Ciekawe czy Michasia zobaczyła co Doda z jej przepisem nawyprawiała.
Pewnie boki zrywa:)
Ale w sumie,jak ktoś nie wie,jak to powinno wyglądać,to nawet się dziełem zachwyci.
Zjadłabym z chęcią kawałek.
Też mnie nosi żeby coś upiec.

Ciekawe czy Michasia zobaczyła co Doda z jej przepisem nawyprawiała.
Pewnie boki zrywa:)
Ale w sumie,jak ktoś nie wie,jak to powinno wyglądać,to nawet się dziełem zachwyci.
Zjadłabym z chęcią kawałek.
Też mnie nosi żeby coś upiec.
Dzięki Fioletowomyszo :) ;).
:super:...i może nawet będzie można u niej zjeść na tzw.krzywy ryj,tak po starej znajomości.:hihi:
:super:...i może nawet będzie można u niej zjeść na tzw.krzywy ryj,tak po starej znajomości.:hihi:
Mhmmm...uważaj . To tak jak byś już sobie pojadła ....
:smiech3:
Mam prośbę do wypiekających pyszności koleżanek :).
Otóż wymysliłam sobie, że upiekę biszkopt z płatkami migdałowymi na górze i przełożę go czymś truskawkowym. Bita śmietana nie wchodzi w grę, bo będę też piekła malinową chmurkę, więc już będzie śmietanowo i serowo.
Może jakiś mus truskawkowy albo coś budyniowego z kawałkami truskawek w środku? Taką mam wizję, ale przepisu niet :D.
No..no...no....uważaj sobie. Ja tańczę, spiewam, recytuje i.......gotuję. Z wypiekami gorzej :-)
Mhmmm...uważaj . To tak jak byś już sobie pojadła ....
:smiech3:
Doczytałam skąd nazwa ciasta "Zemsta Teściowej'
Podobno teściowa upiekła je dla swojej synowej tylko nie wydrylowała wisni:)
Ciasto kruche:
- 3 szkl. maki
- 250gr. masła lub margaryny
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-1/2 szkl. cukru pudru
zagniatamy dzielimy na dwie częsci.Jedna część wykładamy na blache/ wyłozona papierem/ i pieczemy 35 min w 160 st/nagrzany piekarnik
Druga cześ pieczemy z bezą"-
-6 białek
-1 szkl. cukru
-2 łyzki maki ziemnaczanej
szczypta soli
-3/4 szkl. migdałów
białaka ubijamy z szypta soli powoli dodajemy cukier i na koniec midały. wykładamy na kruche ciasto i pieczemy 35min w 160 st.
Na ciasto bez bezy wykładamy ostudzona i lekko zgęszczoną galaretkę z wisniami.ja miałam słoik wisni i powinny byc galaretki2 nie miałam i z soku zrobiłam dodając 3 łyzki żelatyny
na galaretkę wykładamy masę śmietanową:-
-500ml smietany
-2 łyzki cukru pudru
- 3 łyzki żelatyny
śmietanę ubijamy powoli dodajemy cukier i żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody./ostudzoną dodajemy do smietany
Na to wykładamy ciasto z beża.Najlepiej jak postoi całą noc w lodówce
pyszota:) Duzo isania a roboty wcale nie
jak bedziesz miała pytania to pisz /może trochę chaotycznie napisałam:)
Dziękuje Michasiu, te migdały to w całosci czy płatki migdałowe?:-)