28 stycznia 2016 22:32 / 11 osobom podoba się ten post
Wróciłem z synem Marty (studentem) z piFka,
No wpadł chłopak z Poznania na weekend do domu,
Dla przyzwoitości nie wypadało mi zostać dłużej u niej (no bo dzieci w domu),
ale o jajecznicę na pieczarkach (ona nie lubi) mnie zapytała, obiecałem, że napiszę.
Więc:
Pieczarki bierzemy pod bieżącą wodę żeby umyć
(ja wiem, że są czyste- nie myjemy je żeby umyć - tylko żeby "nabrały" wody)
bierzemy patelnię(tą ceramiczną, jasno niebieską)
1/4 kostki masła (minimum 84%) i dwie - 3 łyżki oleju,
Masło z olejem nam się grzeje,
Pieczarki kroimy od korzonka (te mniejsze na ćwiartki, te większe na szóstki)
Masełko z olejem na patelni już bardzo skwierczy, więc sru- pieczarki na patelnie i pokrywka.
Po około minucie na patelni mamy więcej "wody", niż pieczarek(no tak ma być)
Podnosimy pokrywkę - przemieszamy i 3 duże szczypty soli, kładziemy pokrywkę(tą przezroczystą z czarnym uchwytem i złotą obramówką).
Teraz mamy czas na posmarowanie bułeczek masłem.
Nie zapominamy, że co 30 sekund podnosimy pokrywkę i mieszamy na patelni.
-Minęło 5 minut, pokrywkę już odstawiamy do zlewu do mycia,
teraz nasze pieczarki powoli odparowywują,
trzy minuty (co chwilkę mieszamy), woda odparowała, został tylko tłuszcz i pieczarki
(jak ktoś lubi to ostatni moment na dodanie cebuli - ja nie lubię, ale jak już to radziłbym dodać 3 minuty temu do jeszcze "gotujących się)
No pieczarek została 1/5 tego co na początku, robią się już ciemno brązowe, więc na chwilę zdejmujemy z palnika (patelnię z pieczarkami- a ie pieczarki same)
teraz bierzemy cztery jajka
(pierwsz cyferka oznacza
1-jajka z chowu na wolnym wybiegu
2-jajka z chowu ściólkowego
3-jajka z chowu klatkowego)
a piepszyć te ich cyferki- bierzemy cztery jajka
(zazdroszczę gością którzy rozbijają o kant patelni i skorupki im nie wpadają, ja nie umiem, więc nożem rozbijam jajka)
No dobra - trzeba się skupić bo pieczarki stygną,
wbijamy cztery jajka i patelnia znowu na ogień,
teraz znowu trzy duże szczypty soli (ja jeszcze pieprz kolorowy - jak kto lubi)
Teraz gaz na full i ostro mieszamy,
Niecała minuta i jajecznica z patelni na talerz - no nie będę już pisał jak na talerz położyć
(najlepiej na ten jasno brązowy bo na białym bułeczki leżą)
Nie będę się rozpisywał
To tak w skrócie przepis na jajecznicę na pieczarkach.