Uchodźcy

12 września 2015 13:34
sas-anka

Pozdrawiam Cię Wichuro, nie wiem dlaczego tak się zirytowałaś, nie uważam żebym Ci w czymkolwiek uwłaczyła.

Dobrze by było jakby mi juz skończyli te rury w mieszkaniu wymieniać :)

Dlatego, że sprowadziłaś mnie do pozycji jakiegoś nierozgarniętego osobnika. Ale dajmy temu spokój:)
12 września 2015 13:41 / 5 osobom podoba się ten post
Doda muszę oznajmić,że świetnie mi się Ciebie czyta.
Widać racjonalny a przede wszystkim realistyczny tok rozumowania u Ciebie.
Nie lubię dyskutować o polityce choć(niestety)interesuję mnie tak ona jak i to co dzieje się na świecie.
Czasem kiedy czytam wypowiedzi tych,"potężnych rządzących" to zastanawiam się z kogo robią idiotów.....z ludzi czy z siebie samych.
Szkoda nerwów na dyskusje.

Ps.Podobnie jak Ty byłam trochę dalej niż "za płotem" i doświadczyłam "serca" islamskiego chłamu.......a to co miałam okazję w życiu widzieć nigdy nie wymarze mi się z pamięci,nawet hipnoza nie pomoże.
12 września 2015 13:44 / 4 osobom podoba się ten post
wichurra

Dlatego, że sprowadziłaś mnie do pozycji jakiegoś nierozgarniętego osobnika. Ale dajmy temu spokój:)

Eeeee... nie wiem skąd Ci to przyszło do głowy. Bardziej miałam na myśli Twoją według mnie łatwowierność i nadmierną ufność na pograniczu wręcz naiwności, które to cechy zresztą zwykle cechują ludzi dobrodusznych. W kazdym razie na pewno nie chciałam Cię urazić.
12 września 2015 13:55 / 3 osobom podoba się ten post
wichurra

Zofija - Ty taka katoliczka zagorzała, słowa papieża i naszego arcybiskupa nie trafiają do Ciebie?

No przecież wiesz, że ja z tych moherowych

sorry za te sarkazm, ale nie mogłam się powstrzymać
12 września 2015 13:59
Zofija

No przecież wiesz, że ja z tych moherowych
:klotnia::modlitwa:

sorry za te sarkazm, ale nie mogłam się powstrzymać

Nie wiem i pytałam na serio.
12 września 2015 14:24 / 3 osobom podoba się ten post
doda1961

Moim i tylko moim zdaniem, strach przed przybyszami z islamskich krajów ma swoje uzasadnienie. Szczególnie wśród osób, które doświadczyły niemiłych sytuacji w kontaktach z nimi. Między innymi ja tez, jak byłam młoda i piekna i podrózowałam po Stawropolskim Kraju w ówczesnym ZSRR. Odziana byłam w mini spódniczkę i długie kozaki-muszkieterki, oraz bluzkę z dekoldem. Wtedy pokazywano mnie palcami i spluwano na mój widok, ale wtedy to był ZSRR, czyli byłam niejako bezpieczna. Dziś pewnie byłabym zgwałcona, choć ze względu na wiek mój, nieco posunięty :))))))))może i nie. W Londynie, byłam zaczepiana i nagabywana na datki pięnięzne ze strony imigrantów arabskich(kilka lat temu)
Jednakże, niechęc nas, Polaków do przyjmowania islamskich i nie tylko imigrantów ma drugie oblicze i to bardzo ważne.
Otóż, większość naszych rodaków zyje niestety na skraju ubóstwa. Bezrobocie na poziomie 20 %oficjalnie, a nieoficjalnie , to znacznie większy procent. Kilka milionów kobiet i mężczyzn zmuszonych do emigracji zarobkowej, bo nie mogą się utrzymać, a także swoich rodzin w kraju ojczystym. Zasiłek rodzinny na dziecko około 100 zł miesięcznie, wysokie koszty czynszu, ogrzewania, energii elektrycznej, benzyny, zywnosci, kompletnie nieadekwatne do zarobków Polaków. Wielomięsieczne kolejki do specjalistów w słuzbie zdrowia i wszechobecna niechęć do leczenia specjalistycznego wśród lekarzy pierwszego kontaktu. Bardzo wysokie podatki i głodowe emerytury.
Teraz mają przyjechać do nas uchodzcy, którzy dostaną wszystko za darmo, ba , dostaną dużo więcej niż statystyczny obywatel Polski, albowiem UE za to zapłaci. No przyznacie chyba, że to musi budzić sprzeciw i niechęć wśród obywateli. Poza tym, nie ma jasnego i klarownego komunikatu, jak to ma wszystko przebiegać. Nie jest powiedziane jasno i czytelnie, że emigranci musza się dostosowac do zwyczajów panujących w kraju do którego przybywają. Nikt oczywiscie nie każe islamistom zdejmowania burek, ale nich oni również nie żądają , zeby Polki, Europejki zrezygnowały z mini, albo przestały jeść wieprzowinę. Nasz rząd jest wyjątkowo nieudolny, niestety. Nie ma żadnego pomysłu jak tę sprawę rozwiązać, a efekt tego jest taki, że jestesmy rasistami, ksenofobami i najgorszą ciemnotą w Europie, według opinii Europejczyków. Osobiście jestem fanką Orbana. On jest prawdziwym patriotą dla swoich rodaków i prawdziwym Mężem Stanu. Ja osobiście zaprosiłabym wszystkich chętnych uchodzców, ale .......na polskie warunki i utrzymanie. Nie może być tak, że oni będą mieli dużo lepiej niż statystyczna polska rodzina.

I tu sie w płni z toba zgadzam ,Nie moga gwałcic za  to ze młode czy w inny wieku kobiety chodza w krotkich spodnicach,i z odkrytymi włosami,!!Narzucac ich religie lub innym Europejczyka!!
12 września 2015 15:22 / 9 osobom podoba się ten post
Sprobuję wyrazić swoje zdanie w miarę zwięźle:
Nie jestem rasistka, kocham ludzi i współczuję tym którzy cierpią. Kiedyś w dyskusji zadano mi pytanie "czy nie miała bym nic przeciwko temu żeby czarnoskóry był prezydentem Polski" moja odpowiedź jest niezmiennie taka sama: Jesli byłby polakiem, inteligentnym mówiacym po polsku poprawnie i kochającym ten kraj, jeśli by potrafił zrobić coś dobrego dla tego kraju to kolor skóry czy też wyznanie nie liczy się dla mnie" Mam też wujka, który ma fiksacje na punkcie żydów i masoneri jest katolikiem głęboko wierzącym ale o nich wypowiada sie z zaciekłą wręcz nienawiścią jego też kiedyś spytałam czy wolno iść do komunii z taka nienawiścią w sercu?...to tytułem wstępu.
Przeczytałam ten wątek z uwagą od początku do końca i nie zmieniło to mojego zdania...To nie religia jest problemem, nie kolor skóry ale kultura w której ci ludzie wyrośli. Jak we wszystkich narodach sa ludzie dobrzy i źli tam także ale... Ile polskich matek wychowało by dziecko na zamachowca żeby poszło jej dziecko do raju z dziewicami? To nie islam tego uczy jako taki to odłamy islamu.. Co zrobią ci tolerancyjni wszechkochający i współczujący chętni przyjmować uchodźców z morderstwami honorowymi? Zmienią polskie prawo? Jak będę chciała pójść na basen lub saune to mam zapytać czy czasem nie ma tam jakiegoś uchodźcy żeby w przypływie złości że śmiem sie pokazać w kostiumie kompielowym nie utopił mnie? I może będzie miał do tego prawo? Nie wiem... Moja ciocia jest chora ledwie chodzi pracowała całe życie i ma groszową emeryturę nawet na wszystkie lekarstwa jej nie stać nie mówiąc już o wózku inwalidzkim ( problemy z chodzeniem} czy innych udogodnieniach. I żyje...tym których chcemy przyjąć mamy dać po 1300 zł i opieke medyczną mieszkania... mam pytanie ilu polaków w tym momencie chciało by być uchodźcami we włanym kraju?
Ja mam 50 lat...szukałam pracy w Polsce i do wszystkiego za stara, wyjechałam do DE bo zasiłek mi już nie przysługuje a żyć trzeba...o emeryturze to nawet nie myślę bo strach. Kiedyś ci młodzi dziś uchodźcy będą starzy..większość nie ma ochoty pracować ...kto zapłaci za ich emeytury? Kolejny problem to przyrost naturalny. Jak wygląda dziś przeciętna polska rodzina? Model to najczęściej 2+1 jak wygląda przeciętny model rodziny arabskiej? Mniej więcej wiem ... Wśród uchodźców są też na pewno ludzie pokrzywdzeni przez los i chcący lepszego życia i asymilacji na nowej ziemi, pracy...mamy w Polsce muzułmanów również białych jednak jak dotychczas wiekszych problemów nie było.. Powoływanie się ta slogany katolicyzmu...to też bujda. Nie ma w Polsce 90% katolików jest tylko 90% ludzi ochrzczonych tym samym zarejestrowanych jako katolicy. Nie religia decyduje jakimi ludźmi jesteśmy...
Wiem że troche chaotycznie napisałam ale reasumując jestem na NIE dla masowego przyjmowania uchodźców, dla oferowania im warunków lepszych niż emeryci nasi mają i niektóre rodziny.. Przyjąć tak po mału niewielkimi grupami ale całe rodziny a nie jedną osobę z rodziny żeby kolejne sprowadzała zagwarantować pracę taką jaką oferuje się na bezrobociu ludziom i dać mieszkanie socjalne ...bezdomnych też mamy swoich w bród. Dać określony czas na naukę języka dać możliwość kredytu na mieszkanie taką samą jak mają polskie rodziny i niech pokażą że chcą żyć w Polsce że szanują polską kulturę i prawo. Reszta powinna wrócić skąd przyszła. I uważam, że takie warunki powinny być konsekwentnie przestrzegane inaczej sami na siebie bata ukręcimy, a na koniec i tak reszta krajów UE oleje nas jak to już nie raz w historii było.
12 września 2015 15:37 / 5 osobom podoba się ten post
Alfiva, popieram Cię w 100%. Również uważam, że nawet pomagając trzeba myśleć. A co do przykazań, tam wyraźnie stoi: kochaj bliźniego jak siebie samego. A nie kochaj bliźniego bardziej niż siebie i swoich bliskich, oddaj ostatnią koszulę.
Pomoc tak, ale na miarę naszych możliwości czyli takie same prawa i obowiązki jak mają Polacy. Żadnych przywilejów (prócz nauki języka) i żadnej poprawności politycznej. Czyli odpowiedzialność wobec prawa równa. Żadnych modłów na ulicy (jestem również przeciwna katolickim modło na ulicach - a w Częstochowie to naprawdę problem), żadnego szariatu i małżeństw dzieci oraz żadnych burek i zasłaniania twarzy.
Na takich warunkach i w małych grupach (po sprawdzeniu) można próbować pomóc.
Choć i tak uważam, że pierwszeństwo powinni mieć potomkowie Polaków wywiezionych na Syberię, którym wciąż odmawia się powrotu.
12 września 2015 16:26 / 6 osobom podoba się ten post
wichurra

Tylko się swojego cienia czasem nie wystrasz:)

Cienia ? wystarczy , że rano jak z musu w lusterko spojrzę to już się potrafię przestraszyć !
 Odwaga , strach , ryzykanctwo ......to też ludzkie odruchy . Wichurra , ja nie boję się o siebie , obawiam się o przyszłość moich bliskich , szczególnie tych najmlodszych , czy to takie dziwne ? nienaturalne jakieś ?
 A mnie co może strasznego spotkać ? zgwałcą ? .....tyle lat czekam i jakoś nikomu przez myśl nie przeszło , żeby mnie " skrzywdzić " ....może jeszcze coś mi się od zycia należy .....sie rozmarzyłam
12 września 2015 16:26 / 4 osobom podoba się ten post
wichurra

Tylko się swojego cienia czasem nie wystrasz:)

Cienia ? wystarczy , że rano jak z musu w lusterko spojrzę to już się potrafię przestraszyć !
 Odwaga , strach , ryzykanctwo ......to też ludzkie odruchy . Wichurra , ja nie boję się o siebie , obawiam się o przyszłość moich bliskich , szczególnie tych najmlodszych , czy to takie dziwne ? nienaturalne jakieś ?
 A mnie co może strasznego spotkać ? zgwałcą ? .....tyle lat czekam i jakoś nikomu przez myśl nie przeszło , żeby mnie " skrzywdzić " ....może jeszcze coś mi się od zycia należy .....sie rozmarzyłam
12 września 2015 16:31 / 4 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

A mnie co może strasznego spotkać ? zgwałcą ? .....tyle lat czekam i jakoś nikomu przez myśl nie przeszło , żeby mnie " skrzywdzić " ....może jeszcze coś mi się od zycia należy .....sie rozmarzyłam :-):-):-)

Wiem, ze nie na temat, ale...no muszem... Ty to niepoprawna romantyczka jestes
12 września 2015 16:33 / 3 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

A mnie co może strasznego spotkać ? zgwałcą ? .....tyle lat czekam i jakoś nikomu przez myśl nie przeszło , żeby mnie " skrzywdzić " ....może jeszcze coś mi się od zycia należy .....sie rozmarzyłam :-):-):-)

Nie trać nadziei Basia,-marzenia się spełniają

Co do przyszłości naszych potoomków to masz 100% rację,aż strach pomyśleć w jakim świecie przyjdzie im żyć:((
Do tej całej sytuacji pasuje paskudne powiedzenie...."pomagali krowie w rowie,a ta na nich nas..ła!"..i tyle na ten temat.
12 września 2015 16:42 / 7 osobom podoba się ten post
Nie wiem czy zauważyliście jak naród niemiecki wypiękniał? To dlatego,że rodowici(te) Niemcy(ki) łączą się w pary z innymi rasami i wychodzą całkiem ładne dzieci. Może to zabrzmi rasistowsko ale mnie nie podoba się mieszanie ras,a migracje przyniosą również w Polsce takich Polaków z ciemniejszą skórą. Za kilkanaście lat Polka ze słowiańską urodą będzie na wagę złota,choć akurat Niemki nie mają czego żałować,bo wymieszanie z innymi rasami akurat im sprzyja .
Jestem jak najbardziej przeciwna imigrantom z Syrii i innych islamskich krajów,jedyną pociechą jest to,że oni nie chcą wcale u nas mieszkać. Nie dalej jak dziś rano w radiu mówili,że jedna z syryjskich rodzin pod osłoną nocy,cichaczem uciekła do Niemiec z Polski. Nie podobało im się widocznie mieszkanie jakie otrzymali od gminy....
12 września 2015 16:47 / 5 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Basiu, uważam inaczej niż Ty, ale pięknie napisałaś poprzedniego posta. Też się boję, bo rację ma Doda, to zderzenie kultur, średniowiecze z dwudziestympierwszym wiekiem nie porozumie się tak bez zgrzytów. Bo jesteśmy biednym społeczeństwem, na dorobku, ile rodzin płaci za lepsze życie najwuyższą cenę? Rozłaka? Post Michasi dzisiaj? Dzwadzieścia lat rozłąki? Dlaczego ? Nie za wysoka to cena pewnego może dobrobytu? Ile matek musi zostawić swoje dzieci , często małe przecież.
Ale pomagać trzeba,  tam na miejscu budować, dzisiaj prezydent Węgier proponuje środki dla sąsiadów Syrii. Tylko ,że dzisiaj trzeba działań na wczoraj.
Nie mamy kontaktów z muzułmanami, potomkowie Tatarów sami boją się napływu. To jest inny świat. A jak zaczniemy ich asymililować to wybuchnie bomba . Integracja, wzajemny szacunek, z naciskiem na wzajemny. Musimy sie otworzyć .
12 września 2015 16:48 / 4 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Nie wiem czy zauważyliście jak naród niemiecki wypiękniał? To dlatego,że rodowici(te) Niemcy(ki) łączą się w pary z innymi rasami i wychodzą całkiem ładne dzieci. Może to zabrzmi rasistowsko ale mnie nie podoba się mieszanie ras,a migracje przyniosą również w Polsce takich Polaków z ciemniejszą skórą. Za kilkanaście lat Polka ze słowiańską urodą będzie na wagę złota,choć akurat Niemki nie mają czego żałować,bo wymieszanie z innymi rasami akurat im sprzyja :-).
Jestem jak najbardziej przeciwna imigrantom z Syrii i innych islamskich krajów,jedyną pociechą jest to,że oni nie chcą wcale u nas mieszkać. Nie dalej jak dziś rano w radiu mówili,że jedna z syryjskich rodzin pod osłoną nocy,cichaczem uciekła do Niemiec z Polski. Nie podobało im się widocznie mieszkanie jakie otrzymali od gminy....

No właśnie, oni do nas wcale nie chcą, tylko do Niemiec:)

Będąc w czasie marzec-maj na Bawarii powieziałam do zmienniczki, czy zauważyła, że tu Niemiec nie jest taki ryży, a ona ,że owszem, bo przez te ziemie kiedyś się Turcy "przewalili" :).