Na wyjeździe #29

23 października 2015 21:04 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Aniu , do podciągania mam " maty poślizgowe " , ja piszę o tym , że na leżąco jest za ciężko (teraz ) , bo ona się na centymetr nie podniesie , ale z obracaniem to spróbuję , faktycznie , że na to nie wpadłam ? cholera , robiłam wszystko tak jak Piguła kazała , czyli za dupsko i plecy i dopiero obertelek ! .....tylko , żeby mi nosem w barierkę nie walnęła jak ją za szybko na macie odwrócę ! ....

nie walniesz...na takiej macie bedziesz ja obracala jak ci trzeba...podciagnac tez mozesz sposobem.stan u wezglowia lozka na dolnej barierce chwyc za mate i do gory,lzej niz za dupsko i plecy zlapac tylko na ugietych nogach w rozkroku to rob coby kregoslup oszczedzic.tak w ogole to pracuj na ugietych nogach du...e do tylu bo kregoslup wysiadzie
23 października 2015 21:06
Basia i lozko wysoko i na plasko calkiem bez poduszki...
23 października 2015 21:08
Barbara niepowtarzalna

Gosia , " Pflegówy " jeszcze gorzej robią , bo ją na chamulca sadzają na brzegu , jedna trzyma a druga ubiera , bo rozbierają na leżąco do mycia :-)

Basia co ty gadasz to chore, no sorry ........
23 października 2015 21:10 / 1 osobie podoba się ten post
Gosiap

Prawdę i tylko prawdę !!!
23 października 2015 21:11
Barbara niepowtarzalna

Prawdę i tylko prawdę !!!

Zobacz jak się postępuje z chorym leżącym, Basiunia potem pogadamy
23 października 2015 21:12
ania52

nie walniesz...na takiej macie bedziesz ja obracala jak ci trzeba...podciagnac tez mozesz sposobem.stan u wezglowia lozka na dolnej barierce chwyc za mate i do gory,lzej niz za dupsko i plecy zlapac tylko na ugietych nogach w rozkroku to rob coby kregoslup oszczedzic.tak w ogole to pracuj na ugietych nogach du...e do tylu bo kregoslup wysiadzie

Aniu , ady ja podciągam na tej macie juz 1,5 roku ....ja pisałam o przekręcaniu na prawy bok
23 października 2015 21:13 / 1 osobie podoba się ten post
magdzie

Jak mialam lezaca babcie,to miala zwykle koszule nocne ,rozdarte z tylu przez cala dlugosc ,i to bylo dobre.Gorzej jak rodzina upiera sie ,zeby ubierac w koszulki,sweterki i inne diably.

Ja też miałam z porozcinanymi koszulami pdp. I dzięki temu żadne odleżyny się nie robiły bo nie było zagięć i lekko do ubierania.
23 października 2015 21:14
Gosiap

Od stanu zależy, tez we dwie wysadzałyśmy na kant łóżka pdp, dopoki się dało, stan paliatywny.
23 października 2015 21:14
Gosiap

Od stanu zależy, tez we dwie wysadzałyśmy na kant łóżka pdp, dopoki się dało, stan paliatywny.
23 października 2015 21:14 / 1 osobie podoba się ten post
Gosiap

23 października 2015 21:14 / 1 osobie podoba się ten post
Gosiap

23 października 2015 21:15 / 2 osobom podoba się ten post
Gosiap

Czemu dla rodziny? PDP nie finansują się sami????
No mój PDP tak, finansuje się sam i jeszcze zostawało.
No, nie wiem jak teraz będzie ale moj PDP nie rozdziera szat!!!!!!

Wszyscy moi pdp płci męskiej poza emeryturą pozwalającą na zapłacenie za opiekunkę i za swoją składkę zdrowotną, posiadali poza tym oszczędności, lokaty od 100tys. w górę. Z nich finansowali swoje kaprysy lub uzupełniali na bieżące wydatki np. za odwiedziny pdp każde dziecko dostawało 50E  

Jeśli chodzi o usługi pflegedinstu, to ostatni rachunek widziałam w sierpniu, dlatego tylko z grubsza mogę napisać kwoty.
Mój pdp ma I-szą grupę, jest myty, przebierany, balsamowany,  2Xdziennie, raz w tygodniu myta głowa, czasem obetną mu paznokcie, czy wyczyszczą okulary, opatrują mu rany, a no i inkontynencja czyli wymiana 2xdziennie. Za to wszystko faktura ok. 850E., z czego HKKasse pokrywa ok.780E., reszta z jego kieszeni. 
23 października 2015 21:25 / 1 osobie podoba się ten post
hagia

Wszyscy moi pdp płci męskiej poza emeryturą pozwalającą na zapłacenie za opiekunkę i za swoją składkę zdrowotną, posiadali poza tym oszczędności, lokaty od 100tys. w górę. Z nich finansowali swoje kaprysy lub uzupełniali na bieżące wydatki np. za odwiedziny pdp każde dziecko dostawało 50E :-) 

Jeśli chodzi o usługi pflegedinstu, to ostatni rachunek widziałam w sierpniu, dlatego tylko z grubsza mogę napisać kwoty.
Mój pdp ma I-szą grupę, jest myty, przebierany, balsamowany,  2Xdziennie, raz w tygodniu myta głowa, czasem obetną mu paznokcie, czy wyczyszczą okulary, opatrują mu rany, a no i inkontynencja czyli wymiana 2xdziennie. Za to wszystko faktura ok. 850E., z czego HKKasse pokrywa ok.780E., reszta z jego kieszeni. 

Podobnie żyła moja pdp, jeszcze bez stalej opiekunki, ale ona miała kontrolę nad swoim kontem, zarządza syn i oszczędzamy nie ma na prysznic, nie mogę doprosic sie radyjka dla pdp i takie tam. dziwnym sposobem żal mu też Kasy Chorych pdp, ciągle ją motywuje przedstawiając rachunki, ma dobre ubezpieczenie tzn , prawie wszystko jej finansują, leki, lóżko, też było mu szkoda 500 euro wyłożyć z matki kasy na większe łóżko, bo na kasę standard:(, fotel wygodny do rozłożenia, szkoda kasy. ie ma nic gorszego niż jak pieniezmi pdp zarządzają spadkobiercy.Do maja br pdp potrafiła w dwa miesiące wydać 6 tysięcy euro na dom i na dzieci, wnuczki. Ale nie byla sprawiedliwa i ukrócono ten proceder.
23 października 2015 21:32 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Aniu , do podciągania mam " maty poślizgowe " , ja piszę o tym , że na leżąco jest za ciężko (teraz ) , bo ona się na centymetr nie podniesie , ale z obracaniem to spróbuję , faktycznie , że na to nie wpadłam ? cholera , robiłam wszystko tak jak Piguła kazała , czyli za dupsko i plecy i dopiero obertelek ! .....tylko , żeby mi nosem w barierkę nie walnęła jak ją za szybko na macie odwrócę ! ....

najpierw podopiecznej nogę zginasz w kolanie a  potem obracasz ją jak chcesz
23 października 2015 21:33 / 3 osobom podoba się ten post