Opiekunkowy kurs języka niemieckiego - dla początkujących

26 lutego 2015 10:35 / 1 osobie podoba się ten post
monia2077

Guten Morgen zusammen.Heute bei mir ist schlecht das Wetter.Ich mache jetzt das Mittagessen.Heute gibt es Gulasch mit Nudeln und Kompott.Ich wuensche euch schoenen Tag.

heute  ist das wetter schlecht   :) lub heute ist bei mir schechtes wetter
26 lutego 2015 10:42 / 1 osobie podoba się ten post
monia2077

Guten Morgen zusammen.Heute bei mir ist schlecht das Wetter.Ich mache jetzt das Mittagessen.Heute gibt es Gulasch mit Nudeln und Kompott.Ich wuensche euch schoenen Tag.

Tak na poziomie B1 B2 to rozumiem ale czasami takie cuda piszecie ,że muszę wziąć pomoce naukowe.
Ale nauki nigdy za dużo.
26 lutego 2015 10:42
magdalena_k

heute  ist das wetter schlecht   :) lub heute ist bei mir schechtes wetter

Vielen Dank.
26 lutego 2015 16:12 / 1 osobie podoba się ten post
Ich bin wieder.Ich war nach Mittags mit mein Kollegin spazieren.Jetzt habe ich die Nachspeise vorbereiten.
26 lutego 2015 16:26 / 3 osobom podoba się ten post
monia2077

Ich bin wieder.Ich war nach Mittags mit mein Kollegin spazieren.Jetzt habe ich die Nachspeise vorbereiten.

Ich war nach Mittagessen mit meiner Kollegin spaziert. Jetz bereite ich die Nachspeise vor - tak jest poprawnie . :)))))   pierwsze zdanie lepiej jednak byłoby napisać w Imperferkcie czyli : Ich spazierte nach Mittagessen mit meiner Kollegin lub w Perfekcie czyli : Ich bin nach Mittagessen mit meiner Kollegin spaziert .
26 lutego 2015 16:39
Aniak

Ich war nach Mittagessen mit meiner Kollegin spaziert. Jetz bereite ich die Nachspeise vor - tak jest poprawnie . :)))))   pierwsze zdanie lepiej jednak byłoby napisać w Imperferkcie czyli : Ich spazierte nach Mittagessen mit meiner Kollegin lub w Perfekcie czyli : Ich bin nach Mittagessen mit meiner Kollegin spaziert .

A czy nie można używać tego- Ich war -ja byłam?Albo kiedy to się używa?
26 lutego 2015 16:44 / 2 osobom podoba się ten post
Aniak

alles gut , aber nicht spaziert, nur spazieren :)
26 lutego 2015 16:47
monia2077

A czy nie można używać tego- Ich war -ja byłam?Albo kiedy to się używa?

mozna uzywać ale myslę / jakby co dziewczyny poprawią , że używa sie wtedy jak dana czynność była wykonana w przeszłości i została zakończona i nie powtarza się - tego nie jestem na 100 % pewna , dziewczyny jakby co poprawią  ale jak uzywasz czasu przeszłego obojętne czy z war czy bin to czasownik nie jest w bezokoliczniku czyli  : nie spazieren tylko w Praetenium czyli :  spaziert
26 lutego 2015 16:48 / 2 osobom podoba się ten post
leni

alles gut , aber nicht spaziert, nur spazieren :)

leni - na Boga = dlaczego spazieren ??????? praetenium od spazieren jest spaziert
26 lutego 2015 16:56 / 1 osobie podoba się ten post
Aniak

leni - na Boga = dlaczego spazieren ??????? praetenium od spazieren jest spaziert

Nie wiem dkaczego ale tez. Ich bin spazieren gewesen.
26 lutego 2015 16:59
Cyt.
"Ich bin nach Mittagessen mit meiner Kollegin spaziert ." tylko nie wiem, rodzajnik powinien byc, czy nie (das)
to jest OK, ale mozna tez:
Ich spazierte nach dem Mittagessen mit meiner Kollegin.

26 lutego 2015 17:00
Aniak

Ale w pierwszym zdaniu z 'war' ma byc na koncu bezokolicznik czyli spazieren !
26 lutego 2015 17:01 / 2 osobom podoba się ten post
dorotee

Nie wiem dkaczego ale tez. Ich bin spazieren gewesen.

Ich bin spazieren gegangen !
26 lutego 2015 17:04
emilia

Ich bin spazieren gegangen !

Ja bylam spaceriwac-- kalka, Ty poszlas spacerowac stad gewesen badz gegengen? sein badz gehen?
26 lutego 2015 17:08
MeryKy

Ale w pierwszym zdaniu z 'war' ma byc na koncu bezokolicznik czyli spazieren !

niemożliwe - to jest czas przeszły ,musi być na końcu spaziert - nie bezokolicznik spazieren .