Ciekawe czy Michasia zobaczyła co Doda z jej przepisem nawyprawiała.
Pewnie boki zrywa:)
Ale w sumie,jak ktoś nie wie,jak to powinno wyglądać,to nawet się dziełem zachwyci.
Zjadłabym z chęcią kawałek.
Też mnie nosi żeby coś upiec.
Ciekawe czy Michasia zobaczyła co Doda z jej przepisem nawyprawiała.
Pewnie boki zrywa:)
Ale w sumie,jak ktoś nie wie,jak to powinno wyglądać,to nawet się dziełem zachwyci.
Zjadłabym z chęcią kawałek.
Też mnie nosi żeby coś upiec.
Dzięki Fioletowomyszo :) ;).
:super:...i może nawet będzie można u niej zjeść na tzw.krzywy ryj,tak po starej znajomości.:hihi:
:super:...i może nawet będzie można u niej zjeść na tzw.krzywy ryj,tak po starej znajomości.:hihi:
Mhmmm...uważaj . To tak jak byś już sobie pojadła ....
:smiech3:
Mam prośbę do wypiekających pyszności koleżanek :).
Otóż wymysliłam sobie, że upiekę biszkopt z płatkami migdałowymi na górze i przełożę go czymś truskawkowym. Bita śmietana nie wchodzi w grę, bo będę też piekła malinową chmurkę, więc już będzie śmietanowo i serowo.
Może jakiś mus truskawkowy albo coś budyniowego z kawałkami truskawek w środku? Taką mam wizję, ale przepisu niet :D.
No..no...no....uważaj sobie. Ja tańczę, spiewam, recytuje i.......gotuję. Z wypiekami gorzej :-)
Mhmmm...uważaj . To tak jak byś już sobie pojadła ....
:smiech3:
Doczytałam skąd nazwa ciasta "Zemsta Teściowej'
Podobno teściowa upiekła je dla swojej synowej tylko nie wydrylowała wisni:)
Ciasto kruche:
- 3 szkl. maki
- 250gr. masła lub margaryny
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-1/2 szkl. cukru pudru
zagniatamy dzielimy na dwie częsci.Jedna część wykładamy na blache/ wyłozona papierem/ i pieczemy 35 min w 160 st/nagrzany piekarnik
Druga cześ pieczemy z bezą"-
-6 białek
-1 szkl. cukru
-2 łyzki maki ziemnaczanej
szczypta soli
-3/4 szkl. migdałów
białaka ubijamy z szypta soli powoli dodajemy cukier i na koniec midały. wykładamy na kruche ciasto i pieczemy 35min w 160 st.
Na ciasto bez bezy wykładamy ostudzona i lekko zgęszczoną galaretkę z wisniami.ja miałam słoik wisni i powinny byc galaretki2 nie miałam i z soku zrobiłam dodając 3 łyzki żelatyny
na galaretkę wykładamy masę śmietanową:-
-500ml smietany
-2 łyzki cukru pudru
- 3 łyzki żelatyny
śmietanę ubijamy powoli dodajemy cukier i żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody./ostudzoną dodajemy do smietany
Na to wykładamy ciasto z beża.Najlepiej jak postoi całą noc w lodówce
pyszota:) Duzo isania a roboty wcale nie
jak bedziesz miała pytania to pisz /może trochę chaotycznie napisałam:)
Dziękuje Michasiu, te migdały to w całosci czy płatki migdałowe?:-)
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach. Są one zazwyczaj ustawiane tylko w odpowiedzi na działania podejmowane przez użytkownika, które sprowadzają się do zapytania o usługi, takie jak ustawienie preferencji prywatności, logowanie lub wypełnianie formularzy. Można ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o tych plikach cookie, ale niektóre części witryny nie będą wtedy działały. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych. Zablokowanie tych plików cookie w przeglądarce może skutkować nieprawidłowym działaniem serwisu.
Te pliki cookie mogą być ustawiane przez naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Mogą one być wykorzystywane przez te firmy do budowania profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania odpowiednich reklam na innych stronach. Nie przechowują one bezpośrednio danych osobowych, lecz opierają się na jednoznacznej identyfikacji przeglądarki i sprzętu internetowego. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, doświadcza mniej ukierunkowanych reklam.
Te pliki cookie umożliwiają stronie internetowej zapewnienie większej funkcjonalności i personalizacji. Mogą być one ustawione przez nas lub przez zewnętrznych dostawców, których usługi zostały dodane do naszych stron internetowych. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, niektóre lub wszystkie te usługi mogą nie działać prawidłowo.
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i źródeł ruchu, dzięki czemu możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej witryny. Pomagają one ustalić, które strony są najbardziej i najmniej popularne i zobaczyć, jak odwiedzający poruszają się po stronie. Wszystkie informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane i tym samym anonimowe. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedził naszą stronę internetową.