Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #7

24 lutego 2016 19:43 / 1 osobie podoba się ten post
Brawkaa

U PDP znalazłam w spiżarni buraki czerwone ugotowane hermetycznie pakowane czy ktoś tego używał na surówkę lub barszcz. Nie wiem co z tym zrobić bo zawsze uzywalam świeżych.

Surówka:zetrzeć buraki albo w słupki,zetrzeć jabłko,sól,pieprz,cukier,olej,zielona pietruszka -wymieszać,odstawic do "przegryzienia"

Zupa-ugotować jak na jarzynową i jak juz warzywa miękkie dodać starte buraki,ja mieszam je wcześniej z sokiem z cytryny,żeby miała zupka kolor czerwony a nie ścierkopodobny:)Pogotowac trochę,dosmaczyć jak trzeba i podprawić śmietaną na koniec.

Buraki na ciepło:zetrzeć na drobnych oczkach,poddusic na łyżce masła,dosmaczyć wg uznania,odparować i na koniec łyżeczka śmietany,przemieszać jeszcze i gotowe.
24 lutego 2016 19:47
Do tych ostatnich dodaję podsmażoną cebulkę,patent mojej mamy
24 lutego 2016 19:48 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Surówka:zetrzeć buraki albo w słupki,zetrzeć jabłko,sól,pieprz,cukier,olej,zielona pietruszka -wymieszać,odstawic do "przegryzienia"

Zupa-ugotować jak na jarzynową i jak juz warzywa miękkie dodać starte buraki,ja mieszam je wcześniej z sokiem z cytryny,żeby miała zupka kolor czerwony a nie ścierkopodobny:)Pogotowac trochę,dosmaczyć jak trzeba i podprawić śmietaną na koniec.

Buraki na ciepło:zetrzeć na drobnych oczkach,poddusic na łyżce masła,dosmaczyć wg uznania,odparować i na koniec łyżeczka śmietany,przemieszać jeszcze i gotowe.

Super, dzięki coś z nich zrobię jutro do piersi indyczej . może PDP zje coś nowego.
24 lutego 2016 19:57 / 1 osobie podoba się ten post
Ona_Lisa

No smagany trawa  cytrynowa Pod kolderka  parmezanu.. .:lol2: p.s. zaraz mi jajka z garnka wyleca bo gotuje dla Ksiezniczki...

Niemożliwa jesteś
24 lutego 2016 19:58
Brawkaa

U PDP znalazłam w spiżarni buraki czerwone ugotowane hermetycznie pakowane czy ktoś tego używał na surówkę lub barszcz. Nie wiem co z tym zrobić bo zawsze uzywalam świeżych.

Często kupuje te buraki dla siebie na grubych oczkach ścieram i dodaje  troszkę octu jak w domu te talarki ichsze są dla mnie za kwasne ;) albo tak jak dziewczyny pisza z zasmażką na ciepło :)
24 lutego 2016 20:03
takaja

Często kupuje te buraki dla siebie na grubych oczkach ścieram i dodaje  troszkę octu jak w domu te talarki ichsze są dla mnie za kwasne ;) albo tak jak dziewczyny pisza z zasmażką na ciepło :)

No właśnie tak się  zastanawiam czyli one w tej torebce są zupełnie bez smaku. Ja buraczki robię zawsze z octem i odrobiną cukru. No nic to otworze i spróbuje jak nie wyjdzie to do kosza. W tym domu i tak sporo rzeczy się marnuje.
24 lutego 2016 20:06
Brawkaa

No właśnie tak się  zastanawiam czyli one w tej torebce są zupełnie bez smaku. Ja buraczki robię zawsze z octem i odrobiną cukru. No nic to otworze i spróbuje jak nie wyjdzie to do kosza. W tym domu i tak sporo rzeczy się marnuje.

Tak bez smaku ugotowane i koniec :)
24 lutego 2016 20:08 / 1 osobie podoba się ten post
takaja

Tak bez smaku ugotowane i koniec :)

Wielkie dzięki za info
24 lutego 2016 20:10
A wiecie gdzie mogę dostać kaszę jeczmienna
24 lutego 2016 20:10
A wiecie gdzie mogę dostać kaszę jeczmienna
24 lutego 2016 20:16
poznanianka1

Dzisiaj fasolowa z poniedziałku.
Jutro jajka a twardo w sosie musztardowym plus surówka z marchewki jabłka.
Pojutrze śledż w śmietanie i ziemniaki w mundurkach.
Sobota zupa pomidorowa.
Niedziela gulasz z pieczarkami i czerwona kapusta .
Poniedziałek powtórka z soboty:):-)

Sorry miał być cytat a nie polubienie, Ty masz z góry ustalony jadłospis? Nie ma wyjątków?Wspolczuje.
24 lutego 2016 20:17 / 1 osobie podoba się ten post
Kopytka
24 lutego 2016 20:29 / 1 osobie podoba się ten post
Pierogi
24 lutego 2016 20:32 / 1 osobie podoba się ten post
Łazanki
24 lutego 2016 20:34 / 1 osobie podoba się ten post