U nas dzisiaj gulasz świnięcy, kartofell knodel i buraczki na ciepło.
Mam przy okazji pytanie, zalega mi w lodówce serek homogenizowany, chodzą mi po głowie jakieś kluseczki z niego na jutro.
pomożecie?:gotowanie:
Mam przy okazji pytanie, zalega mi w lodówce serek homogenizowany, chodzą mi po głowie jakieś kluseczki z niego na jutro.
Nic poza deserem ... Kiedyś robiłam sernik "na zimno" wykorzystując do tego serek homogenizowany ... Można pomieszać z galaretką rozpuszczoną w mniejszej ilości wody, po ostudzeniu zmieszać z serkiem homogenizowanym, przelać po pucharków, a jak się już zwiąże to udekorować bitą śmietaną i owocem...))))
Składniki
250 g serka homogenizowanego waniliowego
1 duże jajko (70 g - waga ze skorupką)
4,5 pełnych płaskich łyżek mąki zwykłej
Sposób przygotowania
1.
Serek wymieszać z jajkiem i mąką za pomocą trzepaczki. W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Łyżeczką kłaść na wrzątek kluseczki pomagając sobie drugą łyżeczką. Gdy włożymy ostatnią kluseczkę, od razu wyjmować łyżką cedzakową kluseczki na talerz. Podawać ciepłe, polane masełkiem z przyrumienioną bułką tartą i posypane cukrem. Można też samym masłem i cukrem lub tylko cukrem.
Ooooo, właśnie Basiu o to mi chodziło! A nie podawałś go juz kiedys, bo cos mi dzwoniło..dzięki..
Pierś z indyka z dodatkiem pory,jablka,gruszki,pomarańczy,czosnku i ziół zapiekana w folii,sos KNORR-a Quatro Formaggi,Spetzle i mieszanka sałat,a dla POD mieszanka warzyw na ciepło.