Na wyjeździe #31

23 stycznia 2016 19:25 / 2 osobom podoba się ten post
Knorr

Mam to samo. Nawet w biurze podróży tutejszym sam się pofatygowałem. I co? Nic! Drożej niż u nas. 

Nie traćmy nadzieji. Wysłałam meila do przyjaciela, który mieszkał w Berlinie jakiś czas i stamtąd podrózował. Przynajmniej tak mówił, a chyba mówił prawde, bo zdjęcia z egzotycznych podrózy oglądałam. Tyle tylko, ze te jego wyjazdy to czas mocno juz przeszły, a od tego czasu bardzo sie wszystko zmieniło. Ceny tez. Oczywiscie sa z Niemiec tanie wyjazdy do Turcji, ale tam oprócz Niemców w styczniu czy w lutym nikt nie lata, bo zimno. Są tanie wyjazdy, ale....na 4 dni :D :D :D :D  w cenie 7-mio dniowego wyjazdu z Polski. All incl na Kanarach min 4 Sterne, czy w innym ciepłym zakątku świata, oprócz zapyziałego Egiptu to wydatek ponad 800 euro, no to sorry, ale z Polski jest duzo taniej. Pomijam juz fakt, że na lotnisko do Berlina czy innego niemieckiego miasta trzeba dojechać, zostawić auto na płatnym parkingu, albo zapłacic sporo za dojazd pociągiem. No mam rację, czy nie?
23 stycznia 2016 19:30
doda1961

Widać, że pojęcia nie masz o co pytam, podobnie jak pojęcia nie masz o czym piszesz. Wizy, jesli juz sa wymagane dla Polaków i innych narodowości turystów, sa również  do nabycia po przylocie , na lotnisku. Wszystko zalezy do jakiego kraju się udajemy i czy jest to wyjazd indywidualny czy grupowy.
Jak widzę, nie uzyskam odpowiedzi na zadane pytanie, gdzie i z jakim biurem tak tanio podrózuje się z Niemiec? Nie podrózujecie więc, czy o co chodzi?
Bo według mojego rozeznania, to wyjazd, który mnie satysfakcjonuje w sensie ilosci gwiazdek, all i takie tam inne, to taniej z Polski wychodzi. No to gdzie te tanie wyjazdy z Niemiec? Sam przelot, prywatna kwatera i stołówka w ;) MC Donaldzie???? No bo nie wiem o co chodzi! I żeby nie było, przeleciałam Grupona, przeleciałam wszystkie lasty z Niemiec i prawie ze wszystkich lotnisk, przejrzałam gazetkę reklamowa i NIE MA. Nie ma wyjazdów tańszych niz z Polski!!!!! Jeśli są , poprosze o link w celu zapoznania się oferta :-), lub inny namiar. Interesuje mnie wylot 14-19 luty na 7 dni , Al.inc

Skoro wszystko przeleciałaś to rozumiem,że masz najlepsze rozeznanie......więc nie bardzo rozumiem Twojego dalszego lamentu.
Ja ostatnio byłam na urlopie 3 lata temu.
Syn PDP-go mi w tym pomógł....ale tylko dlatego,że był w tym miejscu właśnie z biura podróży bo dostał ten wyjazd w prezencie urodzinowym.......i zadzwonił tam prywatnie.
Ja zawsze dzwoniłam do hoteli "osobiście".......jeśli znasz angielsi i niemiecki to problemu nie ma.
Linka na to też nie ma Doda,-szukaj miasta,potem hotelu w nim,wypożyczalni samochodów itp.
23 stycznia 2016 19:32 / 1 osobie podoba się ten post
doda1961

:-) Nie traćmy nadzieji. Wysłałam meila do przyjaciela, który mieszkał w Berlinie jakiś czas i stamtąd podrózował. Przynajmniej tak mówił, a chyba mówił prawde, bo zdjęcia z egzotycznych podrózy oglądałam. Tyle tylko, ze te jego wyjazdy to czas mocno juz przeszły, a od tego czasu bardzo sie wszystko zmieniło. Ceny tez. Oczywiscie sa z Niemiec tanie wyjazdy do Turcji, ale tam oprócz Niemców w styczniu czy w lutym nikt nie lata, bo zimno. Są tanie wyjazdy, ale....na 4 dni :D :D :D :D  w cenie 7-mio dniowego wyjazdu z Polski. All incl na Kanarach min 4 Sterne, czy w innym ciepłym zakątku świata, oprócz zapyziałego Egiptu to wydatek ponad 800 euro, no to sorry, ale z Polski jest duzo taniej. Pomijam juz fakt, że na lotnisko do Berlina czy innego niemieckiego miasta trzeba dojechać, zostawić auto na płatnym parkingu, albo zapłacic sporo za dojazd pociągiem. No mam rację, czy nie?

Masz. dOKŁADNIE TO SAMO, WIDZIAŁEM ZDJĘCIA Pewnej Niemki, ale też już starszawe, bo widzę tam młodą, piekną kobietę z długimi włosami. Jakieś 15-20 lat temu ))
23 stycznia 2016 19:39 / 2 osobom podoba się ten post
doda1961

Widać, że pojęcia nie masz o co pytam, podobnie jak pojęcia nie masz o czym piszesz. Wizy, jesli juz sa wymagane dla Polaków i innych narodowości turystów, sa również  do nabycia po przylocie , na lotnisku. Wszystko zalezy do jakiego kraju się udajemy i czy jest to wyjazd indywidualny czy grupowy.
Jak widzę, nie uzyskam odpowiedzi na zadane pytanie, gdzie i z jakim biurem tak tanio podrózuje się z Niemiec? Nie podrózujecie więc, czy o co chodzi?
Bo według mojego rozeznania, to wyjazd, który mnie satysfakcjonuje w sensie ilosci gwiazdek, all i takie tam inne, to taniej z Polski wychodzi. No to gdzie te tanie wyjazdy z Niemiec? Sam przelot, prywatna kwatera i stołówka w ;) MC Donaldzie???? No bo nie wiem o co chodzi! I żeby nie było, przeleciałam Grupona, przeleciałam wszystkie lasty z Niemiec i prawie ze wszystkich lotnisk, przejrzałam gazetkę reklamowa i NIE MA. Nie ma wyjazdów tańszych niz z Polski!!!!! Jeśli są , poprosze o link w celu zapoznania się oferta :-), lub inny namiar. Interesuje mnie wylot 14-19 luty na 7 dni , Al.inc

Może i nie mam . Ja leciałam na urlop to załatwiałam sobie wizę w Bernie. W taki sposob jak napisałam. Ale ty moze do Koziej Wolki to załatw sobie gdzie chcesz. A jak dojedziesz do i  i jedna gwiazdka przybedzie dopiero sie ucieszą
23 stycznia 2016 20:02 / 1 osobie podoba się ten post
Ewelina1

Skoro wszystko przeleciałaś to rozumiem,że masz najlepsze rozeznanie......więc nie bardzo rozumiem Twojego dalszego lamentu.
Ja ostatnio byłam na urlopie 3 lata temu.
Syn PDP-go mi w tym pomógł....ale tylko dlatego,że był w tym miejscu właśnie z biura podróży bo dostał ten wyjazd w prezencie urodzinowym.......i zadzwonił tam prywatnie.
Ja zawsze dzwoniłam do hoteli "osobiście".......jeśli znasz angielsi i niemiecki to problemu nie ma.
Linka na to też nie ma Doda,-szukaj miasta,potem hotelu w nim,wypożyczalni samochodów itp.

Jesli będę chciała lecieć prywatnie, to równie dobrze moge polecieć z Polski. Do Warszawy mam rzut beretem na lotnisko. Posługuje się sprawnie internetem, umiem zabukować bilet na samolot i zrobic rezerwację w hotelu, ale....... ja chcę lecieć z biurem podrózy, chcę żeby było luksusowo, zeby mi podawali i odstawiali jedzonko i picie, chcę wylegiwać się na plazy, chcę żeby mnie zabawiali animatorzy, chcę zeby mnie pokazano ciekawe miejsca i zawieziono tam, gdzie jest coś fajnego do zobaczenia. Niestety takie luksusy z Polski sa dostepne o wiele taniej niż z Niemiec. Więc chyba nadszedł czas, zeby oficjalnie ogłosić iż.....wyjazdy z Niemiec , na wypoczynek zorganizowany sa droższe niz z Polski. Upada więc kolejny mit, jak to lepiej z Niemiec wyjeżdzac. Pomijam juz fakt dojazdu do lotniska z Polski i innych kosztów, o których wspominałam. Tanie linie latają i u nas, no może rzeczywiscie z Berlina jest większy wybór ze tak powiem , ale idąc tym tokiem myslenia, to można sobie polecieć do Stansted pod Londynem i tam tez wylotów do ciepłych plaż multum. Do wyboru do koloru, a do Stansted mam samolod z Łodzi, czyli spod nosa. Rezerwacja hotelu to pikuś, no ale ........wyzywienie, napoje, trunki??? Wynajęcie samochodu ewentualnie??? No niby mozna, można również zabrać kabanosy, zółty ser, gorące kubki i stołować się w pokoju hotelowym, ale mnie nie o to chodzi.  Prośbę więc mam, proszę nie siać propagandy, że  z Niemiec wyjazdy na urlop są tańśze niż z Polski.
Chociaz........Oman z Lipska jest tańszy niż z Polski (ten sam hotel, te same warunki), natomiast ponieważ jest to DDR i Lipsk, to bałabym się ryzykować. Zawsze może się zdarzyć, ze jakiś lotniskowy beton z DDR będzie chciał pokazac kto tu rządzi i samolot mogłby odlecieć beze mnie Możecie mi wierzyć na słowo, a wiem co mówię
23 stycznia 2016 20:04 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko1

Może i nie mam . Ja leciałam na urlop to załatwiałam sobie wizę w Bernie. W taki sposob jak napisałam. Ale ty moze do Koziej Wolki to załatw sobie gdzie chcesz. A jak dojedziesz do i  i jedna gwiazdka przybedzie dopiero sie ucieszą :-) :-) :-)

jawohl Herr General !
23 stycznia 2016 20:15
doda1961

Jesli będę chciała lecieć prywatnie, to równie dobrze moge polecieć z Polski. Do Warszawy mam rzut beretem na lotnisko. Posługuje się sprawnie internetem, umiem zabukować bilet na samolot i zrobic rezerwację w hotelu, ale....... ja chcę lecieć z biurem podrózy, chcę żeby było luksusowo, zeby mi podawali i odstawiali jedzonko i picie, chcę wylegiwać się na plazy, chcę żeby mnie zabawiali animatorzy, chcę zeby mnie pokazano ciekawe miejsca i zawieziono tam, gdzie jest coś fajnego do zobaczenia. Niestety takie luksusy z Polski sa dostepne o wiele taniej niż z Niemiec. Więc chyba nadszedł czas, zeby oficjalnie ogłosić iż.....wyjazdy z Niemiec , na wypoczynek zorganizowany sa droższe niz z Polski. Upada więc kolejny mit, jak to lepiej z Niemiec wyjeżdzac. Pomijam juz fakt dojazdu do lotniska z Polski i innych kosztów, o których wspominałam. Tanie linie latają i u nas, no może rzeczywiscie z Berlina jest większy wybór ze tak powiem :-), ale idąc tym tokiem myslenia, to można sobie polecieć do Stansted pod Londynem i tam tez wylotów do ciepłych plaż multum. Do wyboru do koloru, a do Stansted mam samolod z Łodzi, czyli spod nosa. Rezerwacja hotelu to pikuś, no ale ........wyzywienie, napoje, trunki??? Wynajęcie samochodu ewentualnie??? No niby mozna, można również zabrać kabanosy, zółty ser, gorące kubki i stołować się w pokoju hotelowym, ale mnie nie o to chodzi.  Prośbę więc mam, proszę nie siać propagandy, że  z Niemiec wyjazdy na urlop są tańśze niż z Polski.:-):-):-)
Chociaz........Oman z Lipska jest tańszy niż z Polski (ten sam hotel, te same warunki), natomiast ponieważ jest to DDR i Lipsk, to bałabym się ryzykować. Zawsze może się zdarzyć, ze jakiś lotniskowy beton z DDR będzie chciał pokazac kto tu rządzi i samolot mogłby odlecieć beze mnie :-) Możecie mi wierzyć na słowo, a wiem co mówię :-):-)

Ja właśnie mówie o tym,że z Polski można lecieć a język potrzebny do rozmowy z hotelami a nie do wylotu z Niemiec.
Twoim zdaniem,to biuro podróży decyduje o wyjeździe all inklisiv??
Prywatnie też tak można.
Z mojej strony to już wszystko na ten temat a Tobie życzę miłego urlopu...nie zależnie skąd i gdzie:)
23 stycznia 2016 20:23 / 4 osobom podoba się ten post
doda1961

jawohl Herr General !:-)

Doda, Doda a co Ty się denerwujesz , że nie ma kto Ci pomóc , czy co ? przeciez my tu wszystkie ( prawie wszystkie , sorry ) biedne opiekunki jesteśmy co pomalutku z dołków wychodzą albo zarabiają na remonty albo kształcenie dzieci . U źródła kochaneńka pytaj , czyli w biurach podrózy  
23 stycznia 2016 20:24
Dziękuje, udaje sie wiec na poszukiwanie odpowiedniego hotelu i odpowiedniego transportu doń. LEktyki nie oczekuję, więc może znajdę zwykły samolot
23 stycznia 2016 20:36 / 1 osobie podoba się ten post
Ewelino, muszę Ci podziekować. Nie wiedziałam, że mozna prywatnie wykupic hotel z opcja all. incl. Teraz juz wiem i szukam, szukam, a ceny całkiem całkiem do przyjecia.
23 stycznia 2016 20:48 / 6 osobom podoba się ten post
Lili

No to nie popisał się wrocławski organ wykonawczy władzy państwowej... :/
Jak już odpoczniesz i odeśpisz to melduj co Ci się trafiła za sztela. A tymczasem spokojnego snu!

W telegraficznym skrócie jest tak : 
9:00 śniadanie, kolacja 18:30, a więc późno wstaję, a po kolacji mówię PDP dobrej nocy !  
Dziadzio lat 80, całkowicie sprawny, bardzo szarmancki. Opiekunka jest tu potrzebna głównie do przygotowywania posiłków. 
Warunki mieszkaniowe oki, internet stacjonarny. 
Dziewczyna, którą zmieniłam przyjeżdża tu od roku na 4-5 miesięcy. 
Zarówno firma jak i zmienniczka zapewniała mnie, że mniejscówka jest spoko i chyba tak jest.
23 stycznia 2016 20:58 / 1 osobie podoba się ten post
Ann1967

A gdzie Basiu byłaś dokładnie? Tak Nasza Ziemia Lubuska to drugie polskie Mazury, ja w obrębie 10 km mam-  10 czystych ,polodwocowych jeziorek, super   tereny na rower,  lasy z mnóstwem jesienią grzybów, wrzosowisk:)

Właśnie zawsze jezdzilismy na Mazury bo uwielbiamy naturę i spokój a wtedy zrobiliśmy wyjątek.To była chyba Nowa Wioska nad jeziorem Goszcza.wynajmowalismy domek od samej Soltyski, nota bene super babka, bardzo operatywna
23 stycznia 2016 21:07 / 7 osobom podoba się ten post
Miałam przez 2 dni siostrzenicę babki na chacie - kobitka lat 66, ale w życiu bym jej tyle nie dała! Fajna, zadbana, energiczna,luzacka.
Polubiłysmy sie :)
A babka jaka happy z wizyty, bo Brygidka to kucharka z prawdziwego zdarzenia, nie to co ja ;]
Szkoda w sumie że pojechała, ale wpadnie za 4 tyg znów, tym razem z mężem -też kucharzem .
Tyle, że syf jaki został w ogóle po gościu, musiałam sama dzisiaj ogarniać ;]
alleluja, dzień zaliczony! Za tydzień może wydębię od zięcia więcej wolnego bo luby ma przyjechać <3
23 stycznia 2016 21:34 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara48

Właśnie zawsze jezdzilismy na Mazury bo uwielbiamy naturę i spokój a wtedy zrobiliśmy wyjątek.To była chyba Nowa Wioska nad jeziorem Goszcza.wynajmowalismy domek od samej Soltyski, nota bene super babka, bardzo operatywna

Boże jaki ten świat jest mały...jej mąż Marian kiedyś do mnie robił  podchody, gdyż mam  tam rodzinę i jako dziewczyna jeździłam tam  do dziadków na wakacje:) Teraz mieszka tam jeszcze  moje wujostwo  i kuzynostwo.. tez  kąpałam się w tym jeziorze i wszystkie młodzieńcze wakacje tam spędzałam:)
A  dom mają piękny i bar i wynajmują domki letniskowe... moja kuzynka  ma dziecko z nieżyjącym już bratem Mariana ( męża sołtyski):))
24 stycznia 2016 22:42 / 3 osobom podoba się ten post
doda1961

:-) Nie traćmy nadzieji. Wysłałam meila do przyjaciela, który mieszkał w Berlinie jakiś czas i stamtąd podrózował. Przynajmniej tak mówił, a chyba mówił prawde, bo zdjęcia z egzotycznych podrózy oglądałam. Tyle tylko, ze te jego wyjazdy to czas mocno juz przeszły, a od tego czasu bardzo sie wszystko zmieniło. Ceny tez. Oczywiscie sa z Niemiec tanie wyjazdy do Turcji, ale tam oprócz Niemców w styczniu czy w lutym nikt nie lata, bo zimno. Są tanie wyjazdy, ale....na 4 dni :D :D :D :D  w cenie 7-mio dniowego wyjazdu z Polski. All incl na Kanarach min 4 Sterne, czy w innym ciepłym zakątku świata, oprócz zapyziałego Egiptu to wydatek ponad 800 euro, no to sorry, ale z Polski jest duzo taniej. Pomijam juz fakt, że na lotnisko do Berlina czy innego niemieckiego miasta trzeba dojechać, zostawić auto na płatnym parkingu, albo zapłacic sporo za dojazd pociągiem. No mam rację, czy nie?

Doda! To jest prawda co piszesz. Czasem zdarza się, że ktoś coś tanio kupi i robi aferę, a inni myślą, że to jakaś reguła. Tak nie jest. Trzeba mieć po prostu fuksa. Wejdź na Schmetterling.de tam jest dość spory wybór ofert ale na lasty letnie to jeszcze za wcześnie tak w polskich jak i niemieckich biurach. Jeśli kupujesz w biurze niemieckim to nie interesuje ich czy Ty jako Polka musisz czy też nie musiusz posiadać wizę danego krju. O to troszczysz się sama. W polskich biurach jest inaczej, obsługa zajmuje się tym problemem, a dodatkowo potrzebne informacje są zawarte w katalogu danego touroperatora. Kiedyś jak pracowałam  w biurze dużo klientów chwaliło się, że bardzo tanio polecieli z Berlina w świat ale odbywało się to na takiej zasadzie, że koczowali na lotnisku i czekali na okazję. Okazja polegała na tym, że np na  cztery godziny przed wylotem wskakiwał last na dany kierunek i kupowali. W ubiegłym roku też był last Rainbow'a na objazdówkę do Maroka w marcu z Poznania za 950 pln.  Zostało im 1 miejsce. Syn do mnie zadzwonił i powiedział, że coś takiego im wskoczyło i czy chcę lecieć ale musiałam się zfecydować w trakcie rozmowy telefonicznej. Zadzwonił po południu, wylot następnego dnia rano, nie poleciałam. Jeśli chodzi o wizy to Mleczko napisała prawdę, najlepiej jest zadzwonić do ambasady danego kraju i  poinformować się jakie przepisy obowiązują obywateli polskich. Jest tak jak mówisz czasem kupujesz wizę na lotnisku po przylocie, tak jest w Turcji, Egipcie. Czasem jak lecisz grupowo nie musisz, a jak indywidualnie to jak najbardziej , dotyczy to np. Tunezji. Polskie biura pośredniczą  w większości wypadków w załatwianiu wizy dla swoich klientów i pod tym względem są lepsze dla nas od niemieckich. Jesli nie chcesz aby biuro Cię zawiodło, nie lataj w szczycie sezonu. W tak zwanym wysokim sezonie hotele są obłożone na maksa i  wtedy hotelarze robią różne numery. Polscy touroperatorzy mają najczęściej podpisane umowy z hotelami tzw. w kolejności zakwaterowania tzn.dostają takie pokoje jak pasuje hotelarzowi .Czasem jak hotelarze mają lepszych  tzn. lepiej płacących klientów to po prostu Polakom nie potwierdzają przyjęcia gości. Biura polskie są pod presją cenową klientów i rzadko zdarza się aby brały pokoje na gwarancjach tzn. niezależnie czy sprzedadzą daną pulę miejsc bądź nie to hotelarzowi za zamówione pokoje zapłacą.