Mam propozycję-jak juz piszecie po niemiecku nazwy potraw ,to piszcie w nawiasie po polsku:):)
Agamor-mi sie to Sauerbraten z kwaśną pieczenia kojarzy ,ale tylko kojarzy:)Może taka w marynacie z dodatkiem octu?
Mam propozycję-jak juz piszecie po niemiecku nazwy potraw ,to piszcie w nawiasie po polsku:):)
Agamor-mi sie to Sauerbraten z kwaśną pieczenia kojarzy ,ale tylko kojarzy:)Może taka w marynacie z dodatkiem octu?
Basia nie rozgryzłam tego obiadu, te ziemniaki to są czymś polane? A co to za pieczeń, matko nie spotkałam się z tym.....:-(
i to do picia, co to?
Kasiu, Sauerbraten to powinna być wołowina marynowana w zalewie winno-octowo-przyprawowo-warzywnej, obsmażona, a potem pieczona lub duszona. Ogólnie można zjeść, szczególnie, gdy nie ma się jakiegoś obrzydzenia do kwaśnego posmaku w jedzeniu ;). Mięso jest niezwykle kruche i miękkie, rozpada się w zasadzie.
Pieczeń na kwaśno można to nazwać po naszemu ;).
W Bawarii jest też coś, co nazywa się Surbraten i jest to peklowana wieprzowina, którą robi się jak normalną pieczeń wieprzową.
Jakby któras miała coś takiego zrobić z zamiarem konsumpcji, to polecam dokładne wymycie mięsa, nawet jego wymoczenie, bo ilość soli w cm2 mięsa przekracza zazwyczaj wszelkie dopuszczalne normy i normalny człowiek nie jest w stanie tego jeść. Ja nazywam to lizaniem solniczki na obiad ;).
Surbraten to pieczeń wieprzowa z mięsa peklowanego.
Cudnie, nie :D?
Miałam przyjemność próbowania tego <specjału> i NIE, NIE,NIE!!! dla koneserów...
Scarlet, ale które "NIE, NiE, NIE" :D?
Wg mnie Sauerbraten da się zjeść, dobrze zrobione jest całkiem dobre, a Surbraten.., no cóż, ja powiedziałam, że zrobić mogę, ale jeść nie muszę ;).
Racuszki sereowe.jogurt owocowy,woda do picia!!
Jeżyki, makaron, warzywa duszone. Woda mineralna do picia. Pdp miseczkę płatków albo pudding Paula.
Kilogram truskawek z bitą śmietaną.