Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #8

08 września 2016 21:25 / 1 osobie podoba się ten post
margarita13

Jeżeli chcesz z nich wydobyć głębię smaku :-)to proponuję zrobić tak ,jak ja...czyli nie gotować(raz ugotowałam,ale to nie ten sam smak) a obrać i pokroic w grubsze plastry ,posolić i dodać masla i zawinać w folii i piec w piekarniku.Dla mnie mają smak podobny do smaku marchewki (też pieczonej w folii) i trochę ziemniaka zwyklego,pieczonego w mundurku.Mój POD bardzo je lubi,a ja też.Jeżeli podaję te ziemniaki,to robię ostry sos np.curry lub chrzanowy.
Nie wszystkim te slodkie smakują...Ale podobno o gustach  i smakach się nie dyskutuje:-)

robie podobnie, doprawiam tak samo, ale nie obieram i nie kroje, pieke w skorce przekrojone tylko na pol, smakuja tak jak napisalas
08 września 2016 21:28 / 2 osobom podoba się ten post
Mycha

Zawstydzasz mnie basiu :zawstydzony: Ja kupuje je w Kauflandzie, czyli gotowiec. Znajdziesz na półce z gotowyki kluchami, takie ciemne kuleczki. Placki kartofalne też od jakiegoś czasu kupuję gotowce w Edece i smakują mi. W PL zawzięcie trę :-)

Nic nie szkodzi że kupujesz, muszę zobaczyć jak to wygląda, może też kupię.
09 września 2016 12:13 / 1 osobie podoba się ten post
anula2

robie podobnie, doprawiam tak samo, ale nie obieram i nie kroje, pieke w skorce przekrojone tylko na pol, smakuja tak jak napisalas

Mam pytanie,jak długo je pieczesz? Ja dlatego kroję w plastry,żeby skrócić czas pieczenia...
09 września 2016 12:27
U mnie dziś już po obiedzie. A oto co było....
Pieczone kartofelki, mangold z boczkiem i pomidorami, jajko sadzone i mus jabłkowy.
Wszystko zjedzone, talerze wylizane.
09 września 2016 12:37 / 3 osobom podoba się ten post
Ja dopiero zabieram się za obiad. Ugotuję ziemniaki, jajka sadzone i szpinak.
09 września 2016 12:55 / 4 osobom podoba się ten post
Jak byłam teraz w domu(mieszkam na wsi,kolo lasu)to gotowałam obiadki z grzybami,kapusta z grzybami,smazone podgrzybki i turki ze śmietanka.Pycha!
09 września 2016 13:51 / 2 osobom podoba się ten post
Kabeljau(nie wiem co to jest,ale smaczne),tzn.filety z tej ryby w ziołach z jablkiem,gruszką,pomarańczą,czosnkiem ,porą i dodatkiem masla, zapiekane w folii.Słodkie ziemniaki i dla mnie kiszona kapusta z jablkiem,marchewką i cebulą,z kminkiem i oliwą z oliwek.

Deser-ciasto z malinami w galaretce plus bita śmietana i kawa.
09 września 2016 13:56 / 2 osobom podoba się ten post
Dzisiaj rybka gotowana na parze .
09 września 2016 14:15 / 1 osobie podoba się ten post
MartaP

Jak byłam teraz w domu(mieszkam na wsi,kolo lasu)to gotowałam obiadki z grzybami,kapusta z grzybami,smazone podgrzybki i turki ze śmietanka.Pycha!

Uwielbiam grzyby pod kazdą postacią...Tutaj kupuję kurki i robię bardzo smaczny sos
09 września 2016 14:15 / 1 osobie podoba się ten post
MartaP

Uwielbiam grzyby pod kazdą postacią...Tutaj kupuję kurki i robię bardzo smaczny sos
09 września 2016 14:18 / 2 osobom podoba się ten post
margarita13

Kabeljau(nie wiem co to jest,ale smaczne),tzn.filety z tej ryby w ziołach z jablkiem,gruszką,pomarańczą,czosnkiem ,porą i dodatkiem masla, zapiekane w folii.Słodkie ziemniaki i dla mnie kiszona kapusta z jablkiem,marchewką i cebulą,z kminkiem i oliwą z oliwek.

Deser-ciasto z malinami w galaretce plus bita śmietana i kawa.

To dorsz- smaczne, to prawda :)
Słodkie ziemniaki też uwielbiam :)

A u mnie pieczony schab z sosem śliwkowym he,he, he... ziemniaki z koperkiem i sałata :)
09 września 2016 14:22 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

To dorsz- smaczne, to prawda :)
Słodkie ziemniaki też uwielbiam :)

A u mnie pieczony schab z sosem śliwkowym he,he, he... ziemniaki z koperkiem i sałata :)

Wow.Super.Nie jadlam schabu z sosemśliwkowym,ale pewnie jest pysznyZa to uwielbiam schab ze śliwka...
Dzięki Tina 100% wiem,co jadlam.Zwykle kupuję łososia.
09 września 2016 14:28 / 4 osobom podoba się ten post
Postanowiłam pdp wytuczyć jak gęś. W tym celu przygotowałam wielkie klosse z ziemniaków i sos pieczarkowy. Po ugotowaniu spróbowałam jedną(czy mi się dogotowały) i okazało się, że jest słodka. W mące musiał być cukier....
Nie miałam wyjścia,bo czas gonił,więc obiad poszedł na stół. Przypomniało mi się, że tutaj ktoś pisał o słodzeniu klusek, więc udałam , że tak ma być.
Normalnie mnie mdliło, bo jadłam jakby knedle owocowe z pieprznym sosem grzybowym
ale pdp zjadła 2 sztuki!
09 września 2016 16:48 / 1 osobie podoba się ten post
W tym czasie gotuję bazę na zupki obiadowe (część do zaweckowania). Wyjdą trzy rodzaje :na początek baza, czyli pyszny rosół z kluskami lanymi(do ciasta zawsze dodaję natkę), pmidorówka i trzecia na co będzie smak. Tutaj na zupy jest zawsze zapotrzebowanie
09 września 2016 17:21
margaritka59

W tym czasie gotuję bazę na zupki obiadowe (część do zaweckowania). Wyjdą trzy rodzaje :na początek baza, czyli pyszny rosół z kluskami lanymi(do ciasta zawsze dodaję natkę), pmidorówka i trzecia na co będzie smak. Tutaj na zupy jest zawsze zapotrzebowanie:gotowanie:

Margaritko ja wprost uwielbiam zupy,ale tutaj nie znajdują uznania...
Raz ugotowalam pyszny rosól,to jadłam sama,a kiedyś zupę dyniową i mój POD tylko spróbowal(ale znów zakupiłam dynię i ugotuję dla siebie).