Wyłowione z sieci 3

15 stycznia 2017 17:08
doda1961

Jesli na tym przykładzie, ktory zamiesciłam, realna wartość tego gruntu dzisiaj wynosi 70 tyś zł, a obywatel zapłacił 50 tyś zł, to róznicę trzeba odprowadzić do budzetu Skarbu Panstwa, ale pomniejszoną o dotychczasowe opłaty za uzytkowanie wieczyste. Jest na to specjalny wzór przeliczeniowy. Jeśli się okazę, że przekształcając musimy zapłacic jednak 20 tyś zł , to płacąć gotówką zapłacimy tylko 10 tyś zł. Wszystko zalezy od poziomu kompetencji Starostwa Powiatowego, czy tez Gminy. Jak zycie jednak pokazuje, pracują tam same betony! Wiem coś o tym.

To będzie chyba zależało od tego do kogo grunt należy? Nie zawsze grunt należy do miasta?
15 stycznia 2017 17:37
MeryKy

To będzie chyba zależało od tego do kogo grunt należy? Nie zawsze grunt należy do miasta?

W miescie nalezy do miasta, na wsi należy do gminy. W mieście zawiaduje tym Starostwo Powiatowe, czyli starosta, a na wsi Urząd Gminy, czyli wójt.
Nie zmienia to jednak faktu, że i tu i tu tępe głowy siedzą na stołkach. Niewiele jest miast i wsi, gdzie rządzą normalni ludzie.Niestety!
15 stycznia 2017 18:45
doda1961

W miescie nalezy do miasta, na wsi należy do gminy. W mieście zawiaduje tym Starostwo Powiatowe, czyli starosta, a na wsi Urząd Gminy, czyli wójt.
Nie zmienia to jednak faktu, że i tu i tu tępe głowy siedzą na stołkach. Niewiele jest miast i wsi, gdzie rządzą normalni ludzie.Niestety!

nie zawsze jest tak z gruntem.
Otóż mój sasiad po ok10 latach posiadania takiej tam małej działeczki rekreacyjnej w otoczeniu budynków miejskich dowiedział się że grunt nalezy do nadlesnictwa  Dowiedział sie bo kazali mu rozebrac altanke i ogrodzenie.Działeczke miał od lat ale nigdzie jej nie opłacał 
15 stycznia 2017 20:46 / 5 osobom podoba się ten post
doda1961

Nie da się Mery tego łopatologicznie wyjaśnić, bo ta informacja to z dupy jakby wzięta. Po pierwsze jest to projekt ustawy, więc jak mozna napisać, że obowiązuje od 1 stycznia 2017? Po drugie, te informacje to kompletnie chyba wyrwane z kontekstu i nieprawdziwe.
Załóżmy, że obywatel kupił 2 lata temu działkę od spółki Skarbu Panstwa. Zapłacił za nią 50 tyś zł. Oczywiscie jest to uzytkowanie wieczyste, na 99 Lat.
Organ podatkowy, natychmiast przyslał pismo, że jego zdaniem grunt ten warty jest 70 tyś zł i rąbnął opłate za użytkowanie wieczyste w kwocie 700 zł rocznie. Odwołanie do Wojewody nic nie dało. Teraz czytamy w tej publikacji, że obywatel , mocą ustawy nabędzie ten grunt na własnosc, ale ma przez 20 lat płacić 700 rocznie, czyli de facto zapłaci dodatkowo 14 tyś zł i tutaj jakby jest ok, bo nawet zyska. Co będzie jednak gdy po upływie 3 lat organ podatkowy zarząda 1500 zł rocznie? A że zażąda, to mogę obstawić w ciemno! A za kolejne 3 lata będzie to juz kwota 2500 zł rocznie. Tak nas będą doić!!!
Projekt ustawy, czy sama ustawa, jak zwykle pisana na kolanie, nieprzemyslana . Natomiast dziennikarzyna , ktory zamieścił ten artykuł, to na hundert procent absolwent gimnazjum , zaocznego liceum i korespondencyjnych studiów, przez internet. Jak więkoszść wspólczesnych dziennikarzy, niestety.

Lub absolwent uczelni ojca dyrektora...
16 stycznia 2017 22:32 / 1 osobie podoba się ten post

Zdjęcie użytkownika Polska, Poland.
16 stycznia 2017 22:32
Brytyjskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych informuje swych obywateli o zagrożeniach dla turystów w różnych państwach Europy. Polska wśród najbezpieczniejszych kierunków podróży!
18 stycznia 2017 14:34 / 1 osobie podoba się ten post
Radzę czytającym bardzo wygodnie usiąść i herbatki z melisy przed się napić albo jaką Neospaminkę łyknąć.......

http://gliwice.naszemiasto.pl/artykul/gigantyczne-podwyzki-ubezpieczen-oc-sprawdz-o-ile-wiecej,3924416,3,artgal,t,id,n,tm.html

18 stycznia 2017 19:20 / 1 osobie podoba się ten post
Knorr

Brytyjskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych informuje swych obywateli o zagrożeniach dla turystów w różnych państwach Europy. Polska wśród najbezpieczniejszych kierunków podróży!

Według mnie Polska jest w grupie o niskim poziomie zagrożenia......
18 stycznia 2017 19:55 / 2 osobom podoba się ten post
ewa59

Według mnie Polska jest w grupie o niskim poziomie zagrożenia......:-)

No właśnie to potwierdzenie jest, ponieważ w naszym kraju nie ma imigrantów. 
18 stycznia 2017 20:16 / 10 osobom podoba się ten post
19 stycznia 2017 02:23 / 3 osobom podoba się ten post
kasia63

Na początku kompletnie nie zauważyłam.
Patrzę i patrzę, w końcu zobaczyłam, że 1 ptaszek siedzi cicho. 
Tobie tematy chyba się pomyliły.
19 stycznia 2017 06:05 / 3 osobom podoba się ten post
Pomoc forum2

Na początku kompletnie nie zauważyłam.
Patrzę i patrzę, w końcu zobaczyłam, że 1 ptaszek siedzi cicho. :lol2:
Tobie tematy chyba się pomyliły.

Niiiiiiii,z sieci wyłowiłam ,czyż nie tak?:)No i to  nie żaden dowcip ino czysta prawda:)Co przy 4 babach ma jeden mizerny chłopina do powiedzenia?To juz lepiej niech siedzi w  kącie i dzioba nie otwiera:):):)
21 stycznia 2017 13:57 / 2 osobom podoba się ten post
21 stycznia 2017 14:21 / 1 osobie podoba się ten post
muszelka

Z powyższego wynika niezbicie ,że 9.00 to najlepsza pora na riki tiki tak;) Ale,kurde w pracy??????Albo w czasie Teleranka??No,nie ma opcji:):):)ha ha ha