Na wyjeździe #32

03 marca 2016 09:40 / 2 osobom podoba się ten post
mleczko1

A ja dzisiaj zegnam sie  .............. do wieczora . Teraz wiem co to znaczy "latac jak z piórkiem w d.......... " latam , latam :-)

Spokojnej podróży Mleczko!
03 marca 2016 10:49 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko1

A ja dzisiaj zegnam sie  .............. do wieczora . Teraz wiem co to znaczy "latac jak z piórkiem w d.......... " latam , latam :-)

Latając omijaj drzewa. Szkoda by ich było  Bezpiecznej drogi Ci życzę. 
03 marca 2016 10:57 / 2 osobom podoba się ten post
opiekun_Janusz

Dokładnie! Trzymaj się zaleceń lekarza (jaki by nie był).

Tak sprawa niestety wygląda, my możemy tylko powiedzieć o tym co zaobserwowaliśmy.

Odnośnie lekarzy, to będąc na jednym miejscu trafiłam na dobrego medyka- tłumaczył krok po kroku działanie leków i skutki uboczne tychże. A gość miał niełatwe zadanie, bo rodzina chciała na nogi postawić dziadka po rozległym udarze mózgu i wywierała presję na lekarzu, żeby ten wypisał jakiś cudowny lek, który zasugerował im prywatnie specjalista.

Całe szczęście dotarł do nich jakoś, dobrane leki złagodziły dolegliwości dziadka, aczkolwiek cudownie nie ozdrowiał, a rodzina zrozumiała ,ze w stanie w jakim jest pacjent, to możliwe nie jest.
03 marca 2016 12:19 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Tak sprawa niestety wygląda, my możemy tylko powiedzieć o tym co zaobserwowaliśmy.

Odnośnie lekarzy, to będąc na jednym miejscu trafiłam na dobrego medyka- tłumaczył krok po kroku działanie leków i skutki uboczne tychże. A gość miał niełatwe zadanie, bo rodzina chciała na nogi postawić dziadka po rozległym udarze mózgu i wywierała presję na lekarzu, żeby ten wypisał jakiś cudowny lek, który zasugerował im prywatnie specjalista.

Całe szczęście dotarł do nich jakoś, dobrane leki złagodziły dolegliwości dziadka, aczkolwiek cudownie nie ozdrowiał, a rodzina zrozumiała ,ze w stanie w jakim jest pacjent, to możliwe nie jest.

Jeśli lekarz jest sumienny i tłumaczy pacjentowi co i jak, to dobrze o nim świadczy. Najgorzej trafić na bufona, który się zachowuje jakby wszystkie rozumy zjadł i tylko chce zbyć pacjenta.
03 marca 2016 13:43 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko1

Mleczko szerokiej drogi!
07 marca 2016 08:17
U mnie pralka pierze od rana całe łóżko mokre łącznie z kołdrą dobrze że miałam tą ceratę pod prześcieradłem jestem miesiąc a pierwszy raz to się mi przytrafiło tzn Pdp a co najdziwniejsze ona bardzo mało piję małą kawę rano do obiadu kilka łyków maślanki potem mała kawa i tyle zero wody nie mogę jej zmusić bo jeszcze głowa fit jak tak dalej pójdzie odwodni mi się i szpital ją czeka jutro będzie córka muszę z nią porozmawiać niech coś zrobią ja na siłe wody jej nie wleję mieliście takich mało pijących Pdp ?
07 marca 2016 08:29
takaja

U mnie pralka pierze od rana całe łóżko mokre łącznie z kołdrą dobrze że miałam tą ceratę pod prześcieradłem jestem miesiąc a pierwszy raz to się mi przytrafiło tzn Pdp a co najdziwniejsze ona bardzo mało piję małą kawę rano do obiadu kilka łyków maślanki potem mała kawa i tyle zero wody nie mogę jej zmusić bo jeszcze głowa fit jak tak dalej pójdzie odwodni mi się i szpital ją czeka jutro będzie córka muszę z nią porozmawiać niech coś zrobią ja na siłe wody jej nie wleję mieliście takich mało pijących Pdp ?

Nie musi pić wody jak nie lubi. Spróbuj inne napoje serwować? Może kompot czy jakąś ulubioną herbatę? Jak lubi maślankę to może parę truskawek do tego zmiksuj, czy innego owoca? A może sok pomidorowy czy marchewkowy? Trzeba trafić w smak PDP?
07 marca 2016 08:32
MeryKy

Nie musi pić wody jak nie lubi. Spróbuj inne napoje serwować? Może kompot czy jakąś ulubioną herbatę? Jak lubi maślankę to może parę truskawek do tego zmiksuj, czy innego owoca? A może sok pomidorowy czy marchewkowy? Trzeba trafić w smak PDP?

O to chodzi że nic nie chce żadnych soków herbatek też a powód będzie musiała częściej chodzic do WC już wczoraj była słaba nie chciała sie przejść przy rolatorku nogi jej się trzęsły syn był i widział zobaczymy co dziś na obiad robię ryz na mleku może to ją nawodni
07 marca 2016 09:01 / 3 osobom podoba się ten post
takaja

Odmawainie przyjmowania płynów to charakterystyczna cecha prawie wszystkich seniorów.Przyczyna fizjologiczna w tym wypadku jest jednak na ostatnim miejscu-chyba ,że wynika z konkretnego schorzenia.Najczęściej "piciowstręt" siedzi w głowie pacjenta.Niechęć wynika z kilku powodów:
1/trudności z dotarciem i korzystaniem z toalety,bo to jest czasem cała "wyprawa" i człowiek jest zmęczonY.
2/wstyd przed zmianą pampersa przez inną ,często obcą osobę.Czy w ogóle nieakceptowanie faktu korzystania z niego.
3/oszczędność/wody,pampersa/
4/obawa przed nocnym wstawaniem do WC.
I dotyczą te powody wszystkich seniorów,nie tylko tych z zaburzeniami demencji czy AL..Zmuszanie nic nie da,bardziej sprytem i kombinowaniem/zamiast soczku np.kisiel,galaretka,mus owocowy-to wszystko płyny ,tylko w innej postaci/
07 marca 2016 09:12 / 1 osobie podoba się ten post
A może po prostu nie chce im się pić,nie odczuwają pragnienia? Takaja jeśli łóżko takie przemoczone to pdp chyba dobrze nawodniona Ten dziadek tutaj sam sięga po mineralną wypija jej 1,5 l dziennie.Ale miewałam też pdp którzy pili rano kawę, do obiadu szklankę soku i na wieczór filiżankę herbaty i czuli się dobrze.
07 marca 2016 09:21
takaja

O to chodzi że nic nie chce żadnych soków herbatek też a powód będzie musiała częściej chodzic do WC już wczoraj była słaba nie chciała sie przejść przy rolatorku nogi jej się trzęsły syn był i widział zobaczymy co dziś na obiad robię ryz na mleku może to ją nawodni

Na obiad byś musiała ciągle zupy robić?
07 marca 2016 10:37
Marta

A może po prostu nie chce im się pić,nie odczuwają pragnienia? Takaja jeśli łóżko takie przemoczone to pdp chyba dobrze nawodniona:-) Ten dziadek tutaj sam sięga po mineralną wypija jej 1,5 l dziennie.Ale miewałam też pdp którzy pili rano kawę, do obiadu szklankę soku i na wieczór filiżankę herbaty i czuli się dobrze.

To sa wszystkie te 4 punkty co napisała Kasia juz sie suszy wszystko dobrze że słońce i wiaterek bo tu 2 zmiany pościeli dobrze że są tez 2 kołdry po południu na kaloryfery położę ja sama wypijam ok 2l i własnie Pdp sie dziwi że tak duzo że ciagle piję a najlepsze że musza wode kupowac a w kranie taka dobra ja jakoś nie mogę sie do niej przekonac ;)
07 marca 2016 10:43 / 2 osobom podoba się ten post
Mają rację,kranówka lepsza bo świeższa.Serio to mówię
07 marca 2016 14:45 / 1 osobie podoba się ten post
Zależy od kranu Kiedyś mieszkałem w miejscu, gdzie kranówka była super i sam ją piłem bez przegotowania - pochodziła z super czystego zbiornika. Czasami jest tak, że boję się pić kranówy nawet po przegotowaniu. Aż jej zapach odrzuca
07 marca 2016 21:53 / 1 osobie podoba się ten post
Witam was niewiem gdzie napisac ta smutna wiadomosc naszej kolezancie Biecie czyli Eluni zmarla mama .Wiadomość o śmierci Twojej mamy wstrząsnęła mną dogłębnie,
trudno jest pogodzić się z tak wielką stratą.
Proszę przyjmij ode mnie wyrazy najszczerszego współczucia i żalu.