcje niemieckiego np. z EESKK. Ja uczyłam się z zeszytów i płyt dla średniozaawansowanych. Jestem z tego wyboru zadowolona, a Niemcy chyba bardziej z wyników, bo łatwiej mi ich rozumieć. Kosztuje to trochę, ale ma to sens szczególnie gdy uczysz się od podstaw. Fachowcy Ci to podają na tacy, poukładane, ciekawie graficznie opracowane, no i tylko siadać i zakuwać.
12 września 2014 15:31 / 4 osobom podoba się ten post
marshall.area

Szkoda, że mogę Ci dać tylko jednego plusa:))
12 września 2014 15:33
fado

Marshall.area, jeżeli chcesz podejść do nauki poważniej, to proponuję Ci odzałować trochę grosza i zamówić lekcje niemieckiego np. z EESKK. Ja uczyłam się z zeszytów i płyt dla średniozaawansowanych. Jestem z tego wyboru zadowolona, a Niemcy chyba bardziej z wyników, bo łatwiej mi ich rozumieć. Kosztuje to trochę, ale ma to sens szczególnie gdy uczysz się od podstaw. Fachowcy Ci to podają na tacy, poukładane, ciekawie graficznie opracowane, no i tylko siadać i zakuwać.

Dokładnie, ja miałąm wszystkie poziomy z Eskk, teraz ten ostatni przerabiam, ale to są bardzo dobrze wydane  pieniądze, a wiele taniej mozna na Allegro lub tablicy kupić.