Język niemiecki - od czego zacząć?

22 września 2014 16:58 / 1 osobie podoba się ten post
ale mam szczęście że na tak dobrych ludzi tu trafiłem ;)
22 września 2014 17:00
jeszcze jedno zapytanie dzisiaj; chcę powiedzieć zaraz będzie kolacja, mniej więcej mówie tak; glajś abendesen, ale chcę powiedzieć ;" zaraz będzie kolacja" to muszę dodać ? coś mi po głowie chodzi ale pewnie to by było złe
22 września 2014 17:07
A u mnie na kolacje mówi się: Abentbrot, ale jak ja powiem Abentessen, to też jest zrozumiałe.
22 września 2014 17:08
jak dodać będzie do zdania,
22 września 2014 17:13
zaraz będzie kolacja, jak to powiedzieć?
22 września 2014 17:16 / 1 osobie podoba się ten post
marshall.area

jeszcze jedno zapytanie dzisiaj; chcę powiedzieć zaraz będzie kolacja, mniej więcej mówie tak; glajś abendesen, ale chcę powiedzieć ;" zaraz będzie kolacja" to muszę dodać ? coś mi po głowie chodzi ale pewnie to by było złe

Gleich gibt es Abendessen/Abendbrot. 
22 września 2014 17:17
wichurra

Gleich gibt es Abendessen/Abendbrot. 

rozumiem to jako; zaraz jest kolacja, czy tak?
22 września 2014 17:18
a mówiąć zaraz będzie kolacja? jak to brzmi po niemiecku?
22 września 2014 17:25
margaritka59

A u mnie na kolacje mówi się: Abentbrot, ale jak ja powiem Abentessen, to też jest zrozumiałe.

U mnie Nachtesse,a ten Abedsbrot jak gdzies 1x uslyszałam to nie zaskoczylam o co kaman i myślę szybko-jaki chleb wieczorny:):):)Hi hi hi 
22 września 2014 17:29
marshall.area

a mówiąć zaraz będzie kolacja? jak to brzmi po niemiecku?

No właśnie tak się to używa, jak Ci napisałam.

A jak już bardzo upierasz się, żeby pojawiło się słowo "będzie" - Gleich werden wir Abendbrot essen. Gleich werden wir Abendbrot haben. 

22 września 2014 19:05
wichurra

A jak już bardzo upierasz się, żeby pojawiło się słowo "będzie" - Gleich werden wir Abendbrot essen. Gleich werden wir Abendbrot haben. 

to wir tam musi być?
wichurra

to wir tam musi być?
wichurra

to wir tam musi być?
22 września 2014 19:08
wir to "my"
22 września 2014 19:31
marshall.area

to wir tam musi być?

Tak - w niemieckim zdaniu (w przeciwieństwie do j. polskiego) musi być w zdaniu osoba. Nieliczne są tylko wyjątki, ale to już na wysokim poziomie - w stronie biernej np. nie zawsze osoba musi być.