Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #5

07 września 2015 20:57
salazar

Napisz, co jedzą, bo wyglada na to, że to będzie prostsze, to coś wymyślimy :).

jedza ryby, duszone ziemniaki, mieso ( ewentualnie ), mus jablkowy i jarzynke jak sie uda wymyslec :D
07 września 2015 20:59 / 1 osobie podoba się ten post
Alfiva

jedza ryby, duszone ziemniaki, mieso ( ewentualnie ), mus jablkowy i jarzynke jak sie uda wymyslec :D

No to wszystko jedzą :D! W czym mamy problem?!
07 września 2015 21:07
w miesie :D gulasze smazone kotlety zrazy pieczenie devolai'e mielone co jeszcze mozna z miesa zrobic i ryb a moze z czym poza pomidorami i grzybami ( grzyby przerobione) jarzyny tez,,,,
07 września 2015 21:13
Alfiva

w miesie :D gulasze smazone kotlety zrazy pieczenie devolai'e mielone co jeszcze mozna z miesa zrobic i ryb a moze z czym poza pomidorami i grzybami ( grzyby przerobione) jarzyny tez,,,,

Nie bardzo rozumiem, co znaczy, że jarzyny przerobione? 
Przecież pieczeni i dewolajów nie serwujesz co dzień?! Jakoś nie ogarniam problemu :(
07 września 2015 21:23
mam wrazenie ze codzien daje to samo ...moze jakis sposob na dobra rybe ( byle nie w sosie greckim i w smietanie ) albo jakis ciekawy na mieso z czyms...albo surowke z...i tu klopot kolejny bo chyba owocowa musiala by byc//
07 września 2015 21:26 / 1 osobie podoba się ten post
Alfiva

mam wrazenie ze codzien daje to samo ...moze jakis sposob na dobra rybe ( byle nie w sosie greckim i w smietanie ) albo jakis ciekawy na mieso z czyms...albo surowke z...i tu klopot kolejny bo chyba owocowa musiala by byc//

Ryba w sosie musztardowym:)
Mielone klopsiki w sosie koperkowym lub pieczarkowym lub pomidorowym,
Karkówka w sosie własnym...
07 września 2015 21:45 / 3 osobom podoba się ten post
Dzisiaj wymyśliłem taki oto obiad.Szybki,bo musiałem z moim Podopiecznym do doktora jechać.
Pierś indyka świeża w cieście,lekko podsmażona /soczysta bardzo/, dalej ziemniaki krychane,cukinia z rożna.A i razem z tą piersią, tylko nieco wcześniej podsmażyłem cebulkę w krążki,/którą obłożyłem tę pierś i poleżała dla aromatu w lodówce/,żółtą paprykę i ząbek czosnku.
W sobotę zakupiłem cały filet z piersi indyka.Spodobał mi się wielki kawał chudego mięcha,to teraz będę musiał wymyślać,co z tym zrobić.Jutro planuję zupę pomidorową na kawałkach z końcówek tego fileta.
Kolejnym razem/pod koniec tygodnia/,zrobię takie ciapane kotlety z podsmażoną cebulką, żółtym serem tartym i jajkiem. No a później zobaczę co jeszcze.Może jakiś faszer do środka z pieczarek.Kurdę,ja chyba lubię gotować.I nawet przyjemne to jest.W końcu mam dla kogo.
07 września 2015 21:53 / 3 osobom podoba się ten post
Alfiva

Rybę? Zalezy kto co lubi.Mi smakuje bardzo kawałek świeżego łososia gotowany na parze.Czyli biorę garnek ten do gotowania szparagów,wlewam trochę wody i jak zacznie wrzeć wkładam tam łososia.Nie gotuję ryby zbyt długo,bo robi się wiórowata.Patykiem macam,czyli nakłuwam i sprawdzam,czy miękka jest.Rarytas podawany na statkach wycieczkowcach.Do tego surówka z pory czy kapusta kiszona z kminkiem roboty domowej.A i solę rybę na końcu,bo sól wchłania wodę i sprawia że ryba robi się sucha czyli niesmaczna.Tutaj też już tak rybę robiłem.
07 września 2015 22:09 / 1 osobie podoba się ten post
Knorr

Dzisiaj wymyśliłem taki oto obiad.Szybki,bo musiałem z moim Podopiecznym do doktora jechać.
Pierś indyka świeża w cieście,lekko podsmażona /soczysta bardzo/, dalej ziemniaki krychane,cukinia z rożna.A i razem z tą piersią, tylko nieco wcześniej podsmażyłem cebulkę w krążki,/którą obłożyłem tę pierś i poleżała dla aromatu w lodówce/,żółtą paprykę i ząbek czosnku.
W sobotę zakupiłem cały filet z piersi indyka.Spodobał mi się wielki kawał chudego mięcha,to teraz będę musiał wymyślać,co z tym zrobić.Jutro planuję zupę pomidorową na kawałkach z końcówek tego fileta.
Kolejnym razem/pod koniec tygodnia/,zrobię takie ciapane kotlety z podsmażoną cebulką, żółtym serem tartym i jajkiem. No a później zobaczę co jeszcze.Może jakiś faszer do środka z pieczarek.Kurdę,ja chyba lubię gotować.I nawet przyjemne to jest.W końcu mam dla kogo.

Warzywka na patelni bardzo dobrze smakują z małymi kawałkami wcześniej podsmażonej piersi... Swego czasu kupowałam często taką piers z indyka i w całości piekłam w piekarniku, ale ze dwa dni leżała w ziołach i ok. dwóch głowka wycieśnietego czosnku... Moja familia bardzo sie tym zajadała - swietna na gorąco do obiadu i na zimno do kanapek...))))
08 września 2015 07:48 / 1 osobie podoba się ten post
Ziemniaczki,rybka, sos koperkowy,szpinak ,  owoc i kompot 
08 września 2015 07:52 / 1 osobie podoba się ten post
ryż, potrawka z kurczaka w marchewką i groszkiem, sałata lodowa w sosie winegret, budyń waniliowy z sokiem malinowym
08 września 2015 08:06 / 1 osobie podoba się ten post
Żeberka pieczone w rękawie foliowym z ziemniakami i marchewką, fasolka szparagowa , kompot z jabłek.
08 września 2015 10:22
Gulasz z kurczaka z marchewką i papryką,kluski śląskie,mizeria
08 września 2015 10:44 / 3 osobom podoba się ten post
Resztki z wczoraj :) może lody ?
08 września 2015 10:46
dorotee

Resztki z wczoraj :) może lody ?

Na obiad??????Masz zachcianki,no no no:):):):)