Zakres obowiązków opiekuna osoby starszej

19 stycznia 2014 18:53 / 1 osobie podoba się ten post
Czytałam ogłoszenie tej firmy i zanim się tutaj dyskusja wywiązała, pomyślałam sobie, że może organizują krótkie kursy niemieckiego i potem wysyłają do pracy, uwiązują do siebie opiekunki, które maja to odrobić, no bo inaczej, bez języka do takiej pracy wysłać pracownika to nieodpowiedzialne.
19 stycznia 2014 19:07 / 4 osobom podoba się ten post
Czytam cały czas Was Dziewczyny i nie mogę się powstrzymać,żeby nie wtrącić swoich paru groszy. Oczywiście język jest bardzo ważny i potrzebny, to nie podlega żadnej dyskusji. Ale niestety nie wszyscy znają go "od urodzenia" , a nauka język jest to zazwyczaj długi proces(coś na ten temat wiem, uczę się i nic nie umiem, no może niewiele). I gdybym czekała z wyjazdem aż będę język znała dobrze, pewnie zawitałby smutny pan. Ale nie mogę zgodzić się z twierdzeniem,że dziewczyny znające słabo język stanowią zagrożenie dla pdp. Myślę,że każda potrafiłaby w sytuacji ekstremalnej zadzwonić po pogotowie,( pewnie nie czystą niemczyzną ale zrozumiale, jednak z reguły rodziny znają stopień znajomości języka i w razie W sami to zrobiliby). A do tej firmy jutro zadzwonię i dam Wam znać, co i jak.
19 stycznia 2014 19:23 / 2 osobom podoba się ten post
Przez grzecznosc nie zaprzecze :):):):)
19 stycznia 2014 19:24
ewa14

Mam cieżki orzech do zgryzienia, pytałam nawet mojej profesorki od niemieckiego, ale ona mówi, że to jakieś gwarowe słówko. Od 5 miechów się nad tym głowię i nic, łeb mam jak ruski kwadrat 6X9 i nic z tego nie wynika, dlatego postanowiłam was prosic o pomoc dziewuszki :))

Wydaje mi się ,że ona mówi o domu,bo na Bawarii nie używają słowa Haus,tylko Heim co się słyszy jak "ham"hłam" nie chce sie wymądrzac bo nie umiem dobrze niemieckiego ale byłam 3 miesiace na Bawarii u pani,która mówiła też schwabisch wiec również miałam czasami problem ze zrozumieniem,spytaj syna...
19 stycznia 2014 19:27 / 2 osobom podoba się ten post
Andrea,no przeczytaj na naszym forum ogłoszenie tej agencji.To drugie :):)
19 stycznia 2014 19:28 / 1 osobie podoba się ten post
Czasem firma nie jest nowa,nowa jest tylko nazwa.Kasia zadzwon jak maz tanie stacjonarne, bo ja niestety nie mam tu.powiedz ze po niemiecku znasz tylko ein zwei drei.i chcesz w zwiazku z tym do polskiej rodziny.a zreszta, co cie bede instruowac jestes sprytna i wygadana osóbkz
19 stycznia 2014 19:30 / 2 osobom podoba się ten post
Andre nie przejmuj się ja też się niedomyślam,hi,hi.
19 stycznia 2014 19:36 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Andrea,no przeczytaj na naszym forum ogłoszenie tej agencji.To drugie :):)

Ivcia,  Andrea nie ma czasu szukac,nie zawracaj jej glowy.Zaczynam sie obawiac,ze jak wybada nowa firme to odejdzie z mojej,a dobrze miec tu kogos,kto poucza "gdzie,kto z kim i za ile"--chodzi mi oczywiscie o warunki pracy.:):):):)
19 stycznia 2014 19:38
ewa14

Z tym nie ma problemu, pytałam wiele razy. Babcia używa tego słówka na końcu zdania. Poprosiłam ich kiedyś o napisanie tego słówka, babcia napisała je tak" hwem" a syn tak "shwem" i tak zapedzili mnie w kozią d..... :)) A jak mi syn zaczął tłumaczyć to z salonu wyszłam głupsza niż weszłam. Podoba mi sie gwara bawarska jest taka melodyjna, ale to cholerstwo nie daje mi spokoju.

Ja pamietam słowko gel, też nikt nie wiedział co to znaczy:) a to jest takie potwierdzenie:)
może to też  skoro na końcu zdania?
19 stycznia 2014 19:40 / 1 osobie podoba się ten post
Sprawdzilam w lusterku.....Mam,mam.....a jaki dlugachny,ale obciac  n i e   p o z w o l e !!!!!
19 stycznia 2014 19:40
dorotee

Ja pamietam słowko gel, też nikt nie wiedział co to znaczy:) a to jest takie potwierdzenie:)
może to też  skoro na końcu zdania?

No moja babcia wiecznie to muwi,gel ale się domyśliłam że to potwierdzenie.Hi,hi i Role machen,wiecznie i fośba,domyśl się człowieku co to,ale dałam radę.
19 stycznia 2014 19:42
Barbara niepowtarzalna

Sprawdzilam w lusterku.....Mam,mam.....a jaki dlugachny,ale obciac  n i e   p o z w o l e !!!!!

Hi hi,zadna nie pozwoli,firma padnie  
19 stycznia 2014 19:46 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Nawet żeby nie wiem ile placiła ta firma ,to nie dam obciąć jest mi potrzebny jak powietrze
19 stycznia 2014 19:55 / 5 osobom podoba się ten post
Ja mam pomysł.....oni szukają opiekunki niemowy...bo mają wtedy odpis od podatku za zatrudnienie osób niepełnosprawnych ha ha ha a my tu domysły snujemy.Poza tym taka opiekunka jest idealna...nie pyskuje, nie robi hałasu i na wszystko się zgadza.
19 stycznia 2014 20:05
Nic na ten temat nie pisze, to jest artykuł z ostatniego sierpnia 2013. Nie wiem czy mogę tu wkleić link, bo już się naraziłam adminowi.