Opiekunkowy kurs języka niemieckiego - dla początkujących

25 lutego 2015 20:17
Pokrecilam L.mn die , den , der, die?
25 lutego 2015 20:19
magdalena_k

ich bin Arbeitnehmer????

Chef:)))arbeit nehmen, arbeit geben, brac, dawac nie?
25 lutego 2015 20:20 / 4 osobom podoba się ten post
Aniak

masz rację - powinnam dopisać po von wyraz Ihnen i całośc winna brzmieć : Sehr geehrte Frau . Bitte vergessen Sie nicht , dass ich keine  Sklave bin .Ich bin Arbeitgeber und mein Arbeitgeber ist firma ........ . Ich verlange von Ihnen meinen Einhaltung der Arbeitnehmerrechte und Respekt  .

No raczej nie jesteśmy pracodawcą tylko pracobiorcą?
25 lutego 2015 20:28 / 1 osobie podoba się ten post
dorotee

Chef:)))arbeit nehmen, arbeit geben, brac, dawac nie?

ale ja to wiem pytalam czy ona jest pracodawca czy pracobiorca

25 lutego 2015 20:30 / 1 osobie podoba się ten post
dorotee

Poznecam sie:))) die Einhaltung i dalej den Arbe....Plural:))

miłe znecanie - dzieki   ,  bo uczy :) Sehr geehrte Frau . Bitte vergessen Sie nicht , dass ich keine  Sklave bin .Ich bin Arbeitnehmer  und mein Arbeitgeber   ist firma / nazwa polskiej firmy , która mnie zatrudnia / ........ . Ich verlange von Ihnen meine Einhaltung der Arbeitnehmerrechten und Respekt  .   Einhaltung / wessen ? / der Arbeitnehmerrechten -  teraz chyba już dobrze
Jak zwykle pop...łam z Arbeitgeber i Arbeitnehmer - zawsze mi się to myli :))) czyżby ukryta tęsknota za jakimś fotelem prezesa ?:))))))
25 lutego 2015 20:32
magdalena_k

ich bin Arbeitnehmer????

Ich auch :))
25 lutego 2015 20:33
Aniak

miłe znecanie - dzieki   ,  bo uczy :) Sehr geehrte Frau . Bitte vergessen Sie nicht , dass ich keine  Sklave bin .Ich bin Arbeitnehmer  und mein Arbeitgeber   ist firma / nazwa polskiej firmy , która mnie zatrudnia / ........ . Ich verlange von Ihnen meine Einhaltung der Arbeitnehmerrechten und Respekt  .   Einhaltung / wessen ? / der Arbeitnehmerrechten -  teraz chyba już dobrze
Jak zwykle pop...łam z Arbeitgeber i Arbeitnehmer - zawsze mi się to myli :))) czyżby ukryta tęsknota za jakimś fotelem prezesa ?:))))))

jestes pracodawca????
25 lutego 2015 20:43
magdalena_k

jestes pracodawca????

no co ty , ja biedny żuczek :))) pracobiorca :)))))) , Pause - ich werde jetz  fernsehen .
25 lutego 2015 20:47 / 4 osobom podoba się ten post
leni

jak widze wszystkim sie nie dogodzi, jedni chca tego inni innego. Wiele Dziewczyn zapewne wie duzo mniej niz niektore z nas i moja intencja bylo tylko pomoc nam wszystkim w sposob przyjazny , uczyc sie tego jezyka, nic wiecej.Mylsalam, ze mialam dobry pomysl, teraz widze , ze niezbyt :(

Leni, Twoj pomysl jest dobry i nie zniechecaj sie. To o czym wzpominasz czyli budowanie zdan mialem na sprachekurse A2 w VHS. Gramatyka niemiecka nie jest trudna ale trzeba systematycznosci w powtarzaniu i nauce.

Leni hat sorgen
Warum hat Leni sorgen?
Leni hat sorgen,weil sie ihre kolegin in der forum seite nicht helfen kann.

Aby moc poprawnie budowac zdania trzeba wiedziec kiedy i gdzie ma byc podmiot, orzeczenie,dopelnienie,Augeben,Obj.
Mysle ze wszystkiego mozna sie nauczyc.
25 lutego 2015 20:50 / 2 osobom podoba się ten post
Aniak

no co ty , ja biedny żuczek :))) pracobiorca :)))))) , Pause - ich werde jetz  fernsehen .

to czemu piszesz ich bin Arbeitgeber???
25 lutego 2015 21:36 / 2 osobom podoba się ten post
Aniak

No to ja się jeszcze troszke poznęcam :)))  

......keine Sklavin (jesli już używasz rodz. żeńskiego "keine")

Bardzo razi: "meine" Einhaltung  - przez to zdanie robi się niezrozumiałe.
Trzeba wyrzucić to "meine" - będzie OK, albo możesz napisać: .....Einhaltung meiner Arbeitsnehmerrechten..........
25 lutego 2015 21:41 / 2 osobom podoba się ten post
Arte sendet gerade einen Film ueber Krebskranke Frau, die denkt dran, die Dienste der Sterbehilfe in der Schweiz in Anspruch zu nehmen.
25 lutego 2015 21:42
Gabrysia

No to ja się jeszcze troszke poznęcam :)))  

......keine Sklavin (jesli już używasz rodz. żeńskiego "keine")

Bardzo razi: "meine" Einhaltung  - przez to zdanie robi się niezrozumiałe.
Trzeba wyrzucić to "meine" - będzie OK, albo możesz napisać: .....Einhaltung meiner Arbeitsnehmerrechten..........

ok , dzięki :)

25 lutego 2015 23:06 / 3 osobom podoba się ten post
Ich sehe, dass euch dieses Thema gut gefaelt. Das ist gut. Wir koennen hier alle zusammen viel lernen. Aber ich denke, dass jetzt die Zeit um ins Bett zu gehen ist. Also gutte Nacht. Treumt ihr was schoenes
26 lutego 2015 10:27
Guten Morgen zusammen.Heute bei mir ist schlecht das Wetter.Ich mache jetzt das Mittagessen.Heute gibt es Gulasch mit Nudeln und Kompott.Ich wuensche euch schoenen Tag.