Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #8

22 sierpnia 2016 11:02 / 3 osobom podoba się ten post
Placuszki piwne z warzywami i parówką.
Mąka,jaja/ilość "na czuja"w zależności od ilości dodatków,piwo,przyprawy wg upodobań.Mąka z jajami do miski ,wymieszać-ja mieszam mieszadłem od mixera ,dodać piwo-konsystencja ma być trochę gęściejsza jak na naleśniki.Przyprawy/u mnie czubrica,albo gałka muszkatołowa ,sól,pieprz,zielona pietruszka posiekana drobno.Do ciasta wrzucamy np.pocięte w grubsze plasterki parówki/inna wędlina tez może być/,kukurydzę z puszki,groszek,ew.papryke czerwoną w kostkę,szczypiorek,cebulkę,co tam kto ma pod ręką.Pieczerki tez sa ok ,ale albo drobno pokrojone albo stare bo duże kawałki sa po usmazeniu surowawe:(.Mieszamy łyzką i smażymy na rozgrzanym oleju małe placuszki.Do tego sos czosnkowy,keczup,pomidorowy -co kto lubi.Placuszki sa dobre i na ciepło i na zimno.
22 sierpnia 2016 11:16 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Placuszki piwne z warzywami i parówką.
Mąka,jaja/ilość "na czuja"w zależności od ilości dodatków,piwo,przyprawy wg upodobań.Mąka z jajami do miski ,wymieszać-ja mieszam mieszadłem od mixera ,dodać piwo-konsystencja ma być trochę gęściejsza jak na naleśniki.Przyprawy/u mnie czubrica,albo gałka muszkatołowa ,sól,pieprz,zielona pietruszka posiekana drobno.Do ciasta wrzucamy np.pocięte w grubsze plasterki parówki/inna wędlina tez może być/,kukurydzę z puszki,groszek,ew.papryke czerwoną w kostkę,szczypiorek,cebulkę,co tam kto ma pod ręką.Pieczerki tez sa ok ,ale albo drobno pokrojone albo stare bo duże kawałki sa po usmazeniu surowawe:(.Mieszamy łyzką i smażymy na rozgrzanym oleju małe placuszki.Do tego sos czosnkowy,keczup,pomidorowy -co kto lubi.Placuszki sa dobre i na ciepło i na zimno.

Robilam podobnie z piersią kurczaka,pyszne, dobrze że przypomnialas Kasiu.
22 sierpnia 2016 12:02 / 2 osobom podoba się ten post
Fasolka po bretońsku.
22 sierpnia 2016 12:58 / 1 osobie podoba się ten post
Rosół z własnoręcznie zrobionymi zacierkami,jestem dumna z siebie,nigdy nie robilam.
22 sierpnia 2016 13:21 / 1 osobie podoba się ten post
Kurczak z piekarnika z przyprawami , do tego ziemniaki pieczone - pokrojone na "frytki" .
22 sierpnia 2016 14:30 / 1 osobie podoba się ten post
Reszta wczorajszego gulaszu + ryż + kilka ziemniaczków (dla mnie !) + sałatka z pomidorów i cebuli z sosem Knorra (ale nie naszego Knorra, tylko tego torebkowego, bo  trzeba zapasy Pdp powoli zużywać !). Smaczne było. Mimo "gotowca"
22 sierpnia 2016 15:28 / 2 osobom podoba się ten post
Risotto z dużą iloscią warzyw, białym winem i tutejszym żółtym,twardym, owczym serem.Wylizane i sjesta
23 sierpnia 2016 10:18 / 2 osobom podoba się ten post
Krupnik
23 sierpnia 2016 10:58 / 2 osobom podoba się ten post
Pomidorowa z świeżych zblendowanych pomidorów z makaronem.
23 sierpnia 2016 10:58 / 2 osobom podoba się ten post
Paluszki rybne i frytki . Mam ochote na smażone , chociaż wiem ze nie powinnam .
23 sierpnia 2016 11:32 / 3 osobom podoba się ten post
Zupa pieczarkowo jakaś tam. I tak wszystko zmiksowane
23 sierpnia 2016 12:01 / 3 osobom podoba się ten post
Zwibelkuchen plus sałata z pomidorkami i schafskase, do popica sok jabłkowy.
23 sierpnia 2016 12:52 / 3 osobom podoba się ten post
Naleśniki z serem
23 sierpnia 2016 13:44 / 2 osobom podoba się ten post
Zupa pomidorowa na kiełbasce z makaronem
23 sierpnia 2016 14:31 / 1 osobie podoba się ten post

M E N U
                                                                         Leberknodel i placki z jabłkami  ( co polskie to po polsku)

Gotowałam zupe dodałam pare malutkich ziemnaczów i marchewke w paski pokrojona smaczna była. Tak Hans powiedział Tym razem bez budyniu.