Moje pierwsze zdjęcie tutaj, ale jestem DUMNA z siebie hahaha

Moje pierwsze zdjęcie tutaj, ale jestem DUMNA z siebie hahaha
Bo ciasto piękne :) Jest bardzo smaczne, w domu z marcepanem piekłam, który uparłszy się zrobiłam sama.
Dziś znów piekłam ciastka z marmoladą, tyle że wiśniową, z resztek ciasta powstały jakieś rozmaite ciasteczka, no i rogaliki kruche z orzechami, migdałami i odrobiną brandy.
Fajne te ciasteczka, dawalas już przepis?
Na te z marmoladą Mamuela w zachodniopomorskim podawała, a na rogaliki to kiedyś skopiowałam z wątku o Austrii tu na forum, tylko, że zamiast rumu, bo nie miałam akurat, dałam brandy. Później tutaj napiszę.
Na te z marmoladą Mamuela w zachodniopomorskim podawała, a na rogaliki to kiedyś skopiowałam z wątku o Austrii tu na forum, tylko, że zamiast rumu, bo nie miałam akurat, dałam brandy. Później tutaj napiszę.
Dziś na bank przyśni ci się ciasteczkowy potwór :-)
Ładne ciasteczka.
Takiemu jednemu ciasteczkowemu potworkowi, to po powrocie do domu za żartowanie sobie z rodzicielki , Tydzień Placka Ziemniaczanego zafunduję, albo owsianki :)
Ok :) przerwa do świąt:) z ciastami. Remont kuchni od jutra:brak wiary:
Sernik odwrócony do góry nogami:) łatwy i smaczny:) jak ktoś chętny służę przepisem: CIASTO
wrzucamy do miski 3 całe jaja
150gr cukru
150gr mąki
paczuszka cukru waniliowego/16gr/
paczuszka proszku do pieczenia16gr/
2łyżki kakao
150gr,miekkiego masła wszystko miksujemy i wykładamy na blachę,następnie robimy CIASTO TWAROGOWE:
500gr twarogu
150gr.cukru,
sok z jednej cytryny
1 budyń
150gr masła miksujemy wszystko i wylewamy na ciasto.Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około godz. tem.180st.Wtrakcie pieczenia ciasto się odwraca.Polewę robiłam z 1 gorzkiej czekolady i 100ml.śmietany/śmietana lekko zagotowana i w to czekolada aż zgęstnieje
Smacznego:)
Mówisz i masz:
1250gr, twarogu w Polsce z wiaderka mielonego tu kwark/ nie mam tego ku/
2 garście rodzynek
1 kostka masła/ 200gr.
8 jaj -10
3 łyżki mąki ziemiaczanej
1łyżeczka proszku do pieczenia
ja dodaję jeszcze sok z cytryny
Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ser rodzynki /wcześniej namoczone/ obtoczone w mące ziemniaczanej i ubitę białka.Białka delikatnie mieszamy ręcznie.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. i pieczemy w tej temperaturze 30min. Następnie obniżamy do 150 st. i pieczemy 20 min.i jeszcze raz obniżamy do 125st i pieczemy 30min. wyłączamy i zostawiamy w piekarniku na 20 minut przy uchylonych drzwiczkach. Nie ma prawa opaść,:) Smacznego
Dzisiejsze popołudnie z Pdp przy serniku:)Jutro już we trzy będziemy smakować:)