Michasiu szukam usilnie przepisu na Twój sernik i nijak znaleźć nie mogę .
Napisz go proszę jeszcze raz:aniolki:
Michasiu szukam usilnie przepisu na Twój sernik i nijak znaleźć nie mogę .
Napisz go proszę jeszcze raz:aniolki:
Czy ter te wszystkie serniki są takie wysokie i ,,puszyste''? ja pamiętam,że serniki kiedyś były takie zbite jakby twardsze i niezbyt wysokie, szukam takiego przepisu i coś tam próbuję robić,żeby taki wyszedł ,ale nie udaje się, może to chodzi o ser z wiaderka, bo kiedyś ser to się mieliło.
To jest chyba ten słynny przepis na sernik Michasi.
Sorki Ewuni dopiero weszłam na forum ale Elfinka go wyciągneła , a ja swój z piekarnika przed chwila. :)
Czy ter te wszystkie serniki są takie wysokie i ,,puszyste''? ja pamiętam,że serniki kiedyś były takie zbite jakby twardsze i niezbyt wysokie, szukam takiego przepisu i coś tam próbuję robić,żeby taki wyszedł ,ale nie udaje się, może to chodzi o ser z wiaderka, bo kiedyś ser to się mieliło.
A ja wczoraj wieczorem popełniłam roladę jabłkową Ivanilki. Najszybsze ciasto swiata.
A ja wczoraj wieczorem popełniłam roladę jabłkową Ivanilki. Najszybsze ciasto swiata.
Popełniłam dziś tort schwardzwaldzki dla mojego pdp. Jutro kończy 84 lata.
Rolada jabłkowa
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
Na czubku łyżeczki proszku do pieczenia
5 jabłek obrać ,zetrzeć na tarce jarzynowej.
Ułożyć na papierze do pieczenia na kwadratowej blaszce z piekarnika.
Ja posypałam obficie cynamonem i odrobiną cukru wanilinowego.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru, potem żółtka, na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wylać ciasto na starte jabłka.
Piekarnik wcześniej nagrzać do +/- 180'C. Piec około 15 min.
Po upieczeniu ciasto odwrócić na pergamin albo ściereczkę i gorące zwinąć w roladę.
Zostawić do wystygnięcia.
Smacznego:)