Niemieckie zwyczaje

05 grudnia 2018 19:29
basiabasia71

Kaczki bym nie ruszyła. Dobrze że moja niemiecka rodzinka nie praktykuje tego zwyczaju :) 

Nie wiedzą co traca
10 grudnia 2018 16:32 / 2 osobom podoba się ten post
dorotee

Nie wiedzą co traca:-)

Nawet gdyby jedli nie ruszyłabym. U mnie zajadają się za to wieprzowinką pod każdą niemal postacią. Dobry prosiaczek nie jest zły
10 grudnia 2018 16:57 / 1 osobie podoba się ten post
basiabasia71

Nawet gdyby jedli nie ruszyłabym. U mnie zajadają się za to wieprzowinką pod każdą niemal postacią. Dobry prosiaczek nie jest zły :serce:

10 grudnia 2018 16:58
25 czerwca 2024 10:32
dorotee

:lodowka:

O wiadomo! Ja lubię wieprzowinę bardzo :) 
25 czerwca 2024 11:38 / 1 osobie podoba się ten post
GrazynaM55

Kaczkę trzeba umieć dobrze zrobić i doprawić. Każdy ma swoje sposoby, ale suchej to i ja nie lubię. 

zdecydowanie, wszystko co dobrze zrobione.. smakuje :) ja sama kaczki nie robie bo nie umiem, ale jak mnie czasem córka zabiera do restauracji i jest jakaś kaczka... oj to chętnie biorę :) :) tak samo mam z łososiem.. czasem mi wyjdzie czasem nie o dziwo :D :D ale jakiego łososia kiedyś jadłam w Warszawie.. no pamiętam do dzisiaj a to dobrych parę lat temu było.. słuchajcie dziewczyny, dobry kucharz to dobry kucharz.. ja mistrzem nie jestem, radze sobie ale bardzo doceniam jak ktoś mi coś pysznego zaserwuje.. i uwazam ze wszystko moze dobrze smakowac jak tylko dobre rece to przygotuja :) :) (wiadomo, wszystko lepiej smakuje jak ktoś podaje)
01 lipca 2024 12:24
Rzeczywiście, wszystko smakuje lepiej, gdy ktoś podaje je z sercem. :)
04 lutego 2026 11:14
Stanisław z tej strony 🙂 Coś w tym jest że jak ktoś ma rękę do gotowania to nawet najprostsze danie smakuje jak w dobrej restauracji. Kaczka faktycznie bywa sucha, jak się ją zle zrobi więc rozumiem niechęć. Ja z kolei bardzo polubiłem niemieckie klopsy, te pulpeciki w białym sosie z kaparami proste a jak dobrze zrobione to palce lizać. No i prawda jest jedna jak ktoś poda z sercem, to smakuje podwójnie 👍👍👍
02 czerwca 2026 13:44
Cześć Stanisław! Pewnie, że tak, serce włożone w gotowanie to podstawa. U mnie z kolei ostatnio na talerzu królują głównie różnego rodzaju sałatki. Mięsa jem teraz zdecydowanie mniej, ale jak już kupuję, to staram się wybierać takie naprawdę dobrej jakości. Za to powiem Ci, że z obecną podopieczną trafiło mi się jak ślepej kurze ziarno! Seniorka jest niesamowicie kochana, zjada dosłownie wszystko, co jej podam, a do tego po prostu pokochała naszą polską kuchnię. Strasznie się cieszy, że dzięki mnie może poznawać nasze tradycyjne smaki. To taka cudowna odmiana po tych wszystkich roszczeniowych rodzinach, o których wcześniej wspominałam. Aż samej chce się stać przy tych garach, jak widzi się taką wdzięczność i apetyt u starszego człowieka. Pozdrawiam Cię serdecznie!