Język niemiecki - od czego zacząć?

12 września 2014 21:42
Gosia 1234

Używaj słownik internetowy PONS , przetłumaczysz kazde prawie słowo i mozesz je odsłuchać. Masz tez gotowe zdania z danym słowem. Bazuj na tym.
Czym wiecej godzin dziennie poćwiczysz tym predzej wejdzie do głowy :)))))
Jak sam znajdziesz to predzej utrwalisz, niż jak ktos poda Ci na tacy.

Też PONSa poleciłam Marshallowi - według mnie to najlepszy interentowy słownik, sama często z niego korzystam - fajna jest właśnie duża liczba możliwych użyć z przykładami zdań. 
12 września 2014 22:08 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra

Też PONSa poleciłam Marshallowi - według mnie to najlepszy interentowy słownik, sama często z niego korzystam - fajna jest właśnie duża liczba możliwych użyć z przykładami zdań. 

Widziałam ze polecałas, dlatego powtórzyłam :)))))) bo moze przeoczył  nasz kolega tą informację.
Ja dzieki forum sie o Pons-ie dowiedziałam :))))))
 jak sprawdzam jakieś słowo to wszystkie zdania które uważam ze mogą mi byc przydatne wpisuje do zeszytu.
Wiadomo ze od razu  nie zapamietam ale jak gdzieś idę i wiem ze będe sie nudzic to zeszyt do torebki i nudzę sie z nim :)))))

12 września 2014 22:21 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra

tak, tak jest świetny, dużo znaczeń słów poznałam teraz to jedno ważne wieczorem "lallen", zaraz jej powiem jak będę kładła ją spać, a że była wczesniej pani, która chodzi z nią na kawę do Rewe, to se odmieniłam i już wiem! 
14 września 2014 09:20
ktoś mi udzieli odpowiedzi na pytanie? jak w sklepie się pytać że się chce np. paczke papierosów? napiszę tak jak słyszę ; czy ich hete gern czy ich myśte... ? i czy to jest regułą?
14 września 2014 10:00 / 3 osobom podoba się ten post
Że tak będę znowu złośliwa - prosi się o paczkę papierosów, mówi się, że się chce, ale nie pyta, że się chce fajki:)

No ale dobra - obydwie Twoje wersje są dobre i możesz sobie zamiennie stosować. Myślę, że ich hätte gern takie bardziej elokwentne jest, ale to tylko tak sobie myślę:)
14 września 2014 10:08
ja chcę iś will?
14 września 2014 10:12
marshall.area

ja chcę iś will?

Dokladnie tak
Ich will
14 września 2014 10:12 / 1 osobie podoba się ten post
marshall.area

ja chcę iś will?

Tak, ale to nie jest za ładnie.
Tak samo jak u nas - raczej mówi się "poproszę", "chciałbym", a "ja chcę" jest trochę obcesowe. 
Jeżeli oczywiście rozważamy proszenie o coś w sklepie, bo jak powiesz "chcę zadzwonić do domu" to jest jak najbardziej ok. Gdybyś powiedział "chciałbym zadzwonić do domu" to dajesz rozmówcy jakby pole do odpowiedzi, że może jednak masz nie dzwonić. 
14 września 2014 11:25 / 2 osobom podoba się ten post
czy w zdaniu jak chce się powiedzieć miał, to po niemiecku brzmi to tak ; Grus i Kohlenstaub ; link ; http://pl.pons.com/t%C5%82umaczenie?q=mia%C5%82&l=depl&in=&lf=de . Bo hat to jest czas teraźniejszy, a jak się tworzy przeszły?
14 września 2014 11:29
marshall.area

czy w zdaniu jak chce się powiedzieć miał, to po niemiecku brzmi to tak ; Grus i Kohlenstaub ; link ; http://pl.pons.com/t%C5%82umaczenie?q=mia%C5%82&l=depl&in=&lf=de . Bo hat to jest czas teraźniejszy, a jak się tworzy przeszły?

Er/sie/es hat gehabt mial/miala/mialo
14 września 2014 11:30
Albo er/sie/es hatte
14 września 2014 11:30 / 3 osobom podoba się ten post
marshall.area

hihihi :)

Grus i Kohlenstaub  - to jest miał ....ale miał węglowy :))))
marshall - sorki, ale ty musisz zacząć od podstaw.

on miał = er hatte 
odmiana haben:  http://pl.bab.la/koniugacja/niemiecki/haben
14 września 2014 11:31 / 1 osobie podoba się ten post
marshall.area

Miał - można powiedzieć rownież " lichej jakości rozdrobniony węgiel ".... dzwoneczku , z Twoim zaparciem do nauki języka to za dwa , trzy miesiące prześcigniesz tych co pracują na " wygnaniu " ze cztery lata !.... teraz wcale nie ironizuję , tak trzymaj -:)))))))))).......Gabrysia , Bóg mi świadkiem , że nie wiedziałam ... tak se tylko dla jaj walnęłam .... tzn. aż taka głupia to musi nie jestem -:)))))
14 września 2014 11:34 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Miał - można powiedzieć rownież " lichej jakości rozdrobniony węgiel ".... dzwoneczku , z Twoim zaparciem do nauki języka to za dwa , trzy miesiące prześcigniesz tych co pracują na " wygnaniu " ze cztery lata !.... teraz wcale nie ironizuję , tak trzymaj -:)))))))))).......Gabrysia , Bóg mi świadkiem , że nie wiedziałam ... tak se tylko dla jaj walnęłam .... tzn. aż taka głupia to musi nie jestem -:)))))

:) Ciebie też lubię ;)
14 września 2014 11:38
gehabt - miał?