grevaTina - niekoniecznie.
ja odobną sytuacją miałam w ub.roku, czyli zarobki za 2014. Za nic nie mogłam sie doprosić PIT 11 z jednej firmy, z 2 pozostałych dostałam szybciutko. Ponieważ 1.03. wyjeżdżałam do pracy, poprosiłam ich o skan na maila -i tak rozliczam się przez internet. Do końca kwietnia nic nie dostałam, pomimo wielu maili i rozmów telef. z DE. W końcu dostałam stanowisko firmy: oni z tego obowiązku wywiązali się terminowo/wzorowo....bowiem PIT 11 wysyłali 3-krotnie poleconym na mój adres (pierwszy raz data nadania 28.02.!!! -a więc w terminie) -polecone wracały, bo nie zastano adresata! Skanu przesłać nie mogą, bo to jest wbrew ustawie o ochronie danych .....dziwne, bo cała umowa z wszystkimi załącznikami była przesyłana/podpisana drogą mailową :-).
Nie było żadnej możliwości wydębienia od nich tego dokumentu.
W związku z czym zadzwoniłam do US, odpowiedź: najważniejsze, aby zeznanie złożyć terminowo - może być niepełne (bez tego jednego PIT-u), na korektę jest długi czas (5 lat), nie wolo czekać na komplet dokumentów, bo wtedy dopiero jest pod górkę ....trzeba pisać wniosek do naczelnika US o nienaliczanie kar (a te są wysokie) za nieterminowe rozliczenie się.
Jesli ktoś jest na miejscu w PL -może zgłosić się do US z dowodem os. -oni udostępnią dane z brakującego PIT.
W przypadku niewysłania pitu 11 przez zleceniodawcę, lub pracodawcę- koniecznie. Nieotrzymanie tego pitu w żadnym wypadku nie zwalnia podatnika od rozliczenia się. Trzeba własnie samemu zebrać dane lub oszacować dochód itp. Potem ewentualna korekta, ale to wszystko trzeba w terminie zrobić. W moim wypadku jak się okazało, to jednak agencja nie wysłała, przycisnęłam ich tam trochę- nie będę pisać jakie durnowate tłumaczenia usłyszałam, bo szkoda klawiatury na to męczyć. No, ale w przypadku jak pracodawca, czy tam kto ten pit wysłał, a poczta nawaliła, to ten pit już powinien być w skarbówce, wtedy udzielają informacji, bądż jest dostępny drogą elektroniczną od 15 marca, na portalu , który podała Anerik. Tego typu opcja w tym roku istnieje również w programach do rozliczen e-pit .Co do skanu, to nie wolno im, faktycznie, ale niektóre robią tak miły gest jak się o to poprosi, oczywiście muszą dosłać pit papierowy pocztą. W zeszłym roku tak pit otrzymałam, bo również rozliczam się elektronicznie i to mi wiele ułatwiło- papierowy też dosłali.