Wypieki #2

07 czerwca 2016 22:28 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

Michasiu, Nobla ciastowego Tobie przyznaję za tego bezowca . Pyszny, rabarbar mnie się utopił w tej piance, ale i tak ciasto jest super. Rozpływa się w ustach :)
Acha, posypałam jeszcze gorące tartą czekoladą , rozpuściła się trochę po wierzchu, b.dobrze smakuje :)

dodane na zapodaj.netdziękuję i jeszcze raz 100lat życzę w zdrowiu:)
07 czerwca 2016 22:40 / 2 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Od kilku dni czytam o bezowcu Michasi,ale przepisu znależc nie mogę,czy możesz mi kochana koleżanko podpowiedzieć gdzie szukać powyższego?

Na str 20 tegoż tematu :)
Bezowca już nie ma, pochłonięty, niemieckie gospodynie byly zachwycone :)
08 czerwca 2016 09:22
Ja dzisiaj chce upiec rolade smietanowo brzoskwiniowa i teraz mam pytanie...Czy jezeli do smietany dodam troche frischkase to bedzie ona sztywniejsza?? Bo sie troche boje ,ze mi nie wyjdzie i kombinuje co zrobic zeby to mialo rece i nogi?
08 czerwca 2016 09:38 / 1 osobie podoba się ten post
fioletowa.mysz

Ja dzisiaj chce upiec rolade smietanowo brzoskwiniowa i teraz mam pytanie...Czy jezeli do smietany dodam troche frischkase to bedzie ona sztywniejsza?? Bo sie troche boje ,ze mi nie wyjdzie i kombinuje co zrobic zeby to mialo rece i nogi?

Bez " wspomagaczy " ubita na sztywno też jest fajna . Śmietana trochę wchłonie się w biszkopt i jest git . Jeśli chcesz na sztywno to możesz dodać galaretkę owocową ( rozpuszczoną - wystudzoną ! ) też zmieni smak albo ciutkę żelatyny rozpuszczonej . Z serkami , jogurtami zagęszczam galaretką i wychodzi takie fajne słodko- kwaskowate " ptasie mleczko " .
08 czerwca 2016 09:46 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Bez " wspomagaczy " ubita na sztywno też jest fajna . Śmietana trochę wchłonie się w biszkopt i jest git . Jeśli chcesz na sztywno to możesz dodać galaretkę owocową ( rozpuszczoną - wystudzoną ! ) też zmieni smak albo ciutkę żelatyny rozpuszczonej . Z serkami , jogurtami zagęszczam galaretką i wychodzi takie fajne słodko- kwaskowate " ptasie mleczko " .

Nie chce na sztywno,ale nie jestem dobra w temacie ciast , i sie boje zmarnowania calej mojej krwawicy! Upieke,ozdobie cudnie i jak zaczne kroic to sie zrobi ciapaty deserek  Dlatego pomyslalam,zeby czyms ciut dosztywnic. Zeby sie nie rozpadlo. Ale moze faktycznie galaretka bedzie lepsza niz frischkase?...Biszkopt cieniutki i brzoskwiniowe prawie ptasie mleko w srodku. To jest bardzo dobry pomysl!! Dziekuje. Mam nadzieje,ze nic nie zjebutam...
Ale,aleee...Ta galaretke to jak? Plynna ma byc? Smietany takie cos nie sponiewiera? Wiem,ze glupie pytanie ale naprawde nie bardzo sie znam.....
08 czerwca 2016 10:11 / 1 osobie podoba się ten post
fioletowa.mysz

Nie chce na sztywno,ale nie jestem dobra w temacie ciast , i sie boje zmarnowania calej mojej krwawicy! Upieke,ozdobie cudnie i jak zaczne kroic to sie zrobi ciapaty deserek :-) Dlatego pomyslalam,zeby czyms ciut dosztywnic. Zeby sie nie rozpadlo. Ale moze faktycznie galaretka bedzie lepsza niz frischkase?...Biszkopt cieniutki i brzoskwiniowe prawie ptasie mleko w srodku. To jest bardzo dobry pomysl!! Dziekuje. Mam nadzieje,ze nic nie zjebutam...
Ale,aleee...Ta galaretke to jak? Plynna ma byc? Smietany takie cos nie sponiewiera? Wiem,ze glupie pytanie ale naprawde nie bardzo sie znam.....

Płynną , wystudzoną galaretkę powoli mieszasz z ubitą śmietaną . Galaretkę robię " mocniejszą " , bp przecież dojdzie objętościowo śmietana , czyli zamiast 0,5l wody - daję  0, 25 - 0,3 .....zależy na jakiej gęstości mi zależy . Nie boj się ! z samą śmietana ubitą na sztywno też Ci wyjdzie pychota . Glowa do góry i za robotę :-....a ! serki albo jogurty też tak mieszałam , do wyboru do koloru ....Nie próbowałam tylko śmietany z serkiem mieszać .

08 czerwca 2016 10:22 / 2 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Płynną , wystudzoną galaretkę powoli mieszasz z ubitą śmietaną . Galaretkę robię " mocniejszą " , bp przecież dojdzie objętościowo śmietana , czyli zamiast 0,5l wody - daję  0, 25 - 0,3 .....zależy na jakiej gęstości mi zależy . Nie boj się ! z samą śmietana ubitą na sztywno też Ci wyjdzie pychota . Glowa do góry i za robotę :-....a ! serki albo jogurty też tak mieszałam , do wyboru do koloru ....Nie próbowałam tylko śmietany z serkiem mieszać .

No to sie odwaze;)) Rozpuszcze w jednej ,niepelnej szklance ta galaretke. Jakos wyjdzie. Chyba  
08 czerwca 2016 12:36 / 2 osobom podoba się ten post
michasia

Mówisz i masz:
1250gr, twarogu w Polsce z wiaderka mielonego tu kwark/ nie mam tego ku/
2 garście rodzynek
1 kostka masła/ 200gr.
8 jaj -10
3 łyżki mąki ziemiaczanej
1łyżeczka proszku do pieczenia
ja dodaję jeszcze sok z cytryny
Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ser rodzynki /wcześniej namoczone/ obtoczone w mące ziemniaczanej i ubitę białka.Białka delikatnie mieszamy ręcznie.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. i pieczemy w tej temperaturze 30min. Następnie obniżamy do 150 st. i pieczemy 20 min.i jeszcze raz obniżamy do 125st i pieczemy 30min. wyłączamy i zostawiamy w piekarniku na 20 minut przy uchylonych drzwiczkach. Nie ma prawa opaść,:) Smacznego

Michaśiu, czy to jest ten słynny sernik, które tak Wszystkim smakuje i , który upiekła Marta?
Pytam, bo w tym tygodniu będę piekła sernik
08 czerwca 2016 13:11 / 2 osobom podoba się ten post
Ona_Lisa

Michaśiu, czy to jest ten słynny sernik, które tak Wszystkim smakuje i , który upiekła Marta?
Pytam, bo w tym tygodniu będę piekła sernik :gotowanie:

Ona_Lisa gdzie Ty jesteś????Ja uwielbiam sernik,ale nie piec,tylko jeść
Może bym Cię odwiedziła...
08 czerwca 2016 13:23 / 1 osobie podoba się ten post
margarita13

Ona_Lisa gdzie Ty jesteś????Ja uwielbiam sernik,ale nie piec,tylko jeść:lol3::lol2:
Może bym Cię odwiedziła...:zaklopotanie:

Bardzo chętnie, podaj swój kod proszę? i zobaczymy, gdzie jesteśmy?
Upiec i zjeśc oczywiście,,
08 czerwca 2016 13:25 / 2 osobom podoba się ten post
Ona_Lisa

Bardzo chętnie, podaj swój kod proszę? i zobaczymy, gdzie jesteśmy?:tanczy:
Upiec i zjeśc oczywiście,,:fastfood:

Ja jestem w Ulm 89077
Chętnie,dzięki
08 czerwca 2016 13:29 / 1 osobie podoba się ten post
margarita13

Ja jestem w Ulm 89077
Chętnie,dzięki:aniolki:

To różnica o całe trzy numery 'z przodu Daleko jestesmy
08 czerwca 2016 13:56 / 1 osobie podoba się ten post
Ona_Lisa

To różnica o całe trzy numery 'z przodu :-) Daleko jestesmy:-(

08 czerwca 2016 14:00 / 1 osobie podoba się ten post
margarita13

:placz3:

Ja też
08 czerwca 2016 20:38 / 1 osobie podoba się ten post
Ona_Lisa

Pytam, bo w tym tygodniu będę piekła sernik :gotowanie:

Tak to jest ten sernik pozdrawiam