Wypieki #2

15 marca 2018 20:01 / 9 osobom podoba się ten post
Wczoraj wieczorem zachciało mi się zwykłego jabłecznika. 
Ciasto robiłam z nowego przepisu, masło + smalec. 
Czekałam aż trochę przestygnie i próbowałam przed 21! 
Poezja, mniam 
Dziś po powrocie od lekarza zamiast śniadania następny kawałek,   a po południu do kawy 
15 marca 2018 20:06 / 2 osobom podoba się ten post
Barbara48

Wczoraj wieczorem zachciało mi się zwykłego jabłecznika. 
Ciasto robiłam z nowego przepisu, masło + smalec. 
Czekałam aż trochę przestygnie i próbowałam przed 21! 
Poezja, mniam :-)
Dziś po powrocie od lekarza zamiast śniadania następny kawałek,   a po południu do kawy :zawstydzony:

Mam ochote Cie udusic!
15 marca 2018 20:15 / 3 osobom podoba się ten post
fioletowa.mysz

Mam ochote Cie udusic!

Wybacz, plissss , wiesz jak mi się chciało
15 marca 2018 20:21 / 3 osobom podoba się ten post
Barbara48

Wybacz, plissss , wiesz jak mi się chciało:buziaki:

A ten przepisik to kaj?
15 marca 2018 20:24 / 3 osobom podoba się ten post
Barbara48

Wybacz, plissss , wiesz jak mi się chciało:buziaki:

No wlasnie....poprosimy o przepis ! A ta marmelada z jabłek to ze sloika ?
15 marca 2018 20:25 / 2 osobom podoba się ten post
Barbara48

Wybacz, plissss , wiesz jak mi się chciało:buziaki:

Wiedziec to nie wiem. Tylko sie domyslam. Ale nieladnie tak po oczach kolezance, nieladnie
15 marca 2018 20:42 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63

A ten przepisik to kaj?

Kasiu jutro, ten przepis był w albumie i nie mogłam skopiować, musze go przepisać. 
15 marca 2018 20:42 / 2 osobom podoba się ten post
Barbara48

Wczoraj wieczorem zachciało mi się zwykłego jabłecznika. 
Ciasto robiłam z nowego przepisu, masło + smalec. 
Czekałam aż trochę przestygnie i próbowałam przed 21! 
Poezja, mniam :-)
Dziś po powrocie od lekarza zamiast śniadania następny kawałek,   a po południu do kawy :zawstydzony:

Baska - grzeszysz ja jutro zronię pleśniaka
15 marca 2018 20:48 / 1 osobie podoba się ten post
ewa59

No wlasnie....poprosimy o przepis ! A ta marmelada z jabłek to ze sloika ?

Ewuniu ta,,marmelada " to  papierówki,własnoręcznie tarte i smażone  2 lata temu przez moją osobę. Jeszcze 4  paczki zostały w zamrażarce .
15 marca 2018 20:53 / 4 osobom podoba się ten post
michasia

Baska - grzeszysz:niebo pieklo: ja jutro zronię pleśniaka

Michasiu będę miała wybaczone 
Wiesz że ja spod samiuśkiej  Jasnej Góry 
Takiego miałam zachcioła że szok. 
15 marca 2018 20:55 / 2 osobom podoba się ten post
Barbara48

Wczoraj wieczorem zachciało mi się zwykłego jabłecznika. 
Ciasto robiłam z nowego przepisu, masło + smalec. 
Czekałam aż trochę przestygnie i próbowałam przed 21! 
Poezja, mniam :-)
Dziś po powrocie od lekarza zamiast śniadania następny kawałek,   a po południu do kawy :zawstydzony:

Mniam, mniam
 
15 marca 2018 20:58 / 2 osobom podoba się ten post
Barbara48

Michasiu będę miała wybaczone :niebo pieklo:
Wiesz że ja spod samiuśkiej  Jasnej Góry :-)
Takiego miałam zachcioła że szok. 

Ja też mam zachcioryszczęsciara.Ja to bym musiała na pielgrzymkę się wybrać
15 marca 2018 20:59 / 1 osobie podoba się ten post
Jak się robi biszkopt na roladę? Mógłby ktoś napisać?
15 marca 2018 22:12 / 5 osobom podoba się ten post
Marta2

Jak się robi biszkopt na roladę? Mógłby ktoś napisać?

Ja robię z takiego przepisu 
6 jajek
6 łyżek gorącej wody
180 g cukru
100 g mąki
Szczypta soli
Żółtka odzieliod od białek i posypać równomiernie cukrem,tak aby przykryć je dokldokła cukrem ( ważne ) ,do tego prędziutko gorąca woda . Zmiksować na krem.Do masy wmieszać ,wsypując partiami mąkę. Do ciasta dodać ubite na sztywno białka z solą,del delikat mieszając.Całość wyłożyć na blachę ,dużą ( ja piekę na tej piekarnikowej) wyłożoną papierem.Piec ok.20 minut 180 ,gó góra dół.
Zaraz po upieczeniu wyłożyć na ręcznik posypany drobnym cukrem papierem do góry, zdjąć papier,trosz tr na górę też cukru i zwinąć razem z ręcznikiem . Pozostawić do wystygnięcia. 
Nie piec za długo ,bo się przesuszy i będzie łamać...ta gorąca woda powoduje większą elastyczność ciasta.
15 marca 2018 23:42 / 2 osobom podoba się ten post
Marta2

Jak się robi biszkopt na roladę? Mógłby ktoś napisać?

-
 4 jaja
- 2 łyzki mąki
- 1 łyzka maki ziemniaczanej
-1/3 szkl. cukru
- 1/4 szkl. wody ciepłej
szczypta soli
aromat ja daje cytrynowy 
białak ubijam na sztywno,/szczypta soli/ kiedy są dobrze ubite, dozuje porcjami.Zółtka rozbijam z ciepłą wodą i dodaje do białe i lekko ubijam.Nastepnie  dodaje przez sito mąki i łyżką drewnianą delikatnie mieszam, wykładam na pergamin wstawiam do nagrzanego piekarnika na 170 st na 25 minut, Jeżeli sie wydłuzy czas pieczenia nie będzie taki elastyczny i moze pekac.Po lekkim ostygnieci wykładamna ściereczke/mozna lekko zwilzyc i zawijam w rulon.
Zawsze sie udaję
 
 
 
 
 
-