blondimarWitajcie Kochane,napiszcie mi proszę jak to jest u Was- czy dzień wyjazdu i powrotu wlicza się w dzień pracy?Dojazd do Stelli zajmuje 11godzin, agencja nie wlicza tego dnia, jak i dnia powrotu do wypłaty.Czy u Was też tak jest - dziwne to jak dla mnie, umowa powinna obowiązywać już wraz z podróżą - w końcu nie jadę na wakację i w podróży wszystko może się zdarzyć...a może się mylę?
Jak widać z wpisów dziewczyn -firmy postepują bardzo różnie.
Prawidłowo (zgodnie z przepisami) powinno być tak:
1) 1) w przypadku wyjazdu służbowego (delegacji zagranicznej) - podróż powinna być wliczona do diet,
tzn. za czas podrózy: dom - granica PL --> odpowiednio polska dieta (lub jej część),
za czas podrózy: granica PL/DE --> dieta niemiecka lub jej część:
od 1 min. do 8 godz. =1/3,
od 8 godz. do 12 godz. =1/2,
powyżej 12 godz. = całość diety.
Czyli praktycznie od momentu przekroczenia granicy jadąc do DE przysługują nam diety niemieckie do momentu powrotnego przekroczenia granicy.
Tak stanowią przepisy o delegacji czyli podróży służbowej !!
Pracuję już wieele lat ....i z takim (prawidłowym) rozliczeniem spotkałam się tylko w jednej firmie …….ale odbili sobie w innym punkcie – czyli praktycznie na to samo wyszło.
2) w przypadku oddelegowania do pracy zagranicę zasady są inne – tam niekonieczne czas podróży jest zaliczany do czasu pracy.