Język niemiecki - od czego zacząć?

14 września 2014 11:41
marshall.area

gehabt - miał?

Prawie, jeszcze czasownik haben do tego odmieniony  Ich habe gehabt
Er hat gehabt
14 września 2014 11:43
joannaxd

Prawie, jeszcze czasownik haben do tego odmieniony  Ich habe gehabt
Er hat gehabt

to teraz to brzmi ja miałem?
14 września 2014 11:45 / 2 osobom podoba się ten post
wichurra

Że tak będę znowu złośliwa - prosi się o paczkę papierosów, mówi się, że się chce, ale nie pyta, że się chce fajki:)

No ale dobra - obydwie Twoje wersje są dobre i możesz sobie zamiennie stosować. Myślę, że ich hätte gern takie bardziej elokwentne jest, ale to tylko tak sobie myślę:)

Wichurra, ja sobie mysle, ze to nie tyle bardziej "elokwentne" jest - tylko zwyczajnie grzeczniejsze. W CH maz mojej PDP, ktory sobie postawil za cel poprawienie mojej znajomosci niemieckiej mowy - wiele razy podkreslal waznosc tej grzeczniejszej formy we wszelkich przypadkach, w piekarni, sklepie, w domu.
Tak samo zwracal mi uwage na to, zeby korzystac z czasownika "dürfen".

14 września 2014 11:46 / 1 osobie podoba się ten post
marshall.area

to teraz to brzmi ja miałem?

Odmieniasz czasowńik haben przez odpowiednie osoby i wiesz kto mial. A gehabt zawsze na koncu do tego  Er hat gehabt
14 września 2014 11:48 / 2 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Miał - można powiedzieć rownież " lichej jakości rozdrobniony węgiel ".... dzwoneczku , z Twoim zaparciem do nauki języka to za dwa , trzy miesiące prześcigniesz tych co pracują na " wygnaniu " ze cztery lata !.... teraz wcale nie ironizuję , tak trzymaj -:)))))))))).......Gabrysia , Bóg mi świadkiem , że nie wiedziałam ... tak se tylko dla jaj walnęłam .... tzn. aż taka głupia to musi nie jestem -:)))))

no widzisz arabrab :) - Ty juz załapujesz bez lukania w słownik .....pokojarzyłaś z  przedrostkiem Kohle-  i  "walnięcie" w 10-tkę :)

Ja jeszcze nie zasłużyłam na uznanie kolegi :( - ale marshall z dobrego serca i absolutnie bez ironii radzę ci pouczyć się chociaż podstaw gramatyki ....deklinacji, czasów  a nie tylko słówek.

Haben - to jedno z podstawowych słówek w niemieckim, jest również czsownikiem posiłkowym 

14 września 2014 11:49
joannaxd

Odmieniasz czasowńik haben przez odpowiednie osoby i wiesz kto mial. A gehabt zawsze na koncu do tego  Er hat gehabt

zajarzyłem na chwile ;))
14 września 2014 11:51 / 1 osobie podoba się ten post
marshall.area

zajarzyłem na chwile ;))

Szkoda, ze tylko na chwile hihihi
Ale nie poddawaj sie- trening czyni mistrza  
14 września 2014 11:53 / 2 osobom podoba się ten post
Gabrysia

no widzisz arabrab :) - Ty juz załapujesz bez lukania w słownik .....pokojarzyłaś z  przedrostkiem Kohle-  i  "walnięcie" w 10-tkę :)

Ja jeszcze nie zasłużyłam na uznanie kolegi :( - ale marshall z dobrego serca i absolutnie bez ironii radzę ci pouczyć się chociaż podstaw gramatyki ....deklinacji, czasów  a nie tylko słówek.

Haben - to jedno z podstawowych słówek w niemieckim, jest również czsownikiem posiłkowym 

Gabrysia , na początek słówka też są ważne !... wiem po sobie , że teraz jak mi coś gramatycznie nie pasi to , to po prostu " wyłapuję " albo jak mam kogo to pytam i jeszcze ,zaden Niemiec się nie śmiał ze mnie tylko chwalił za chęci nauki ...Nie tylko Niemiec , bo Niemka też ....nawet -:))))
14 września 2014 11:56 / 2 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Gabrysia , na początek słówka też są ważne !... wiem po sobie , że teraz jak mi coś gramatycznie nie pasi to , to po prostu " wyłapuję " albo jak mam kogo to pytam i jeszcze ,zaden Niemiec się nie śmiał ze mnie tylko chwalił za chęci nauki ...Nie tylko Niemiec , bo Niemka też ....nawet -:))))

oczywiście że tak!!!

ale odmiana zaimków osobowych (ich, du, er/sie/es....) i czsowników haben i sein - to elementarz!
bez tego trudno coś zrozumieć i powiedzieć :)
14 września 2014 12:01 / 1 osobie podoba się ten post
Szukalam tego tematu wczoraj. Ja musze poslugiwac sie slowem pisanym i przyznam sie jest mi ciezko, trace czasem cierpliwosc, to jest ta ciemna strona tej szteli.
14 września 2014 12:11
Gabrysia

oczywiście że tak!!!

ale odmiana zaimków osobowych (ich, du, er/sie/es....) i czsowników haben i sein - to elementarz!
bez tego trudno coś zrozumieć i powiedzieć :)

i nie chodzi mi o to, żeby mówić bezbłędnie - tylko żeby w miarę prawidłowo rozumieć .....bo często te dwa czsowniki uzyte w zdaniu oznaczają coś innego niż "mieć" lub "być" .
14 września 2014 12:18 / 1 osobie podoba się ten post
Gabrysia

a co to jest gramatyka?? ;)) musiał bym najpierw wrócić do podstawówki chyba ;))
Myśle że jak poznam pare zasad to będzie lepiej, bo całość  naraz nie dam rady
14 września 2014 12:21
marshall.area

a co to jest gramatyka?? ;)) musiał bym najpierw wrócić do podstawówki chyba ;))

Odmiana haben i sein niestety cie nie ominie. Bez tego trudno brac sie za cokolwiek dalej. Aby utworzyc czas przeszly potrzebujesz tejze odmiany
14 września 2014 12:29 / 1 osobie podoba się ten post
popatrz sobie tutaj http://www.niemiecki.ang.pl/gramatyka i tutaj http://www.jezyk-niemiecki-blog.com/ pewnie się to już tutaj pojawiało, ale marshal przestudiuj to. :)

powiem jeszcze tak, może inni mnie na forum zlinczują (może nie) i nie chodzi tu o złośliwość wobec ciebie marhal, ale Ty dźwigaj tego dziadka, siedź i się ucz języka bo innej oferty możesz nie dostać, sory, ja tam germanistką nie jestem, tyle co będę mogła to pomogę, inni pewnie też :)
14 września 2014 12:44 / 1 osobie podoba się ten post
marshall.area

No właśnie te zasady - to jest gramatyka :)))))

A ja piszę tylko o podstawowych - więc chyba się zgadzamy?