Zakres obowiązków opiekuna osoby starszej

20 stycznia 2014 10:58 / 2 osobom podoba się ten post
Mimo wszystko to strach jechać do jakiegokolwiek kraju bez znajomości języka. Trzeba znać chociaż "podstawy podstaw". Dla mnie sytuacja nie do pomyślenia, bo jak to w życiu bywa - najlepiej liczyć na siebie samego.
A tak poza tym, to kogo z nas te agencje robią ?? To już zakrawa na kpinę.
20 stycznia 2014 11:06
Aha, zapomniałam dodać,że ta oferta skierowana jest do osób, które nigdy nie pracowały w De i nie znają języka(tak powiedziała pani w firmie).Dla tych, którzy znają podstawy plus(taki mniej więcej komunikatywny z błędami gramatycznymi), mają jakieś doświadczenie w De to wynagrodzenie 780-800 euro
20 stycznia 2014 11:07
Kurde, robi się z tego targ niewolników ;-///
20 stycznia 2014 11:08 / 1 osobie podoba się ten post
ryba

Aha, zapomniałam dodać,że ta oferta skierowana jest do osób, które nigdy nie pracowały w De i nie znają języka(tak powiedziała pani w firmie).Dla tych, którzy znają podstawy plus(taki mniej więcej komunikatywny z błędami gramatycznymi), mają jakieś doświadczenie w De to wynagrodzenie 780-800 euro

Och,cóż za łaskawość ze strony pracodawcy....780euro:)a nawet 800.........wstydziliby się takie kwoty oferować.......
20 stycznia 2014 11:10
Zaintrygowana tą "umową o pracę" zadzwoniłam do Ideal Pflege :)

Rybka,  chyba coś pomyliłaś ;) - tam jest umowa zlecenie i to tylko na czas wyjazdu !
Zarobki rzeczywiście 600 - 650 e, oferty się zdarzają -nalezy złozyć u nich CV/formularz i w miarę zapotrzebowania oddzwaniają.

Dla osób z dobrą/biegłą znajomością języka zarobki 900-1100 e (w zależności od przypadku, ilości pdp itd), ubezpieczenie od średniej krajowej 3740 (a nie od pełnego wynagrodzenia jak piszą w ofertach), A1 i EKUZ - też umowa zlecenie TYLKO na okres wyjazdu, potem ewent. trzeba się rejestrować w UP.
Czyli nie jest to jakieś HALLO (!), bo istnieją już od dawna firmy naliczające ZUS i podatki od średniej krajowej.
PS - nie dopytałam się w jakiej formie wypłacają tą nadwyżkę ponad 3740 (umowa o marketing, a może jednak diety?)
20 stycznia 2014 11:13
Gabrysia, nie pomyliłam nic. Tak mówiła mi pani z tej firmy. Ale rzeczywiście była jakby nieprzytomna, jeszcze nie całkowicie obudzona. Niestety nie pamiętam jej nazwiska. Mówiła też o prywatnym ubezpieczeniu na czas pobytu za granicą.
20 stycznia 2014 11:42 / 1 osobie podoba się ten post
Wysylaja bez jezyka i takie co jeszcze nigdy w De nie pracowaly?? Wobec tego lekkomyslonosc do kwadratu.jedna pani mowi o umowie o prace,druga o zleceniu...eee,co to w ogole jest,kicha jakaś
20 stycznia 2014 12:11
Nie wiem czy te panie się już pogubiły, bo w ofercie jest wyraźnie napisane - Doświadczenie w opiece nad osobami starszymi- WARUNEK KONIECZNY
20 stycznia 2014 13:42 / 1 osobie podoba się ten post
anmar

Nie wiem czy te panie się już pogubiły, bo w ofercie jest wyraźnie napisane - Doświadczenie w opiece nad osobami starszymi- WARUNEK KONIECZNY

Przecież niekoniecznie w Niemczech.
10 lutego 2014 18:39 / 5 osobom podoba się ten post
Poszłam sobie dzisiaj na spacerek po obiedzie i spotkałam opiekunkę pracującą w budynku obok. Patrzę a ona tacha dwie siaty ze sklepu, niby daleko nie jest ale wystarczy aby ręce odczuły ciężar. Tym bardziej, że to mała kobietka, drobna i niemłoda już. Pytam się jej dlaczego nie ma, albo nie załatwi sobie torby na stelażu. A ona wymijająco coś tam mówi, że niby jest, że babka sknera itd. Poradziłam jej żeby porozmawiała z rodziną, mogą taką torbę mieć w garażu albo w piwnicy a jej się przyda. Pokiwała głową i tyle. Ale widziałam, że chciała się tego tematu jak najszybciej pozbyć.
Po co się tak katować ?? Dla kogo, czy warto sobie ramiona zarywać ?? Woli chyba cicho siedzieć, żeby babci nie denerwować. Wychodzi na to, że często gęsto sami sobie jesteśmy winni ;-//
17 lutego 2014 22:16
Słuchajcie ,jak jest konkretnie z tym sprzątaniem ,czy jak są brudne okna i świata przez nie nie widać to je myjecie czy nie? bo niby w umowie jest że nie myć ,,,,,,,
17 lutego 2014 22:18 / 3 osobom podoba się ten post
Nusia

Słuchajcie ,jak jest konkretnie z tym sprzątaniem ,czy jak są brudne okna i świata przez nie nie widać to je myjecie czy nie? bo niby w umowie jest że nie myć ,,,,,,,

To lepiej nie myć:) umyjesz raz i rodzina oczekuje,że to juz zawse tak będzie:)
17 lutego 2014 22:22 / 5 osobom podoba się ten post
Nusia

Sluchaj, to wszystko zalezy od sytuacji, wiem, ze dziewczyny myja czesto za dodatkowa kase i chwala im za to, ze wyciagaja, jesli sie da.
Jesli rodzina jest naprawde w porzadku, mam inne, hmm, dochody - to ja myje raz na 3 miesiace bez dodatkowej zaplaty. Uwazam, ze samej trzeba sytuacje ocenic. Nie wyrobilabym w mieszkaniu z brudnymi oknami, chyba, ze rodzina zamawia taka usluge i ktos inny to robi, wtedy wiercilabym dziure w brzuchu, ze czas najwyzszy zamowic usluge. Tez bylam w takim miejscu, mylam okna tylko w swoim mieszkaniu, do reszty byl ktos inny, nie palilam sie do "zabierania pracy".
17 lutego 2014 22:24 / 7 osobom podoba się ten post
Nusia

Trzymaj się zapisu umowy,rodzina albo umyje albo zamówi kogos do mycia.Masz sie opiekować PDP a nie pucowac okna.Jak juz bardzo musisz to swoje umyj ale dyskretnie:).Z pucowaniem ponad umowy nie ma sie co wychylać-zaczniesz od okien a skonczysz na ogrodach i strychach......I jeszcze zmienniczki Cie znienawidzą.....
21 lutego 2014 17:22
Szukałam na forum tego co ania37 wklejała, tzn czego nam nie wolno robić w opiece i niestety nie znalazłam, ale kopałam też w internecie i wkleje to co znalazłam, może komuś pomoże. Najlepiej byłoby znależć to w tym Sozialgesetzbuch.

http://pl.senioport.com/forum/co-wolno-opiekunkom-opiekunowi-czego-nie-wolno

"Jeżeli domowa opiekunka osoby starszej w Niemczech ma wątpliwości, czy niemieckie prawo pozwala jej na wykonywanie konkretnej pracy w opiece, powinna poprosić lekarza domowego lub pielęgniarkę czy Altenpflegerin o pozostawienie pisemnej instrukcji postępowania. Swoją prośbę o taką nawet odręczną instrukcję, opiekunka osób starszych może uzasadnić niedoskonałą znajomością języka niemieckiego."