Zrozumieć Niemca

19 kwietnia 2016 14:53 / 9 osobom podoba się ten post
Ja udzieliłam dzisiaj wywiadu dla telewizji pod ALDI, pytali mnie czy zakupy w wymienionym markecie robią mi spass. Mnie osobiscie nie, mam do ALDI 3 km i tylko rower do dyspozycji, a Edeka pod nosem odpowiedziałam ale rodzinie to na 100%. Dałam im przykład mojej pdp, która do niedawna będąc sprawną osobą, zamawiała sobie przednie jedzonko, kupowała w bio marketach, była na tym punkcie przewrażliwiona, niestety zaniemogła bidula, konto przeszło na syna i synową i musi być szczęśliwa teraz, że są takie taniejadki jak ALDI. Ciekawe kiedy mnie puszczą na wizjii
19 kwietnia 2016 14:58 / 4 osobom podoba się ten post
margolcia

Ja udzieliłam dzisiaj wywiadu dla telewizji pod ALDI, pytali mnie czy zakupy w wymienionym markecie robią mi spass:-). Mnie osobiscie nie, mam do ALDI 3 km i tylko rower do dyspozycji, a Edeka pod nosem odpowiedziałam ale rodzinie to na 100%. Dałam im przykład mojej pdp, która do niedawna będąc sprawną osobą, zamawiała sobie przednie jedzonko, kupowała w bio marketach, była na tym punkcie przewrażliwiona, niestety zaniemogła bidula, konto przeszło na syna i synową i musi być szczęśliwa teraz, że są takie taniejadki jak ALDI. Ciekawe kiedy mnie puszczą na wizjii:-)

Jak bedzie reportaz o uchodzcach dzis przed meczem na ARD...
19 kwietnia 2016 15:43 / 1 osobie podoba się ten post
margolcia

Ja udzieliłam dzisiaj wywiadu dla telewizji pod ALDI, pytali mnie czy zakupy w wymienionym markecie robią mi spass:-). Mnie osobiscie nie, mam do ALDI 3 km i tylko rower do dyspozycji, a Edeka pod nosem odpowiedziałam ale rodzinie to na 100%. Dałam im przykład mojej pdp, która do niedawna będąc sprawną osobą, zamawiała sobie przednie jedzonko, kupowała w bio marketach, była na tym punkcie przewrażliwiona, niestety zaniemogła bidula, konto przeszło na syna i synową i musi być szczęśliwa teraz, że są takie taniejadki jak ALDI. Ciekawe kiedy mnie puszczą na wizjii:-)

Nie chwaliłaś to Cię nie puszczą. Jak chciałaś być gwiazdą, to trzeba było Margolciu z innej nutki zaspiewać a tak klapa z Twojego występu 
19 kwietnia 2016 15:47 / 7 osobom podoba się ten post
espana69

Jak bedzie reportaz o uchodzcach dzis przed meczem na ARD...

Z Ciebie to dopiero złośliwy fluchtlinga jest

Myszo, myślisz że z mojego parcia na szkło nic nie będzie? Przecię ja prawde i tylko prawdę powiedziałam.
19 kwietnia 2016 15:59 / 4 osobom podoba się ten post
Mi się to podoba,a po co płacić 3tyś za miejsce na cmentarzu,też bym chciała legnąć pod jabłonką albo gruszą,albo żeby mnie gdzieś wysłali pocztą do ciepłych krajów bo kocham słońce,nawet w kopercie
19 kwietnia 2016 16:03 / 3 osobom podoba się ten post
margolcia

Z Ciebie to dopiero złośliwy fluchtlinga jest:bomba:

Myszo, myślisz że z mojego parcia na szkło nic nie będzie? Przecię ja prawde i tylko prawdę powiedziałam.

Hehe Margolcia, mieć ewentualne parcie na szkło i prawdę mówić  gdzieś  Ty to "wyczytała" ??  
19 kwietnia 2016 16:27 / 3 osobom podoba się ten post
margolcia

Margolcia, najpierw wywiady w tv, potem wizyty w zakładach pracy, jeszcze Cię w "Tańcu z gwiazdami" zobaczymy. 
19 kwietnia 2016 17:05 / 8 osobom podoba się ten post
Mirka Dz

Margolcia, najpierw wywiady w tv, potem wizyty w zakładach pracy, jeszcze Cię w "Tańcu z gwiazdami" zobaczymy. :taniec2:

Taniec z gwiazdami odpada, kondycja już nie ta. Parcie na szkło mi zostało, ostanio siebie widziałam w "pełnej krasie" w tvn- relacja z manify w Warszawie 10 kwietnia, tzn ...nie oglądałam osobiscie, znajomi dzwonili,  potem juz w innych miejscach inne telewizje mnie "uchwyciły", z kilkoma fajnymi facetami z tv zrobiłam sobie selfie, chyba mnie kamery kofają, hahahaha
19 kwietnia 2016 18:22 / 4 osobom podoba się ten post
margolcia

:-) Taniec z gwiazdami odpada, kondycja już nie ta. Parcie na szkło mi zostało, ostanio siebie widziałam w "pełnej krasie" w tvn- relacja z manify w Warszawie 10 kwietnia, tzn ...nie oglądałam osobiscie, znajomi dzwonili,  potem juz w innych miejscach inne telewizje mnie "uchwyciły", z kilkoma fajnymi facetami z tv zrobiłam sobie selfie, chyba mnie kamery kofają, hahahaha:yeah:

wyrasta nam celebrytka w opiekunowie 
19 kwietnia 2016 19:11 / 1 osobie podoba się ten post
Mirka Dz

Margolcia, najpierw wywiady w tv, potem wizyty w zakładach pracy, jeszcze Cię w "Tańcu z gwiazdami" zobaczymy. :taniec2:

Dobre, ha, haa
19 kwietnia 2016 19:35 / 3 osobom podoba się ten post
Ja w szoku to tu byłam... Lubie w De łazic po cmentarzach W Polsce tego unikam, a tu nie wiem dlaczego lubie...  Lażę i szukam grobów z polskimi nazwiskami, albo próbuje zrozumiec historię... A tu jest co oglądać.. Groby z początków 18-tego wieku... Czasem muszę zapalic świeczkę bo mam jakąś rocznicę lub coś innego (przykrego). I po pierwsze nie mam gdzie zapalić tej świeczki bo nie ma takiego wolnostojącego krzyża (co mnie wkurza), a po drugie tam gdzie te najstarsze groby wzięli powiesili mi łańcuch  z kartką "prywatne". Głupio się poczułam bo odebrałam to jako do mnie skierowane (myślę może przyuwarzyli mnie jak tak sie gapię)... Pytam się żony mojego pdp czy to prywatne ? No nie ..., więc o co tu chodzi...? Ona mówi, że "własciciele mają von przed nazwiskiem i zadzierają nosa i dość dziwnie się zachowują... Faktycznie dziwne, ale ten łancuch zatrzymuje kazdego Niemca, mnie nie...
21 kwietnia 2016 08:53
margolcia

:-) Taniec z gwiazdami odpada, kondycja już nie ta. Parcie na szkło mi zostało, ostanio siebie widziałam w "pełnej krasie" w tvn- relacja z manify w Warszawie 10 kwietnia, tzn ...nie oglądałam osobiscie, znajomi dzwonili,  potem juz w innych miejscach inne telewizje mnie "uchwyciły", z kilkoma fajnymi facetami z tv zrobiłam sobie selfie, chyba mnie kamery kofają, hahahaha:yeah:

Hihi urodzona gwiazda jesteś. Ja siebie w tv nigdy nie widziałam.  
21 kwietnia 2016 08:55 / 1 osobie podoba się ten post
nowadanuta

Ja w szoku to tu byłam... Lubie w De łazic po cmentarzach :-) W Polsce tego unikam, a tu nie wiem dlaczego lubie...  Lażę i szukam grobów z polskimi nazwiskami, albo próbuje zrozumiec historię... A tu jest co oglądać.. Groby z początków 18-tego wieku... Czasem muszę zapalic świeczkę bo mam jakąś rocznicę lub coś innego (przykrego). I po pierwsze nie mam gdzie zapalić tej świeczki bo nie ma takiego wolnostojącego krzyża (co mnie wkurza), a po drugie tam gdzie te najstarsze groby wzięli powiesili mi łańcuch  z kartką "prywatne". Głupio się poczułam bo odebrałam to jako do mnie skierowane (myślę może przyuwarzyli mnie jak tak sie gapię)... Pytam się żony mojego pdp czy to prywatne ? No nie ..., więc o co tu chodzi...? Ona mówi, że "własciciele mają von przed nazwiskiem i zadzierają nosa i dość dziwnie się zachowują... Faktycznie dziwne, ale ten łancuch zatrzymuje kazdego Niemca, mnie nie... :-)

To "von" to chyba takie szlacheckie niby. Przynajmniej ja to zawsze tak interpretowałam zawsze.
21 kwietnia 2016 09:10 / 1 osobie podoba się ten post
Mirka Dz

To "von" to chyba takie szlacheckie niby. Przynajmniej ja to zawsze tak interpretowałam zawsze.

Przedrostek "von" przed nazwą osoby zwłaszcza w starszych zapisach niemieckojęzycznych może po prostu oznaczać "z" i nie ma nic wspólnego ze szlachctwem
21 kwietnia 2016 09:28 / 4 osobom podoba się ten post
Malina

Przedrostek "von" przed nazwą osoby zwłaszcza w starszych zapisach niemieckojęzycznych może po prostu oznaczać "z" i nie ma nic wspólnego ze szlachctwem

Oj, ma dużo wspólnego , ma . Rzeczywiście von przed nazwiskiem / jak to ogólnie okresla wujek Google / oznacza z , konkretnie z miejsca ale .... jak ktoś interesuje się Niemcami nie tylko czytając Google to : po pierwsze aby używać w Niemczech nazwiska w von nalezy udowodnić przed urzędnikiem , że wstepni w takiej formie nazwiska uzywali a po drugie najważniejsze , uzywanie von podkreśla , że dany ród ma pochodzenie szlacheckie i po von podaje się miejsce głównej kolebki danego rodu szlacheckiego : przykład : Landgraf Karol von Kassel : co oznacza Hrabia z rodu szlacheckiego  , którego kolebką jest miasto Kassel . Naturalnie Niemcy na co dzień czyli w np Ausweis itd nie używają Herzog , Graf ale dla podkreślenia szlacheckiego pochodzenia w nazwisku pozostaje im von ,żu i aus .