Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #5

23 września 2015 10:41 / 2 osobom podoba się ten post
Mięso w ciemnym sosie,ziemniaki, kapusta czerwona, na deser: babka jogurtowa
23 września 2015 10:46 / 7 osobom podoba się ten post
Jak mówi moja koleżanka- kucharka, wrzucam wszystko do wody a będzie to, co garnek wysra.
23 września 2015 13:05 / 2 osobom podoba się ten post
Ziemniaczki puree i duszone kurki w śmietanie. Deserów nie jadamy :)
23 września 2015 13:30 / 8 osobom podoba się ten post
Moj dzisiejszy obiad to: kotlet mielony (bo to potrafie zrobić) ziemniaki tłuczone z masłem i mlekiem (?) sałatka z ogorka z octem i olejem+ jakies przyprawy.

Maż mojej podopicznej bardzo martwi się o żonę, to bardzo kulturalny pan. Troche mi go żal,że tak siedzi i rozmyśla i kręci głową.Zaprzęgam go do roboty razem gotujemy,pytam o wszystko ile tego, ile tego a on tłumaczy mi. Sałatke zrobił sam nawet łyzki nie oblizał, bo pilnowałam.Ja zmywałam a pomocnik wycierał. Ma 92 lata albo 93. Opowiada mi ciągle o sobie o swojej rodzinie a ja pytam szkole język przy okazji.Podoba mi się tu.Ale to dopiero 3-ci dzień
23 września 2015 13:32 / 3 osobom podoba się ten post
U mnie dziś niemiecki obiad : sznycel na pół dużej patelni,ziemniaki z wody,mix sałat. Deseru nie ma,diete mamy
23 września 2015 14:22 / 2 osobom podoba się ten post
placki ziemniaczane- jak co srodę
23 września 2015 14:33 / 1 osobie podoba się ten post
Kurczak w tymiankowym sosie,ziemniaki,kalafior z marchewką,na deser dla dziadka jogurt dla mnie jabłko
23 września 2015 15:07 / 3 osobom podoba się ten post
Pyszne udka z piekarnika, nawet lepssze niż z foli, ziemniaki, cukinia z pomidorami, sałata, winogrona
23 września 2015 15:24 / 1 osobie podoba się ten post
Quarkknedel z breją wiśniową,polane bułką tartą.
23 września 2015 21:27 / 1 osobie podoba się ten post
teresadd

Coś strasznego.Chyba nie mógłbym tego czegoś zjeść.Chyba że głodem bym przymierał.Polane bulką tartą? Bułka tarta w płynie jest?I skąd wzięłaś breję wiśniową? To takie wiśnie z kompotu?
23 września 2015 21:33 / 1 osobie podoba się ten post
kotka

Moj dzisiejszy obiad to: kotlet mielony (bo to potrafie zrobić) ziemniaki tłuczone z masłem i mlekiem (?) sałatka z ogorka z octem i olejem+ jakies przyprawy.

Maż mojej podopicznej bardzo martwi się o żonę, to bardzo kulturalny pan. Troche mi go żal,że tak siedzi i rozmyśla i kręci głową.Zaprzęgam go do roboty razem gotujemy,pytam o wszystko ile tego, ile tego a on tłumaczy mi. Sałatke zrobił sam nawet łyzki nie oblizał, bo pilnowałam.Ja zmywałam a pomocnik wycierał. Ma 92 lata albo 93. Opowiada mi ciągle o sobie o swojej rodzinie a ja pytam szkole język przy okazji.Podoba mi się tu.Ale to dopiero 3-ci dzień:-):-)

to jest klasyczne "piure". ma nawet swoją nazwę na D, ale mi uciekła z głowy. Dodaj  jeszcze troszkę gałki muszkatałowej mielonwej i długo tłucz. Zobaczysz, jak będzie im smakowało.
23 września 2015 21:35
teresadd

Aleś sie rozpedziła jak mozna bułka tarta polać? chyba posypać. Nawet mnie na takie przpisy nie nabierzesz Tereska.

Mam apel do wszystkich: prosze pisac przepisy pełne, jak to robicie ile to sie gotuje.Chyba,że mnie maja wykopać z  NRD - spalę sie ze wstydu.
23 września 2015 21:36
Knorr

Coś strasznego.Chyba nie mógłbym tego czegoś zjeść.Chyba że głodem bym przymierał.Polane bulką tartą? Bułka tarta w płynie jest?I skąd wzięłaś breję wiśniową? To takie wiśnie z kompotu?

Tak to wiśnie z kompotu zmiksowane dla PDP.Bułka tarta z masłem jak do kalafiora .Ją też tego nie jem .Załapał się syn PDP ,bo już to robiłam.Ale on wiśnie bez miksowania.
23 września 2015 21:39
dorotee

Pyszne udka z piekarnika, nawet lepssze niż z foli, ziemniaki, cukinia z pomidorami, sałata, winogrona

No to jak je pieczesz ,bo mi często przypieką się za mocno i suche są.?
23 września 2015 21:42 / 1 osobie podoba się ten post
teresadd

No to jak je pieczesz ,bo mi często przypieką się za mocno i suche są.?

Podpiekam mocno 220 stopni, potem jak już kości widać:) włączam grill, podlewam wodą albo sokiem pomarańczowym , jak mam dodaję cząstki pomarańczy, zero tłusczu, dzisiaj w trojkę pożarliśmy:) 6 udek, takich dużych:)