Na wyjeździe #31

26 stycznia 2016 09:28
Pytanie mam, do osób świeżo po podróży do De.

Jak wygląda sytuacja na granicy? Tzn- jakieś wzmożone kontrole?

Acha...kwestia paszportu- jak długo musi być jeszcze ważny do przekroczenia granicy Pl/De w przypadku nieposiadania dowodu osobistego?

26 stycznia 2016 09:40 / 1 osobie podoba się ten post
basiaim

Acha...kwestia paszportu- jak długo musi być jeszcze ważny do przekroczenia granicy Pl/De w przypadku nieposiadania dowodu osobistego?

jak jechałam z czwartu na piątek to kontrola była, przeszli po autokarze popatrzyli na dokumenty i sobie poszli, może niecałe 10minut to trwało, a co do paszportu to trudno mi wyrokować, ale chyba nie ma jakiejś granicy, byle był ważny na cały okres twojego pobytu jak dowodu nie masz :)
26 stycznia 2016 10:09 / 1 osobie podoba się ten post
basiaim

W krajach Schengen to nie wiem, ale ogolnie pszport powinien był ważny pól roku od momentu wyjazdu, na pewno jest tak w krajach spoza Schengen.
26 stycznia 2016 10:29
Lawenda

W krajach Schengen to nie wiem, ale ogolnie pszport powinien był ważny pól roku od momentu wyjazdu, na pewno jest tak w krajach spoza Schengen.

Pytam,bo wiem o tych 6 miesiącach, a spotkałam się też z info,że w krajach Schengen - 3 miesiące.

Córka ma paszport ważny do czerwca,a będzie jechać do De w lutym. 
Ma dowód,ale tak jeszcze pytam w razie W o paszport.
26 stycznia 2016 13:03
http://www.mfa.gov.pl/pl/informacje_konsularne/informacje_paszportowe/

Obszerne info:)Na samym dole dodatkowe linki informacyjne:) A nie tam,jedna pani drugiej pani:):):):)
26 stycznia 2016 13:28 / 1 osobie podoba się ten post
Ale się uśmiałam...
To w innym topiku, Andrejka, do żartów idź.
A prawko obiecałaś zrobić.
26 stycznia 2016 13:29
Marta

Nie wiem gdzie są Pozegnajki więc żegnam sie tutaj
Nie na długo bo w połowie lutego z powrotem do D
Trzymajta sie ludziska
Pa

Martusia, szerokości i odpoczywaj ile wlezie  
26 stycznia 2016 13:37 / 1 osobie podoba się ten post
Dobre:) Uśmiałam sie, humor od razu mi sie poprawił:) Fajne te Twoje siostrzyczki.
26 stycznia 2016 14:08 / 1 osobie podoba się ten post
doda1961

Żyję Alinko i upraszam się o dalszę Twe produkowanie :-) Jak by tak się coś wyprodukowało w tym terminie , w cenie 1500-1800 zł:-) to natychmiast robie rezerwacje. 27 lutego musze byc w domu, bo na koncert kubanski ide .Bilety juz kupione.

Doda! Kanary! W tej cenie! Oj! Chyba się nie uda! Ale z ciekawości będę patrzeć.
26 stycznia 2016 14:11 / 3 osobom podoba się ten post
Zamówiłam książkę w księgarni internetowej.Jestem pod wrażeniem tak samej księgarni jak i sposobu dostarczenia przesyłki. Wczoraj firma przewozowa poinformowała mnie iż paczka dotrze dzisiaj .O której godzinie? Zawiadomiją mnie w dniu dostawy. Kolejny mail zawierał informację, że kurier przybędzie pomiędzy godziną UWAGA! 13:08, a 14:08 i był.A teraz do lektury. Jak dobrze mieć pracę, która nie przeszkadza w czytaniu. Do tego kicia , +12 na zewnątrz, słonko świeci i życie jest prawie doskonałe.

26 stycznia 2016 14:15
Marta

Nie wiem gdzie są Pozegnajki więc żegnam sie tutaj
Nie na długo bo w połowie lutego z powrotem do D
Trzymajta sie ludziska
Pa

Szczęśliwej drogi Marto!  Odpoczywaj i wracaj ! Ja Cię powitam na posterunku
26 stycznia 2016 14:36 / 1 osobie podoba się ten post
Alina

Doda! Kanary! W tej cenie! Oj! Chyba się nie uda! Ale z ciekawości będę patrzeć.:-)

Skarbie , jak się nie uda, co jest dość prawdopodobne, to wyląduje w Egipcie, choć to ostatnie miejsce do którego chciałabym pojechać. Byłam, widziałam, wystarczy, ale........jak nie będzie innej alternatywy to się skuszę, tym bardziej, że w Hurgadzie jeszcze nie byłam. Mam to na oku  http://www.easygo.pl/wycieczka/egipt/hurghada/hurghada/albatros-palace-296970.html?od-2016-02-18,dni-7-28,7-dniowy,AI,wyjazd-z-KTW,sr2
i będę obserwować cenę. Natomiast dzis dostałam niemiła wiadomość od sąsiada, z którym we współwasnosci posiadam dom, że rura pękła od wody , na podwórku , ale z powodu tego, że nie ogrzewał pomieszczenia do którego woda była doprowadzona i teraz chce, żeby mu połowę zapłacic za naprawę i za wodę oczywiscie, która poleciała w ziemię. Właśnie się zastanawiam, jak mu wytłumaczyć, że nie czuję się zobowiązana do ponoszenia tych kosztów, albowiem.....rura pękła na jego części działki i z jego powodu. Swoją droga, to gdyby pękła u mnie, w zyciu nie wpdłabym na pomysł, żeby od niego wołać połowy kosztów. Pikanterii dodaje fakt, że jego żona uprawia zagony bez opamiętania, podlewają dzien w dzien i ja nic nie mówię, płacąc połowe rachunku za wodę. Mnie nie ma 9 miesiecy w roku w domu, no to qrwa jak to ma być ja się pytam? No i własnie w związku z tym, że ewentualnie będę dla swiętego spokoju zmuszona ponieść koszty tej awarii , to wyjazd mój lekko się oddala, przynajmniej cenowo Alternatywnie mogę odmówić ponoszenia tych kosztów i zacząć cichą wojnę z sąsiadem . Wszystko wskazuje na to, że tak zrobię, bo nie lubię być wykorzystywana.
26 stycznia 2016 14:46 / 2 osobom podoba się ten post
Alina

Zamówiłam książkę w księgarni internetowej.Jestem pod wrażeniem tak samej księgarni jak i sposobu dostarczenia przesyłki. Wczoraj firma przewozowa poinformowała mnie iż paczka dotrze dzisiaj .O której godzinie? Zawiadomiją mnie w dniu dostawy. Kolejny mail zawierał informację, że kurier przybędzie pomiędzy godziną UWAGA! 13:08, a 14:08 i był.A teraz do lektury. Jak dobrze mieć pracę, która nie przeszkadza w czytaniu. Do tego kicia , +12 na zewnątrz, słonko świeci i życie jest prawie doskonałe.

daj znać jak wrażenia książkowe.
Bo jak dla  mnie to jeden wielki haft :)))

26 stycznia 2016 16:07 / 1 osobie podoba się ten post
Alina

Doda! Kanary! W tej cenie! Oj! Chyba się nie uda! Ale z ciekawości będę patrzeć.:-)

siostra ostatnio na last minute z niemieckiego biura podrozy byla na Kanarach za 350 euro
.http://www.tui.pl/wypoczynek/wyniki-wyszukiwania-samolot?q=%3Aprice%3AbyPlane%3AT%3AdestinationCode%3ATFS%3AdestinationCode%3AACE%3AdestinationCode%3AGMZ%3AdestinationCode%3AFUE%3AdestinationCode%3ALPA%3AdurationFrom%3A6%3AdurationTo%3A8%3ActAdult%3A2%3ActChild%3A0%3AselectedDaysCount%3A0%3AamountRange%3AdefaultAmountRange%3AminHotelCategory%3AdefaultHotelCategory%3AtripAdvisorRating%3AdefaultTripAdvisorRating&fullPrice=false

26 stycznia 2016 16:15
kasia63

http://www.mfa.gov.pl/pl/informacje_konsularne/informacje_paszportowe/

Obszerne info:)Na samym dole dodatkowe linki informacyjne:) A nie tam,jedna pani drugiej pani:):):):)

Chyba ślepa jestem,bo akurat interesującej mnie inormacji znaleźć nie mogłam, mimo klikania w różne odnośniki.

Znalazłam wcześniej taki artykuł, może komuś się przyda, choć wymienione są tylko niektóre egzotyczne kraje 

http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/419204,sprawdz-date-waznosci-paszportu-przed-wyjazdem-za-granice,id,t.html