Uchodźcy

12 września 2015 11:29 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra

Zofija - Ty taka katoliczka zagorzała, słowa papieża i naszego arcybiskupa nie trafiają do Ciebie?

Ja też jestem katoliczką, byłam dumna z arcybiskupa Gądeckiego, który już w sobotę mówił o tym co Ojciec Swięty ogłosił w niedzielę.
12 września 2015 11:30
ORIM

O to ciekawy temat !!! Zenic sie z muzulmanka:-)
Jedziesz na jakas wies lub targ,kupisz kilka kuz i wymienisz na zone:-)
Na kosmetyki nie bedzie wydawala - chusta
Na buty rowniez nie - dluga kieca
Nie pyskuje - bo tak wychowana 
Siedzi w domu i nie pyta gdzie facet byl cala noc :-)
No moze jakis pozytek bedzie z tej emigracji :lol3:

Z tego co wiem, to muzułmankom nie wolno się żenić z niewiernymi. Tylko mężczyźni (prawdziwi ludzie,bo kobieta to stworzenie niższej kategorii) mają do tego prawo, a nawet jest to mile widziane, bo wprowadzą w swojej rodzinie islamskie prawa i znowu rozszerzą swoją ideologię.Myślę, że gdybyś się pokusił na uwiedzenie muzułmanki, to miałbyś spore kłopoty.
12 września 2015 11:38 / 2 osobom podoba się ten post
dorotee

Biblia też nie jest święta:) interpretacja jest ważna. Nigdzie w Koranie nie pisze o zabijaniu w takim wymiarze jak to się dzisiaj dzieje. Religię się wykorzystuje. Już tutaj czytałam ,że dzięki oszołomom religijnym w POlsce, nie grozi nam zalew islamu. Tak to berety  bebeb ale dzisiaj można posłąć ich na front.

Mnie o tym mówić nie musisz:)
Mam Koran, czytałam i uważam go za piękną księgę. 
I tak, jak mówisz - jak powyjmować cytaty z Biblii, to nie wiem, czy nie są bardziej przerażające niż te z Koranu. 
Zabijanie dzieci, zabijanie innowierców i zabijanie właściwie za wszystko tam jest. A - i jeszcze oddawanie swoich mało wiernych córek na gwałty też. 
12 września 2015 11:40 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Ja tam się jeszcze niepotrzebnie nie nakręcam, chociaż faktycznie ten napływ mógłby podlegać dokładniejszej kontroli, ale tak sobie pomyślałam, ze jakby jakiś uchodziec, nawet z zapędami terrostycznymi trafił do mojej miejscowości, to mógłby się wiele nauczyć :).

Ale od chłopów z widłami, czy jak?:)
12 września 2015 11:42 / 7 osobom podoba się ten post
wichurra

Ale od chłopów z widłami, czy jak?:)

Te pokolenie to już raczej na artretyzm cierpi, ale młodzież mamy temperamentną i bezstresowo wychowaną :)
12 września 2015 11:45 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Te pokolenie to już raczej na artretyzm cierpi, ale młodzież mamy temperamentną i bezstresowo wychowaną :)

Aha - czaję - polscy patrioci:) Ci od 11. listopada 
12 września 2015 11:47 / 3 osobom podoba się ten post
sas-anka

Kategoriami zwykłego człowieka to myśli Wichura, wychowana na czytance o słodkim murzynku bambo.

Aha - rozumiem, że Wy wszystkie takie niezwykłe jesteście. 
12 września 2015 11:50 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra

Aha - czaję - polscy patrioci:) Ci od 11. listopada 

Tak:) Może lepiej niech tu żaden uchodźca nie wpada- dla własnego bezpieczeństwa;))).

Piszę z ironią, no ale realia są takie jakie są- tzn. zawsze są dwie strony medalu, a rozbestwienie dzisiejszej młodzieży wychowanej na grach komputerowych i dostających quady na komunię, to jest duży problem , który na pewno nie sprzyja rozwojowi ani bezpieczeństwu.
12 września 2015 12:02 / 12 osobom podoba się ten post
wichurra

Najpotężniejsza kobieta na świecie ma ciasny umysł? Chyba wniosek nasuwa się sam... 
Skoro zdecydowaliśmy się na Unię, to tak - w pewnych kwestiach musimy się podporządkować, bo nie jesteśmy w tej grze najsilniejszym graczem. 

Miła Wichurko :) Najpotęzniejsza kobieta świata jak okresliłaś panią Merkel, niestety ma ciasny umysł i bardzo zawęzone horyzonty.
Podobnie jak każdy statystyczny Niemiec. Najpotęzniejsza kobieta świata, Merkel , władczyni najpotężniejszej gospodarki Europy nie potrafiła wskazać na mapie Berlina. Statystyczny Niemiec ma horyzonty myslowe i wiedzę szerokopjętą o świecie, kończącą się na granicach swojego państwa. Nie wiedzą jak nazywają się stolice państw Europy środkowowschodniej, nie wiedzą jaka tam waluta obowiązuje, nie wiedzą jaki czas tam obowiązuje i takie tam inne.
Nie mają pojęcia co to jest islam, kto to sa terroryści, nie wiedzą o wielożenstwie w islamie, nie wiedzą o obrzezanych dziewczynkach , nie wiedza kompletnie nic. Statystyczny Niemiec jest zainteresowany w sposób nadzwyczajny swoim dobrobytem, gdzie pojechać na urlop, gdzie zrobić tanio zakupy i jaki samochó kupić. Rozmowy Niemców o ich zagranicznych wojażach sprowadzają się do wymiany informacji, jakie było wyzywienie, czy były dobre ciasta i czy było dużo, oraz ile kosztuje kawa , upominki, pamiątki z podróży. Kompletnie ich nie interesuje jak tubylcy zyją, no chyba ze w kontekscie iż oni bogaci, a tubylcy biedni. Oni nie mają pojęcia co się działo i dzieje we Francji z islamistami, czy w Holandii, a także innych krajach Europy zachodniej. Wielokrotnie kolezanki opiekunki pisały, że rodziny podopiecznych uczyły ich jak obsługiwać pralkę, mikrofalówkę czy inne sprzęty domowe. Mnie , będąc na Bawarii pytano czy w Polsce sa markety i centra handlowe. Twierdząca odpowiedź wywoływała na ich licach zdziwienie. Miałam do czynienia z inteligentnymi ludzmi, nie z zadnymi mówiąc trywialnie burakami. Mój szef, człowiek po studiach, inzynier, bardzo był zdziwiony, że u nas jest taki sam czas jak w Niemczech i że u nas nie ma euro. Idąc więc tym tokiem myslenia, wcale mnie nie dziwi ich euforia w przyjmowaniu , niekontrolowanym dodam, imigrantów z Bliskiego Wschodu, islamistów, bo oni nie mają pojęcia, jakie to może stwarzać zagrożenia w przyszłości. Niemcom brakuje rąk do pracy, system emerytalny jest zagrożony, bo nie ma kto płacic na te emerytury, więc jak gwiazdka z nieba spada im niezliczona ilość imigrantów, w większości młodych mężczyzn, którzy wypełnią te luki. Niemcy wybiora sobie fachowców, a całą resztę odeślą do krajów Europy wschodniej. I żeby jasność była, nie jestem absolutnie przeciwna przyjmowaniu imigrantów. Jestem natomiast bardzo przeciwna przyjmowania ich w sposób kompletnie niekontrolowany. Czy widziałaś kiedyś, lub słyszałaś droga Wichurko o tym, by jakikolwiek Polak, emigrant szturmował granice ,,ziemii obiecanej" w Ameryce, w krajach Europy zachodniej czy północnej? Czy słyszałaś, żeby jakiegokolwiek Polaka wpuszczono i udzielono mu azylu politycznego, jesli nie miał dokumentów potwierdzających tożsamość? 
Niemcy myślą, że imigranci to siła robocza, która będzie napędzać ich i tak bardzo bogatą gospodarkę , a nie myślą kompletnie o tym jacy to są ludzie, z jakimi korzeniami, jakie wartości prezentują i jak wygląda ich codzienne zycie,  ich religja i ich sposób zycia. Niemcy myślą, że to ich nie dotyczy, zaslepieni swoim dobrobytem i wiarą w kanlcerz Angele, myslą, że ci uchodzcy ze swoją jakże wielką odmiennością będą się tylko materializować wtedy, kiedy trzeba będzie pójść do pracy, a potem znikną, aż do nastepnej szychty. Oj Wichurka, otwórz oczęta!
12 września 2015 12:14
doda1961

Miła Wichurko :) Najpotęzniejsza kobieta świata jak okresliłaś panią Merkel, niestety ma ciasny umysł i bardzo zawęzone horyzonty.
Podobnie jak każdy statystyczny Niemiec. Najpotęzniejsza kobieta świata, Merkel , władczyni najpotężniejszej gospodarki Europy nie potrafiła wskazać na mapie Berlina. Statystyczny Niemiec ma horyzonty myslowe i wiedzę szerokopjętą o świecie, kończącą się na granicach swojego państwa. Nie wiedzą jak nazywają się stolice państw Europy środkowowschodniej, nie wiedzą jaka tam waluta obowiązuje, nie wiedzą jaki czas tam obowiązuje i takie tam inne.
Nie mają pojęcia co to jest islam, kto to sa terroryści, nie wiedzą o wielożenstwie w islamie, nie wiedzą o obrzezanych dziewczynkach , nie wiedza kompletnie nic. Statystyczny Niemiec jest zainteresowany w sposób nadzwyczajny swoim dobrobytem, gdzie pojechać na urlop, gdzie zrobić tanio zakupy i jaki samochó kupić. Rozmowy Niemców o ich zagranicznych wojażach sprowadzają się do wymiany informacji, jakie było wyzywienie, czy były dobre ciasta i czy było dużo, oraz ile kosztuje kawa , upominki, pamiątki z podróży. Kompletnie ich nie interesuje jak tubylcy zyją, no chyba ze w kontekscie iż oni bogaci, a tubylcy biedni. Oni nie mają pojęcia co się działo i dzieje we Francji z islamistami, czy w Holandii, a także innych krajach Europy zachodniej. Wielokrotnie kolezanki opiekunki pisały, że rodziny podopiecznych uczyły ich jak obsługiwać pralkę, mikrofalówkę czy inne sprzęty domowe. Mnie , będąc na Bawarii pytano czy w Polsce sa markety i centra handlowe. Twierdząca odpowiedź wywoływała na ich licach zdziwienie. Miałam do czynienia z inteligentnymi ludzmi, nie z zadnymi mówiąc trywialnie burakami. Mój szef, człowiek po studiach, inzynier, bardzo był zdziwiony, że u nas jest taki sam czas jak w Niemczech i że u nas nie ma euro. Idąc więc tym tokiem myslenia, wcale mnie nie dziwi ich euforia w przyjmowaniu , niekontrolowanym dodam, imigrantów z Bliskiego Wschodu, islamistów, bo oni nie mają pojęcia, jakie to może stwarzać zagrożenia w przyszłości. Niemcom brakuje rąk do pracy, system emerytalny jest zagrożony, bo nie ma kto płacic na te emerytury, więc jak gwiazdka z nieba spada im niezliczona ilość imigrantów, w większości młodych mężczyzn, którzy wypełnią te luki. Niemcy wybiora sobie fachowców, a całą resztę odeślą do krajów Europy wschodniej. I żeby jasność była, nie jestem absolutnie przeciwna przyjmowaniu imigrantów. Jestem natomiast bardzo przeciwna przyjmowania ich w sposób kompletnie niekontrolowany. Czy widziałaś kiedyś, lub słyszałaś droga Wichurko o tym, by jakikolwiek Polak, emigrant szturmował granice ,,ziemii obiecanej" w Ameryce, w krajach Europy zachodniej czy północnej? Czy słyszałaś, żeby jakiegokolwiek Polaka wpuszczono i udzielono mu azylu politycznego, jesli nie miał dokumentów potwierdzających tożsamość? 
Niemcy myślą, że imigranci to siła robocza, która będzie napędzać ich i tak bardzo bogatą gospodarkę , a nie myślą kompletnie o tym jacy to są ludzie, z jakimi korzeniami, jakie wartości prezentują i jak wygląda ich codzienne zycie,  ich religja i ich sposób zycia. Niemcy myślą, że to ich nie dotyczy, zaslepieni swoim dobrobytem i wiarą w kanlcerz Angele, myslą, że ci uchodzcy ze swoją jakże wielką odmiennością będą się tylko materializować wtedy, kiedy trzeba będzie pójść do pracy, a potem znikną, aż do nastepnej szychty. Oj Wichurka, otwórz oczęta!

No dobra - tak właściwie to jest chyba nawet niedorozwinięta, a to kanclerzowanie tak jej jakoś wychodzi. 
Skopiuj ten post i wyślij Angeli, może i ona w końcu otworzy oczęta pod siłą Twoich argumentów.
Wybacz, ale pomimo mojej bardzo dużej sympatii dla Ciebie, nie chce mi się z tym postem polemizować, bo po pierwsze przytłoczył mnie swoją długością, po drugie to mi się już nie chce, bo ile można:)

Nie wiem, jak przyjmują tych imigrantów, czytałam natomiast o polskich procedurach przy przyznawaniu azylu i to nie jest tak, że tych osób nie można sprawdzić. Nawet osoby bez papierów są sprawdzane przez ABW - była w Wyborczej opisana ta procedura i mnie to przekonało. 
12 września 2015 12:24 / 6 osobom podoba się ten post
Acha, Wyborcza i wszystko jasne :) Tez Cię bardzo lubię Wichurko, a polemika tutaj nie potrzebna. Mój post był tylko próbą wyjaśnienia stanowiska Niemiec w sprawie islamskich imigrantów, oczywiście w mojej i tylko mojej ocenie. Ile ludzi tyle poglądów. Ja przedstawiłam tylko swój i wydaje mi się dość dokładnie uargumentowany. I to by było na tyle , jesli chodzi o mój głos w sprawie uchodźców. :)
12 września 2015 12:26 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Ja tam się jeszcze niepotrzebnie nie nakręcam, chociaż faktycznie ten napływ mógłby podlegać dokładniejszej kontroli, ale tak sobie pomyślałam, ze jakby jakiś uchodziec, nawet z zapędami terrostycznymi trafił do mojej miejscowości, to mógłby się wiele nauczyć :).

To ja zapraszam w moje rodzinne Świętokrzyskie
Zresztą Wielkopolska gdzie obecnie mieszkam też nieżle potrafi wiedzę przekazywać
12 września 2015 12:32 / 8 osobom podoba się ten post
wichurra

Aha - rozumiem, że Wy wszystkie takie niezwykłe jesteście. 

Raczej bym powiedziała że wyrosłyśmy z bajek i mamy instynkt samozachowawczy.
12 września 2015 12:36 / 5 osobom podoba się ten post
doda1961

Acha, Wyborcza i wszystko jasne :) Tez Cię bardzo lubię Wichurko, a polemika tutaj nie potrzebna. Mój post był tylko próbą wyjaśnienia stanowiska Niemiec w sprawie islamskich imigrantów, oczywiście w mojej i tylko mojej ocenie. Ile ludzi tyle poglądów. Ja przedstawiłam tylko swój i wydaje mi się dość dokładnie uargumentowany. I to by było na tyle , jesli chodzi o mój głos w sprawie uchodźców. :)

Chyba lepsza Wyborcza, niż czerpanie z wiedzy z linków pochodzących nie wiadomo skąd, a masowo powielanych przez ludzi w Internecie. 
Nie mówię tutaj o Tobie, ale mam wrażenie, ze część dyskutantów w tym temacie właśnie z tych linków swoją wiedzę czerpie.
Bardzo ładnie i dokładnie udokumentowałaś swoje zdanie i zgadzam się z Tobą w niektórych punktach, ale po prostu mi się już nie chce pisać o tym, a na pewno już nie chce mi się rozwlekle pisać, co bym musiała zrobić w odpowiedzi na Twój post:)
Mam dosyć, bo gdzie nie otworzę jakiejś strony, to ten temat jest ciągle wałkowany, a wzbudza we mnie emocje i nie mam już ochoty na przysłowiowe bicie piany. Nawet na spotkaniu z koleżankami bardzo głośno się przez ten temat zrobiło, co ktoś w dom mi przyjdzie, to się zaczyna. 
Jak Orim napisał - i tak nie mamy wpływu na to, co się wydarzy, pożyjemy - zobaczymy. 
12 września 2015 12:39
sas-anka

Raczej bym powiedziała że wyrosłyśmy z bajek i mamy instynkt samozachowawczy.

A no tak - młoda, to i głupia jeszcze. 
Pewnie już gdzieś czytałaś, ale według sondaży osoby będące za przyjęciem tych 12 tys. uchodźców w Polsce są przeważnie kobietami, przeważnie wykształconymi i przeważnie z większych miast. Mówisz, że one wszystkie żyją w iluzji?