gehabt - miał?
gehabt - miał?
Prawie, jeszcze czasownik haben do tego odmieniony Ich habe gehabt
Er hat gehabt
Że tak będę znowu złośliwa - prosi się o paczkę papierosów, mówi się, że się chce, ale nie pyta, że się chce fajki:)
No ale dobra - obydwie Twoje wersje są dobre i możesz sobie zamiennie stosować. Myślę, że ich hätte gern takie bardziej elokwentne jest, ale to tylko tak sobie myślę:)
to teraz to brzmi ja miałem?
Miał - można powiedzieć rownież " lichej jakości rozdrobniony węgiel ".... dzwoneczku , z Twoim zaparciem do nauki języka to za dwa , trzy miesiące prześcigniesz tych co pracują na " wygnaniu " ze cztery lata !.... teraz wcale nie ironizuję , tak trzymaj -:)))))))))).......Gabrysia , Bóg mi świadkiem , że nie wiedziałam ... tak se tylko dla jaj walnęłam .... tzn. aż taka głupia to musi nie jestem -:)))))
Odmieniasz czasowńik haben przez odpowiednie osoby i wiesz kto mial. A gehabt zawsze na koncu do tego Er hat gehabt
zajarzyłem na chwile ;))
no widzisz arabrab :) - Ty juz załapujesz bez lukania w słownik .....pokojarzyłaś z przedrostkiem Kohle- i "walnięcie" w 10-tkę :)
Ja jeszcze nie zasłużyłam na uznanie kolegi :( - ale marshall z dobrego serca i absolutnie bez ironii radzę ci pouczyć się chociaż podstaw gramatyki ....deklinacji, czasów a nie tylko słówek.
Haben - to jedno z podstawowych słówek w niemieckim, jest również czsownikiem posiłkowym
Gabrysia , na początek słówka też są ważne !... wiem po sobie , że teraz jak mi coś gramatycznie nie pasi to , to po prostu " wyłapuję " albo jak mam kogo to pytam i jeszcze ,zaden Niemiec się nie śmiał ze mnie tylko chwalił za chęci nauki ...Nie tylko Niemiec , bo Niemka też ....nawet -:))))
oczywiście że tak!!!
ale odmiana zaimków osobowych (ich, du, er/sie/es....) i czsowników haben i sein - to elementarz!
bez tego trudno coś zrozumieć i powiedzieć :)
no widzisz arabrab :) - Ty juz załapujesz bez lukania w słownik .....pokojarzyłaś z przedrostkiem Kohle- i "walnięcie" w 10-tkę :)
Ja jeszcze nie zasłużyłam na uznanie kolegi :( - ale marshall z dobrego serca i absolutnie bez ironii radzę ci pouczyć się chociaż podstaw gramatyki ....deklinacji, czasów a nie tylko słówek.
Haben - to jedno z podstawowych słówek w niemieckim, jest również czsownikiem posiłkowym
a co to jest gramatyka?? ;)) musiał bym najpierw wrócić do podstawówki chyba ;))
Myśle że jak poznam pare zasad to będzie lepiej, bo całość naraz nie dam rady
a co to jest gramatyka?? ;)) musiał bym najpierw wrócić do podstawówki chyba ;))
Myśle że jak poznam pare zasad to będzie lepiej, bo całość naraz nie dam rady